Şubat 2016'da Açık Radyo

Açık Radyo Bülteni
-
Aa
+
a
a
a

Şuabt 2016'da Açık Radyo'daki bazı konu ve konuklarımız şöyleydi.

Şubat ayında Açık Radyo'da pek çok programımızda Artvin, Kafkasör Yaylası, Cerattepe'de Cengiz Holding ve Eti Bakır A.Ş tarafından yapılması planlanan altın madeni faaliyetlerine karşı yöre halkının uzun bir süredir devam eden direnişini takip ettik.

Matematikçi, biliminsanı, eğitimci, Açık Radyo programcısı değerli dostumuz Prof. Tosun Terzioğlu'nu geçtiğimiz hafta kaybettik. Onu Açık Radyo'da yaptığı ilk programı tekrar dinleyerek anmak istedik.

Açık Gazete'de:

Alper Can Kılıç ile ekoharita.com  internet sitesi projesi üzerine konuştuk. Prof. Dr. Mark Lindley ile iklim değişikliğinin vahim sonuçlarını konuştuk.

Yasaklı Şehirlerden Sesler köşesinde:

Haber Nöbeti için Diyarbakır'da bulunan Gazeteci Tuba Tekerek, Nevin Sungur ve Pelin Cengiz'le Türkiye'nin güneydoğusunda yaşanan savaş halini, bölgedeki sivillerin, halkın ve gazetecilerin durumunu konuştuk.

Avukat Bahri Belen, Diyarbakır Sur'da mahsur kalan insanların tahliyesi için girişilen çalışmalar hakkında  bilgi verdi.

Soma Nöbeti köşesinde Milletvekili Özgür Özel ile Soma'da devam eden hukuki süreci konuştuk.

Celal Başlangıç ile ülkedeki savaş manzarasını konuştuk.

mecliste.org projesini ve ilk çalışmasını mecliste.org sitesi danışma kurulu üyesi Prof. Dr Levent Korkut'la könuştuk. Levent Korkut bize bu projeyi ortaya çıkaran ihtiyacı anlatırken, Av. Faruk Çayır sitenin ilk çalışması olan "kişisel verilerin korunması kanunu tasarısı" hakkında bilgi verdi.

Elektrik Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi Başkanı Beyza Metin ile EMO'nun 27-28 Şubatta yapılacak genel kurulunu ve seçimini konuştuk.

Ceza İnfaz Sisteminde Sivil Toplum Derneği'nden Ezgi Duman, Berivan Korkut ve Mustafa Eren ile Türkiye'deki cezaevlerinin durumunu konuştuk.

Açık Bilinç'te:

Prof. Dr. Raşit Tükel'le şirketleşen üniversite sistemini, YÖK tasarısını, üniversitelerde akademik ifade özgürlüğüyle yan yana var olan zaruri bir nitelik olan kurumsal özerklik konusunu konuştuk.

Prof. Dr. Cem Eroğul ve Prof. Dr. Reşit Canbeyli ve Prof. Dr. Gençay Gürsoy'la da Türkiye'de üniversitelerin durumunu konuştuk.

 Dr. Albert Ali Salah'la data madenciliğini, Big Data konusunu konuştuk.  

Açık Dergi'de:

2006 yılında kurulan Tarlabaşı Toplum Merkezi 10. yılını bir takım etkinlikle kutlayacağını duyurdu. Bu etkinliklerden biri de bir kısa film yarışması olacak. Yarışmayı ve Tarlabaşı Toplum Merkezi'ni, sosyal hizmet uzmanı Ceren Suntekin ile konuştuk.

15. !f İstanbul Uluslararası Bağımsız Festivali 18 Şubat’ta başlıyor. Festivalin programını,  görebileceğimiz filmleri  Açık Dergi’de kısaca tanıttık.

Dilek Winchester ve Atıf Akın'ın kurguladığı ve Apexart-Salt işbirliğiyle Aralık - Şubat ayları arasında İstanbul'da izlenen "Şam'da Kayısı" başlıklı sergi üzerine, 6 Ocak 2016 tarihindeki sergiye ek olarak düzenlenen konferanstan ses kayıtları eşliğinde, bir değerlendirme.

Tütün Deposu'ndaki Üç Kusurlu İşlem sergisi vesilesiyle İhsan Oturmak Açık Dergi'de konuğumuzdu.

1 Mayıs 2016'ya kadar Pera Müzesi'nde görülebilecek olan Giorgio De Chirico - "Dünyanin Gizemi" sergisinin küratörü Fabio Benzi ile görüştük.

!f İstanbul kapsamında gösterilen İstanbul'da kedi olmanın belgeseli Kedi'nin yönetmeni Ceyda Torun stüdyo konuğumuzdu. 

2009 yılından beri küçük hibeler veren Anadolu Kültür, !f İstanbul Bağımsız Filmler Festivali’nin de ortaklığıyla bu destekleri kalıcı bir film fonuna dönüştürmek için yola çıktı. Fona başvuru süreci başladı, 13 Nisan'a kadar göndermek gerekiyor. Detayları Yeni Film Fonu Koordinaörü Zeynep Güzel ile konuştuk.   

Açık Yeşil'de:

Şubat ayında Açık Radyo'da pek çok programda olduğu gibi Açık Yeşil'de de Cerattepe'yi takip ettik. Avukat Bedrettin Kalın programımıza bağlandı ve Cerattepe'deki son durum hakkında bilgi verdi. 

Cerattepe direnişini izlemek üzere Artvin'de bulunan Açık Radyo ekibinden Didem Gençtürke bize sıcağı sıcağına kentten ve direnişten izlenimlerini aktardı.

Cuma Adlı Adamlar'da:

Konuğumuz hukukçu, yazar Fethiye Çetin idi. Kendisiyle tehcir ve soykırımın hukuki boyutunu, gaspedilen malları, gasp ve talan üstüne kurulan ekonomik düzeni konuştuk.

Biyomimikri'de:

Biyomimikri disiplininin temel metinlerinden biri olan ve bu alanın yaratıcılarından, doğabilimci Janine Benyus'un yazdığı, Biyomimikri'nin ne olduğunu ve içindeki değerleri özetleyen Biyomimikri İlk Okuma Kitapçığı'nı iki bölüm halinde okuduk.

Ekonomi & Ekoloji'de:

Yeşil Artvin Derneği Başkanı Nur Neşe Karahan'la ve gazeteci Ömer Şam'la Cerattepe direnişini konuştuk.

Hamişden Sesler'de:

Türkiye'deki Suriyelilere dair hayatı resmetmeye çalışan Hamişden Sesler programında, konuğumuz Samir El Kadri ile, Edirnekapı'da bulunan Pages Kitabevi'ni, böyle bir mekânın hem İstanbul için hem de İstanbul'da yaşayan Suriyeliler için önemini, İstanbul'daki Suriye toplumunun yaşadığı zorlukları ve Türkiyelilerden beklentilerini konuştuk.

Günün ve Güncelin Edebiyatı'nda:

Günümüz Türkçe edebiyatının kendine has üslubu ve ayrıksı karakterleriyle öne çıkan yazarı Mine Söğüt'ü stüdyoda ağırladık. Mine Söğüt'le iki program üst üste edebiyat, delilik ve kadınlar hakkında sohbet ettik.

Günümüz edebiyatının genç kuşak yazarları arasında önde gelenlerinden Seray Şahiner'le edebiyattaki kadınları, kadınların sınıfsallığını, kadına şiddet ve bunun edebiyata yansımasını, kadınların direnmek için buldukları kendilerine yarattıkları stratejileri konuştuk.

Melisa Kesmez ile edebiyat ve lirizm arasındaki ilişkiyi, bir roman kahramanının başka bir anlatıya sızmasını ve "şahane" terk edilişleri konuştuk.

Hikâyenin Kadın Hali'nde:

Çiçek Tahaoğlu ve Burcu Karakaş bu hafta Bianet'in hazırladığı Yıllık Erkek Şiddeti Çetelesi'ni, bu çalışmanın yapılmasına neden gerek olduğunu ve çetelenin önümüze koyduğu sonuçlar hakkında konuştular.

Kentin Tozu'nda:

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı  tarafından yayınlanan bir tebligat ile uygulamaya sokulan yeni yönetmelik, lisansı olmayan kişilerin atık toplamasını  ve ayrıca lisanslı toplama ayrıştırma yetkisi olmayanlardan da atık alımını yasaklıyor.  500 bin emekçinin, aileleri ile birlikte yaklaşık 2 milyon kişinin hayatını etkileyecek bu haksız düzenlemeyi, Roman Hakları aktivisti ve Avrupa Roman Hakları Merkezi Türkiye Gözlemcisi Hacer Foggo ve Geri Dönüşüm İşçileri Derneği Kurucu Başkanı Ali Mendillioğlu ile konuştuk.

 İlk günden beri Cerattepe madenine karşı yürütülen mücadelenin içinde bulunan Sercan Dede ile son durumu ve gelişmeleri konuştuk. Ardından Anayasa Hukukçusu Prof. Dr. İbrahim Kaboğlu ile, ‘’Direniş Hakkı’’ ve direnişin meşruiyetini Artvin bağlamında tartıştık.

Kadıköy Kent Dayanışması'ndan Eymen Demircan, Haydarpaşa Dayanışması'ndan Tugay Kartal ve TMMOB Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi'nden Mücella Yapıcı konuğumuzdu.

Metropolitika'da:

Son günlerde gündemde olan AR-GE Reform paketi konusundan yola çıkarak, tasarımcı/mimar Gökhan Karakuş ile Türkiye’de tasarım tarihini konuştuk ve günümüz tasarımına dair birkaç enteresan konuya değindik. 
 

Müziğin Başka Türlüsü'nde:

Gülay Diri'yle İbradı Türküleri'ni hem konuştuk hem de canlı olarak dinledik. 

Önce Sağlık'ta:

Uzman Psikolog Ceyda Yılmazçetin'le çocuk istismarı ve ihmali hakkında konuştuk.

Sinefil'de:

Dünya prömiyerini 15. !f İstanbul Bağımsız Filmler Festivali'nde yapan "Bağlar" belgeselinin yönetmenleri Melis Birder ver Berke Baş  konuğumuz oldu.

Türkiye'de yetişkinlere yönelik yapılan ilk animasyon filmi Kötü Kedi Şerafettin'in yönetmenleri Ayşe Ünal ve Mehmet Kurtuluş konuğumuzdu.
 

Yeşil Dalga'da:

Yeşil Artvin Derneği'nden Bedrettin Kalın ve TEMA Vakfı Rize temsilcisi Nevzat Özer'le Cerattepe'deki sürecin hukuki boyutunu konuştuk.

Kuş gözlemcisi ve biyolog Lider Sinav'la Türkiye'de ilk defa yapılan ve "vatandaş bilimi"nin bir örneği olan Türkiye Üreyen Kuş Atlası Projesi'ni konuştuk.