“Kömerkeoloji" (Kömür, Erke, Ekoloji)

-
Aa
+
a
a
a

“2016’nın ilk üç ayı öyle sıcaktı ki, küresel hararet, COP21 iklim konferansında koyulan sıcaklık tavanına gelip dayandı bile; oysa konferansın imzacı ülkeleri uluslararası taahhütlerini henüz onaylamış bile değiller.

Reuters

1. “2016’nın ilk üç ayı öyle sıcaktı ki, küresel hararet, COP21 iklim konferansında koyulan sıcaklık tavanına gelip dayandı bile; oysa konferansın imzacı ülkeleri uluslararası taahhütlerini henüz onaylamış bile değiller. …En sıcak 16 yılın 15’i 2000’den bugüne olan sürede kayda geçti. NASA bilimcisi Gavin Schmidt, 2016’nın da kayda geçen en sıcak yıl olacağından “yüzde 99 emin” olduğunu söylüyor.

2. “22 Nisan’da (Dünya Günü) ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, ülkesinin insan kaynaklı iklim yıkımını yavaşlatması beklenen uluslararası taahhüdünü, kucağında torunu ile imzaladı. (Anlaşmayı Türkiye adına imzalayan Çevre ve Şehircilik Bakanı Fatma Güldemet Sarı da bunu 'tarihi bir gün’ olarak değerlendirdi: ‘…Earth Day' diyorlar buna, gerçekten Dünya günü bugün.’

3. “Sorun şu ki, bu sembolik imzaların atılmasından üç gün önce NASA’nın açıkladığı veriler, 2016’nın ilk üç ayında, Paris görüşmelerinin koyduğu eşiğe, yani endüstri çağı öncesindeki 1,5 derece Celsius tavanına çok yaklaşıldığını ortaya koymuştu.

4. “Ne yazık ki, Gezegendeki bu dramatik hararet artışı eğiliminin azalmadan süreceğini gösteren kanıtlardan başkası yok elimizde… Şaşırtıcı olan şu: Endüstri çağı başından Ekim 2015’e kadar geçen [250 yıllık] sürede gezegen 1 derece ısınmışken, bundan sadece 4 ay sonra küresel hararet bir 0.57 derece daha yükselmiş durumda… Duygusal olarak bunu kayda geçmeye hazır olanlar için bu ısınmanın sonuçları, dehşet verici.”

(Dahr Jamail, “Temperatures in 2016 Approach Limit Set at Paris…”/ “2016’da Hararet  Paris İklim Konferansı’nda Saptanan Sınırlara Yaklaştı”, Truthout, 26 Nisan 2016/ Türkiye Çevre Bakanı ile ilgili parantez notu: ÖM)

***

1. Kömürle ilgili çevresel hassasiyetlerin farkındayız. Biz gelişmekte olan bir ülkeyiz. Karbon emisyon ölçümlere baktığımızda ABD dahil birçok gelişmiş ülkeden çok çok farklıyız. Teknolojinin tüm imkanlarını kullanan, çevre koruması, işgüvenliği açısından tüm önlemi almış son derece modern santrallerde yerli kömürümüzü sonuna kadar kullanmaya devam edeceğiz.

2. “...Dünya kömürü terkediyor, biz de terkedelim demenin ne kadar temelsiz bir yaklaşım olduğu ortada. Türkiye’nin kömürden yararlanmaması kesinlikle düşünülemez. Önümüzdeki 10 yılda Türkiye’nin hedeflediği büyüme rakamlarının tutturması, istikrarını sürdürmesi için 50 bin meagabayta yakın yeni yatırım yapmak zorundayız. Tabii ki, güneşten, rüzgardan ve nükleerden yararlanmaya devam edeceğiz.”

3. “Yakıtın yakılmasıyla ortaya çıkan zehirli gazlar... soğutma kulesi merkezinden atmosfere deşarjı, kirleticilerin atmosferde daha iyi bir dağılım göstermelerine ve dolayısıyla tesisten kaynaklanacak kirleticilerin Yer Seviyesi Konsantrasyon değerlerinin azalmasına imkan sağlayabilmektedir.

4. “...Yanma gazları, ... dayanıklı malzemeden yapılan özel borularla soğutma kulelerine taşınacak ve yatay eksende karışmadan, merkezi bir gaz akışı ile atmosfere yükselebilecek şekilde soğutma kulesinin merkezinden verilecek... yükselen çok daha fazla bir hava kütlesinin yarattığı itişle, baca gazının atmosferde daha yüksek seviyelere ulaşması beklenmektedir...

(“Bakan Albayrak: Dünya Kömürle Enerji Üretmeye Devam Edecek,” Milliyet gazetesi, 24 Nisan 2016)

***

1. En büyük bayramımız olan 29 Ekim'de başlattığımız ve bugüne kadar yazılı ve görsel basında yer alan "Erke Bilimsel Düşüncenin Gücü" sloganının sizlerde bir merak uyandırdığının bilincindeyiz. Sayın konuklar, tarihe mal olacak bu buluşu teknik detaylarına inmeden açıklıyorum.

2. Bu buluş ile erişilen sistem çevreye zarar vermeyen, istenilen güç ve sürati sağlayabilen, doğrudan hareketin elde edilebildiği, yakıt gerektirmeyen bir kuvvet makinesidir. Sistemin çalışmasında maddenin atalet özelliğinden faydalanılmaktadır.

3. Bu sistem ile çalışan makinelerde istenilen yerde istenilen miktarda elektrik elde edilebilir. Tüm kara, hava ve deniz taşıtlarında kullanılabilir. Ayrıca bu buluşla küresel ısınmanın önlenmesi, dolayısıyla iklim bozukluklarının zararlı etkilerinin ortadan kaldırılması sağlanır. Böylece insanlık kendi eliyle hazırladığı bir sona gitmekten kurtulur.

4. Ancak bilimsel bilgi ile çevreye saygılı ve sürdürülebilir kalkınma sağlanabilir. Bu anlayışın bir sonucu olan buluşumuz, başta Türk milleti olmak üzere tüm dünya insanlığına sunulmuş bir hizmet olarak değerlendirilmektedir".

(“Erke Dönergeci: Em. Tümgeneral Çetin Uğural, Erke Araştırmaları ve Mühendislik A.Ş'nin asra yön verebilecek buluşunu açıkladı”, Milli Çözüm Dergisi, 3 Ocak 2007)

***

1. Her şey Her şeye Bağlıdır. Bütün yaşayan varlıklar için tek bir biyosfer vardır ve birini etkileyen, tümünü etkiler.

2. Herşey Mutlaka Bir Yere Gitmek Zorundadır. Atık ürünlerin ortadan kaldırılabileceği fikri bir kuruntudan ibarettir.

3. En İyisini Doğa Bilir. İnsanlar doğayı “düzeltmek” için teknolojiyi kullanmaya kalktılar, ama doğal bir sistemde böyle bir değişim “büyük olasılıkla o sisteme zarar verecek”tir.

4. Bedava Yemek Diye Bir Şey Yoktur. Doğal dünyada, her kazanımın bir bedeli vardır ve eninde sonunda bütün borçlar ödenir; denklemin her iki yanı eşit ve dengede olmalıdır.

(“Barry Commoner’a Göre Ekolojinin 4 Yasası”; Açık Kitap: Yazı Kalır, Temmuz 2010)

***

Nisan 2016'da Açık Radyo'daki bazı konu ve konuklarımız ise şöyleydi.