Havayı ve iklimi izlemek: Dünya Hava Durumu Ağı kuruldu

Açık Dergi
-
Aa
+
a
a
a

28 ülkeden sanatçı, sanat kurumları ve yazarların bir araya gelerek oluşturdukları Dünya Hava Durumu Ağı (World Weather Network)'nı, ağın Türkiye'den katılımcısı olma konumundaki SAHA'dan Çelenk Bafra'yla konuşuyoruz.

World Weather Netwok posteri
SAHA
Dünya Hava Durumu Ağı kuruldu
 

Dünya Hava Durumu Ağı kuruldu

podcast servisi: iTunes / RSS

Türkiye’den sanatçı, küratör ve sanat yazarların üretim ve gelişim ortamlarını desteklemek, uluslararası sanat kurumları ve ağları ile etkileşimlerini artırmak amacıyla çalışan SAHA, farklı kıtalardan 27 sanat kurumuyla birlikte Dünya Hava Durumu Ağı (World Weather Network)'nı oluşturdu.

2019’dan beri çalışmaları süren ağa katılan sanat kurumlarının küresel iklim acil durumuna cevaben dünyanın farklı köşelerinde, okyanuslarda, çöllerde, dağlarda, tarım arazilerinde, yağmur ormanlarında, gözlemevlerinde, deniz fenerlerinde veya şehirlerde sembolik birer "hava durumu istasyonu" kurması planlanıyor. Kuzey yarımkürede en uzun gün olan 21 Haziran 2022'den başlayarak bir yıl boyunca sanatçı ve yazarlar, yerel hava durumu ve ortak iklimimiz hakkında gözlem, hikaye, görüntü ve hayallerini "hava durumu raporları" olarak paylaşacak ve bu yeni bir küresel platformda farklı seslerden ve bakış açılarından oluşan bir takımada yaratılacak. 

Hava durumuna bakmanın, dinlemenin ve onunla yaşamanın farklı yollarını sunan yazar ve sanatçıların hava raporları, World Weather Network platformunda farklı yerlerden paylaşılacak: Himalayalar, Irak'taki Mezopotamya Bataklıkları ve Arap yarımadasının çölü; Utah'daki Büyük Tuz Gölü ve Güney Pasifik'teki "Büyük Kiwa Okyanusu"; Newfoundland kıyılarında, Baltık Denizi ve Kuzey Kutup Dairesi sularındaki "buzdağı sokağı"; Guyana'da tropikal bir yağmur ormanı ve Nijerya'da Ijebu'da tarım arazisi bu istasyonlardan sadece birkaçı. 

SAHA ofisinin penceresinden Galata Kulesi

Farklı coğrafyalardan sanatçı ve küratörlerle proje geliştirdikleri SAHA ofisiyle tam karşısındaki tarihi gözetleme kulesi Galata Kulesi’ni İstanbul’un sembolik hava durumu istasyonu olarak konumlandıran SAHA’nın direktörü Çelenk Bafra, World Weather Network kapsamında m-est.org ile işbirliği yapıyor.

2011’de sanatçı odaklı bir inisiyatif olarak kurulan m-est.org, Merve Ünsal ve Özge Ersoy’un editörlüğünde sanatçıların işleri, görsel pratikler üzerine, etrafında yazılar yayınlıyor. Bu işbirliği çerçevesinde SAHA Studio’nın Haziran’da başlayan yeni dönemine Elmas Deniz, Can Küçük ve Burcu Yağcıoğlu davet edildi. Bu üç sanatçı, SAHA’nın sanatçı ve küratörlere etkileşim, üretim ve etkinlik mekanı olarak Beyoğlu’nda kurduğu SAHA Studio’da yılsonuna dek araştırma ve üretimlerine devam edecek.

Yine bu işbirliğiyle, yedi sanatçı ve sanatçı kolektifinin kendi sanatsal pratikleri üzerinden kuracakları metin temelli çalışmalar ve Türkiye’nin farklı noktalarında etkinlikler planlanıyor. m-est.org editörlüğündeki SAHA Yazı Dizisi, bir yıl boyunca üretim pratikleri dahilinde ve yaşadıkları şehirlerde hava durumunu, hava akımlarını ve dolaşımını, dahası diğer yüksek ve alçak basınç alanlarını belirlemek, hikayeleştirmek ve kurgulamak için kullanılan sanatsal stratejileri ele almayı amaçlıyor. SAHA Yazı Dizisi’nde bu kapsamda şimdiden Merve Ünsal’ın ve geçen dönem SAHA Studio sanatçılarından Yasemin Nur’un çalışmaları okunabilir. 

Merve Ünsal’ın, bir küçük bulut gibi rüzgarın nefesiyle ve Yasemin Nur'un, İki Kapı Arasında Yazıyı Bağlamak başlıklı metinlerini okumak için: SAHA Yazı Dizisi

"Weather" afişi

World Weather Network (Dünya Hava Durumu Ağı) hakkında: 

Dünyanın hava durumu eskisi gibi değil. Buzulların eridiğini ve su seviyelerinin yükseldiğini görüyoruz. Bazı araziler sular altında kalırken bazıları yanıyor. Her yer ısınıyor. İklim acil durumuna yanıt olarak kurulan World Weather Network dünya çapında 28 sanat kuruluşu tarafından kurulan hava istasyonlarından oluşan bir bir aradalıktır ve bakmak, dinlemek, öğrenmek ve harekete geçmek için bir davettir. 21 Haziran 2022'den 21 Haziran 2023'e kadar sanatçılar, yazarlar ve topluluklar yerel hava durumuyla ilgili gözlemlerini, hikayeleri, düşüncelerini ve görüntüleri paylaşarak, ses ve bakış açılarından oluşan bir takımada oluşturacaklar. İklim bilimcileri ve çevrecileri bir araya getiren World Weather Network, farklı dünya görüşlerini ve hava durumunu birden çok bölge ve dilde anlamanın yöntemlerini bir araya getiriyor. İklim bilimcileri, çevreciler ve farklı topluluklar, platform aracılığıyla birçok yerde yerel olarak gerçekleştirilen ve çevrimiçi olarak düzenlenen çeşitli özel etkinlik programlarına katılacaklar. Yıl boyunca, London Review of Books, World Weather Network’e dahil olan yazarlardan özel raporlar sipariş edecek. Her kuruluş kendi yerel hava durumunu bildirirken, bu "hava durumu istasyonlarının" her biri dünya atmosferinin aşırı ısınmasıyla bağlantılıdır. World Weather Network, dünyanın hava durumuna ve iklimine yanıt vermenin alternatif yollarını sunarken bakmak, dinlemek, öğrenmek ve harekete geçmek için bir davet niteliğindedir.


ARTANGEL, Londra
ARTINGENIUM, San Sebastián
ART JAMEEL, Dubai
ARTSONJE CENTER, Seul
BUNDANON, Yeni Güney Galler
DHAKA ART SUMMIT, Bangladeş
ENOURA OBSERVATORY, Japonya
NICOLETTA FIORUCCI FOUNDATION, Grasse
FOGO ISLAND ARTS, Newfoundland
FONDAZIONE SANDRETTO RE REBAUDENGO, Turin
HOLT-SMITHSON FOUNDATION, New Mexico
ICELANDIC ARTS CENTRE, Reykjavik
IHME HELSINKI, Helsinki
KHOJ, Yeni Delhi
MALI, Lima
MCAD, Manila
NEON, Atina
NGO, Johannesburg
WAAG, Amsterdam
RUYA FOUNDATION, Irak
SAHA, İstanbul
SOPHIA POINT, Guyana
TERRA FOUNDATION, Comporta
TE TUHI, Aotearoa / Yeni Zelanda 
UCCA, Pekin / Qinhuangdao 
YINKA SHONIBARE FOUNDATION, Lagos / Ijebu
32 DEGREES EAST, Uganda

Detaylı bilgi için: https://worldweathernetwork.org