Gerçeği Söyle II: Medya

Açık Gazete
-
Aa
+
a
a
a

60’tan fazla haber kuruluşu iklim krizi konusunda tüm medya kuruluşlarını harekete geçirmeyi amaçlayan bir taahütname kaleme aldı.
 

Fotoğraf: Bianet

Yaşanmakta olan iklim krizinin insanlar tarafından idrakı ve bu idrak sonrasında harekete geçmelerinde en önemli aygıtlardan biri olan medya kuruluşları sessizliğini bozmaya başladı.

The Nation ve Columbia Journalism Review adlı yayın organlarının ortak-kurucusu olduğu ve The Guardian gazetesi ile ortaklaşa yürütülen proje kapsamında yayın organları iklim krizi konusunda tüm medya kuruluşlarını harekete geçirmeyi amaçlayan bir taahütname kaleme aldı.

60’tan fazla haber kuruluşunun altına imza attığı metni, siz Havaya Bağlı Herşey okurları için Canan Ener Silay’ın kaleminden Türkçe’ye çevirdik.

Gerçeği söylemenin kar ve kariyerin önüne geçmediği özgür medya kuruluşlarının Türkiye’de de aynı çabayı göstermesi dileği ile karşınızda taahütname…

İklim krizini anlatmak için yeni bir taahhütte bulunuyoruz

“İklim Krizini insanların anlayacağı bir şekilde işleyebilir miyiz?”

TV habercisi Bill Moyer, medyanın uzun süreden beri görmezden geldiği İklim Krizi konusundaki suskunluğuna son vermek için başlatılan ‘Covering Climate Now’ (‘İklim Krizi’ni Ele Almak, Hemen’) isimli projenin açılışını bu sözlerle yapmıştı. The Nation ve Columbia Journalism Reviewadlı yayın organlarının ortak-kurucusu olduğu ve The Guardian gazetesi ile ortaklaşa yürüttükleri bu proje, tüm medya gazetecilerini bir araya getirmeyi ve onları büyüklü küçüklü, dijital ve basılı tüm haber ortamlarında, televizyon ve radyolarda, hem ABD’de hem uluslararası medyada bilgilendirmeyi ve çağımızın bu en büyük felaketini tüm insanlara anlatmalarına yardımcı olmayı amaçlıyor.

Gururla duyururuz ki, ‘Covering Climate Now’ projesine şimdiden 60’tan fazla haber kuruluşu katıldı.

Bunlar: CBS News ve yerel TV kanalları gibi haber ağları; The Philadelphia Inquirer, Minneapolis Star Tribüne, San Francisco Chronicle, Seattle Times gibi ABD’nin büyük tirajlı gazeteleri; Asahi Shimbun ve La Repubblica (Japonya’nın ve İtalya’nın en büyük gazeteleri ); Nature, Scientific American, InsideClimate News, Harvard Business Review gibi dünyanın en önemli ve seçkin bilimsel uzmanlık yayınları; HuffPost, Vox, The Intercept, Slate gibi önde gelen, saygın dijital yayınlar; The Texas Observer, Colorado Springs Gazette gibi etkili bölgesel yayınlar; New York, Washington DC, Chicago, Philadelphia, Boston, New Orleans, Louisville ve San Francisco gibi büyük şehirlerin radyo istasyonları; Marketplace, Science Friday, The World gibi kamusal radyo programları; Kanada’da yayınlanan Maclean’s ve Japonya’da yayınlanan Newsweek Japan gibi popüler dergiler; kamuoyunda büyük etkinliği olan yazar Bill McKibben, radyo ve TV programı ‘Democracy Now!’, ‘Channel 4 UK’ muhabiri Alex Thomson; deneyimli uzman TV meteorolojistleri Dan Satterfield, Mike Nelson, Paul Gross. Ve daha birçokları yolda..

Bu yayın organlarının hepsi, 16 Eylül ile, Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres’in ev sahipliğini yapacak olduğu 23 Eylül tarihli “Uluslararası İklim Aksiyon Zirvesi” arasında, bir hafta boyunca İklim Krizi hakkında yoğun odaklı yayınlar yapacaklar.

Biz hiç kimseye ne yazacağını veya medya kanallarında ne haberler yayınlayacağını dikte edemeyiz. Sadece, her haber kanalının iklimle ilgili gerçeklere daha çok yer vermek ve bu haberlere daha fazla görünürlük kazandırmak için canla başla gayret etmesini istiyoruz; izleyicilerine bunun herhangi bir haber olmadığını, aksine ‘İklim Değişimi’nin çağımızın en ciddi felaket haberi olduğunu anlatmalarını istiyoruz. Mesele, İklim Krizi’ne, bilim insanlarının da çok uzun zamandır söylediği gibi, gereken önemi, önceliği ve dikkati vermektir, ki böylece hem tüm dünyadaki kamuoyu, hem politika-yapıcılar doğru ve akıllı kararlar verebilsinler. Şimdi biz medya habercilerinin üzerine düşen görev şu: Bu son derece önemli konuyu, insanların iyice anlaması için, nasıl ele almalıyız?

Biz ‘Covering Climate Now’ projesini, gazeteciliğin/haberciliğin en kutsal sorumluluklarından birinin yerine getirilmesi olarak görüyoruz; yani insanları bilgilendirmek, ve herkesi ilgilendiren ortak sorunları ve bu sorunlara getirilebilecek çözüm fırsatları hakkında yapıcı ve faydalı tartışma ortamlarını yaratmak olarak…

Günümüzün dünyasında bundan zorlu hiçbir problem yoktur herhalde; ama bundan daha fazla çözüm fırsatları sunan bir sorun da yoktur belki. Geçtiğimiz Ekim ayında yayınlanan Birleşmiş Milletler’in (BM) ‘İklim Değişikliği Konusunda Hükümetler-arası Heyet’ (IPCC) raporunda, insanlığın ‘sıcağı hapseden’ gaz emisyonlarını yarıya indirmek için sadece 12 yılı kaldığı; bu yapılmaz ise felaket düzeylerde ısı yükselmesiyle ve aşırı hava değişiklikleriyle karşı karşıya kalacağımız duyuruldu, BM’nin bilim insanları tarafından.

Öte yandan, güneş ve rüzgar enerjilerinin kullanımında ve enerji verimliliğinde çok parlak gelişmeler kaydedilmekte. Bunları kullanarak, akıllı davranır ve iklim değişikliğiyle doğru yollardan mücadele edersek toplumlarımızı daha iyi bir geleceğe götürebiliriz.

Medyada İklim Krizi ile ilgili daha fazla haberlere yer vermek veya aksine onu görmezden gelmek bir değer yargısı seçimidir.

Medyanın büyük çoğunluğu, en azından ABD’de, uzun yıllardır ikincisini yapıyor. Belli başlı tüm TV kanalları geçtiğimiz ilkbaharda Britanya’da doğan yeni bir kraliyet bebeğine bir hafta boyunca, İklim haberlerine bir yılda verdikleri yerden fazlasını verdiler. IPCC (İklim Değişikliği Konusunda Hükümetler-arası Heyet) raporu geçtiğimiz Ekim’de yayınlandığında, ABD’nin en büyük 50 gazetesinden 28’i bunu okuyucularına duyurmaya zahmet etmedi.

Aşaığıda “Covering Climate Now/İklim Krizini Ele Almak, Hemen” girişimini imzalayan lider gazetecilerin isimlerini bulacaksınız. Eğer beğendiğiniz ve takip ettiğiniz haber kanalları bunların arasında yoksa, lütfen onları arayıp bizimle temasa geçmelerini isteyin. Onların katılımlarını da bekliyoruz.

Bize [email protected] adresinden ulaşabilirsiniz.

Liste (25 Temmuz 2019 itibariyle):

Basılı & Online Gazete ve Dergiler

* The Columbia Journalism Review

* The Nation

* The Guardian

* The Philadelphia Inquirer/Philly.com

* HuffPost

* The Minneapolis Star Tribune

* Nature (UK)

* Scientific American

* The Conversation (Birleşik Krallık)

* Asahi Shimbun (Japonya)

* la Repubblica (İtalya)

* Newsweek Japan (Japonya)

* The Seattle Times

* Vox

* Slate

* The Intercept

* The Texas Observer

* The Coast (Kanada)

* Harvard Business Review

* The (Colorado Springs) Gazette

* The Nepali Times (Nepal)

* CQ & Roll Call

* Mongabay

* Maclean’s (Kanada)

* National Catholic Reporter

* Yale Climate Connections

* Clean Energy Wire (Almanya)

* IEEE Spectrum

* Talking Points Memo

* The Alpinist

* Rock and Ice

* La Tercera (Şili)

* Stuff (Yeni Zelanda)

* Newsroom (Yeni Zelanda)

* The Spinoff (Yeni Zelanda)

* Literary Hub

* Ecosystem Marketplace

* Renewable Energy World

* Ensia

* Jolon Indian Media

* Croakey Health Media (Australya)

* Planet Friendly News (Kanada)

* San Francisco Chronicle

* Bay Nature

* Sludge

* The Shoestring

* The Junction (Australya)

* The Tyee

* InsideClimateNews

* Nexus Media 

TV ve Radyo:

* CBS News (Ulusal)

* WNYC (kar amacı gütmeyen radyo New York Şehri)

* WHYY (ar amacı gütmeyen radyo Philadelphia)

* WAMU (kar amacı gütmeyen radyo Washington, DC)

* WBEZ (kar amacı gütmeyen radyo Chicago)

* WBUR (kar amacı gütmeyen radyo - Boston)

* WFPL (kar amacı gütmeyen radyo - Louisville)

* WWNO (kar amacı gütmeyen radyo New Orleans)

* KQED (kar amacı gütmeyen radyo for San Francisco Bay)

* Marketplace, economy programı - American Public Media

* The World, haber programı - PRI ve BBC

* Science Friday, haber programı - WNYC Studios

* Dan Satterfield, baş meteorolog, WBOC-TV, CBS - Salisbury, Maryland

* Mike Nelson, baş meteorolog, Channel 7 Denver, ABC - Denver

* Paul Gross, baş meteorolog, WDIV, NBC - Detroit

* The Years Project/Years Of Living Dangerously

* Politically Aweh, TV haber programı - Güney Afrika

* Elemental: Covering Sustainability - Denver, Phoenix and Los Angeles

* Democracy Now! (Ulusal radyo ve TV programı)

* The Global GoalsCast

Bağımsız Gazeteciler (kurumlar sadece tanımlama amacıyla kullanılmıştır) 

* Bill McKibben, yazar

* David Biello, TED Konuşmaları

* Alex Thomson, şef muhabir, Channel 4 News (UK)

* Yereth Rosen, emekli sunucu Daily News

* Rex Dalton, Emekli yazar Nature

* Isabel Seta (Brezilya)

* Michael Tatarski (Vietnam)

* Sean Holman (Kanada)

* Nivedita Khandekar (India)

* Preti Jha (Singapur)

* Don Paul, Yardımcı meteorolog, The Buffalo News

* Peter Schwartzstein, freelance Ortadoğu Çevre muhabiri

Kurumlar:

* Climate Matters (Climate Central, George Mason University Center for Climate Communications, and Climate Communications)

* Solutions Journalism Network

* Boston University

* The Lancet Countdown On Climate Change and Health 

(Çeviren: Canan Ener Silay)