Mart 2016'da Açık Radyo

Açık Radyo Bülteni
-
Aa
+
a
a
a

Mart 2016’da Açık Radyo’daki bazı konuklarımız ve konularımız şöyleydi:

Geçtiğimiz ay, 19 Mart 27 Mart tarihleri arasında gerçekleştirdiğimiz 13. Açık Radyo Günleri Dinleyici Destek Projesi Özel Yayını’ndan ses kayıtları, günü gününe olan biten her şey ve bütün fotoğraflar burada:

http://acikradyo.com.tr/program/141862/kayit-arsivi

http://radyogunleri2016.tumblr.com/archive

https://www.flickr.com/photos/acikradyo

Mart 2016’da Açık Radyo’daki diğer bazı konuklarımız ve konularımız ise şöyleydi:

Açık Gazete’de:

Haber Nöbeti için Diyarbakır'da bulunan bağımsız gazeteci Nevin Sungur'un Açık Radyo için derlediği söyleşilerden ve ses kayıtlarından oluşan kısa bir bir radyo belgeseli dinledik.

Açık Gazete'de yayımlanan  Soma Nöbeti: Ay'ın 13'ü köşemizin 6. bölümünde Tütün-Sen Genel Başkanı ve Çiftçi-Sen Genel Sekreteri Ali Bülent Erdem’le konuştuk.

48 yıllık radyocu Steve Robinson ile bir söyleşi yaptık. Steve Robinson Amerika’nın dinleyici desteğiyle yaşayan ikinci radyosu WMFT deneyimini ve Açık Radyo ile ilgili izlenimlerini bizimle paylaştı.

Açık Dergi’de:

23. İstanbul Caz Festivali hakkında kısa ve genel bir tanıtım yaptık.

Yönetmen Erdal Akmaz ile, 1990'lı yılların Türkçe rock müziğini inceleyen belgesel, iyilerin ve kötülerin nostaljik savaşını değil, gerçek ve kulaklarımıza kelime anlamıyla küpe olmuş hikâyeleri anlatan “Sar Doksan’a” belgeselini konuştuk. 

14. Filmmor Kadın Filmleri Festivali’ni festival koordinatörü Melek Özman’la konuştuk.

Siyah Bant ve İstanbul Bilgi Üniversitesi İnsan Hakları Hukuku Uygulama ve Araştırma Merkezi’nin işbirliğiyle hazırlanan “Sanatsal İfade Özgürlüğü Kılavuzu” yazarlarından Yrd. Dç. Dr. Ulaş Karan ile konuştuk. Karan "Türkiye'de sanatçılar ifade özgürlüğü kavramını yeni yeni öğreniyor" dedi. 

İngiliz müzisyen ve yazar Gilad Atzmon ile bir konferans vesile uğradığı İstanbul'daki Coop performansı öncesi, dünyanın gidişatı ve İstanbul hakkında sohbet ettik.

Açık Dergi’nin içinde yayınlanan Bu Köşe Kitap Köşesi’nden tanıdığınız Ceyhan Usanmaz’ın haftalık kitap tanıtımlarını buradan takip edebilirsiniz. 

Açık Bilinç’te:

İtaat etmenin beyinde yarattığı değişiklikler üzerine yeni bir araştırma aktardık. Current Biology'de yayımlanan ve ünlü Milgram Deneyi'nin (1961) devamı olarak tasarlanan çalışmanın cevap aradığı soru şu: İtaat eden birey, kendini davranışlarından sorumlu özne olarak görür mü?

Boğaziçi Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü’nde Prof. Dr. Cem Say ile Marvin Minsky ve Yapay Zekâ üzerine konuştuk. 

Sabancı Üniversitesi öğretim üyesi ve Bilim Akademisi Başkanı Prof. Dr. Mehmet Ali Alpar’la, kütleçekimsel dalgalar deneyinin ana hatlarından, astronominin tarihsel arkaplanından ve uzay-zaman kavramının evriminden söz ettik.

Açık Yeşil’de:

İstanbul Modern'de yer alan Yok Olmadan başlıklı serginin küratörlerinden Çelenk Bafra'yla sergiyi konuştuk.

Ekonomi & Ekoloji'de:

Konuğumuz Foça Çevre Platformu'ndan (FOÇEP) Bahadır Doğutürk'le, Aliağa başta olmak üzere tüm Türkiye'deki kömüre bağlı ekolojik yıkımı, buna rağmen devam etmesi planlanan kömür yatırımlarını, buna karşı süren ve 15 Mayıs'ta da Aliağa'dan başlayıp, yeni bir aşamaya gelerek devam edecek olan mücadeleyi konuştuk.

Günün ve Güncel’in Edebiyatı’nda:

Bu ay konuklarımız, Nihan Eren, Alper Beşe, Algan Sezgintğredi ve Mahir Ünsal Eriş’ti.

Hamişden Sesler’de:

Hamiş İstanbul Suriye Kültür Derneği'nden Kerem Nacar'la Suriye'deki ateşkes dönemini, tarihsel sürece ve bugüne bakarak konuştuk.

Hikâyenin Kadın Hali’nde:

Türkiye'nin güneydoğusunda Diyarbakır'da, Cizre'de, Silopi'de baskı altında çalışan gazetecilerle dayanışmak üzere başlayan ve 1 ayını dolduran Haber Nöbeti'ni, Hikâyenin Kadın Hali'nde Pınar Bihter, konuklarımız, gazeteci Mehveş Evin ve Şafak Timur'la konuştu.

İklim İçin’de:

Artvin'de Kafkasör Yaylası Cerattepe Mevkii’nde yapılması planlanan madencilik faaliyetleri için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın verdiği olumlu Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) raporunun iptali ve yürütmenin durdurulması talebiyle 751 kişi ve 61 avukatın açtığı davanın bilirkişi keşfi 14 Mart'ta yapıldı. İklim İçin'de Avukat Can Atalay ile süreci konuştuk.

Yeşil Düşünce Derneği tarafından yayımlanan Türkiye'nin Kömür Hikâyeleri başlıklı raporu konuştuk. Yeşil Düşünce Derneği'nden Özgecan Kara, Gözde Kazaz'la birlikte hazırladıkları rapora dair genel bilgi verdi.

Kentin Tozu’nda:

Konuklarımız Beykoz Kent Savunması'ndan Hayati Can, Büyükçekmece Dayanışması'ndan İlker Kolukısa, İstanbul Kent Savunması ve Beyoğlu Kent Savunması'ndan Selen Bilgör ve İTÜ Meclisi ile Taşkışla Forumu'ndan Burcu Yanar’la İstanbul'da birer ikişer elimizden alınan parklarımızı ve yeşil alanlarımızı ve  onları korumak için süren mücadeleyi konuştuk.

Metropolitika’da:

Kanalistanbul’un birçok açıdan tekrar tekrar tartışılması gerekiyor. Mesela fiziksel coğrafya üzerinde yapacağı büyük değişim: Bu projeyle İstanbul’un Avrupa yakası bir adaya dönüşüyor. Güzergâh değişimi ise başlı başına "mega" bir kent meselesi, çünkü tüm bağlantı yolları yeniden şekilleniyor. Tüm kentlilerin hayatlarını birebir etkileyecek bu projeyi ve güzergâh değişikliklerini tartıştık.

Konuğumuz Kaan Atalay Antik Yunan’da kentleşmeyi anlattı. Günümüz kent politikalarına felsefe üzerinden yeniden bakmanın kaçınılmazlığına vardı sohbetimiz.

Su Hakkı’nda:

NASA Goddard Enstitüsü tarafından 4 Mart 2016'da yayımlanan bir araştırma raporuna göre, Türkiye, Kıbrıs, İsrail, Ürdün, Lübnan, Filistin ve Suriye'yi kapsayan Doğu Akdeniz bölgesinde son 900 yılın en büyük kuraklığı yaşanıyor. Rapora göre kuraklığın bölgede bu kadar şiddetli yaşanmasının en önemli nedeni iklim değişikliği. Su Hakkı’ndabu raporu ele aldık.