İçimizdeki Evren: Bakteriler

Açık Sofra
-
Aa
+
a
a
a

İnsan vücudundaki hücre sayısı 10 trilyon iken, bağırsakta yaşayan bakteri sayısı toplamda 100 trilyon. Bu durum insanları hücrelerin yaşattığı gerçeğinin yanına, bakterilerin de bu yaşam sürecinde ciddi bir katkısı olduğunu koyuyor.

Açık Sofra: 16.08.2017 / İçimizdeki Evren: Bakteriler
 

Açık Sofra: 16.08.2017 / İçimizdeki Evren: Bakteriler

podcast servisi: iTunes / RSS

 

"İnsanların kilo almasında günümüzün sorunu olarak görülen hareketsizlik aslında problemin nedenlerinde alt sırlarda yer alıyor. Esas mesele vücudumuza aldığımız yiyecek ve içeceklerin dengesinde. Yani karbonhidrat fazlaysa vücutta, bir bakıma karbonhidrat bakterileri artıyor ve bu kilo almamıza sebep oluyor" diyor Bülent Şık, ve ekliyor; "Vücudumuz ise okyanuslar gibi aslında, evrim sürecinde insan denizi içinde tutmanın bir yolunu bulmuştur. Dolayısıyla içinde yaşayan organizmalar beslenmesine, yaşayan bir canlı olmasına sebep olur"

İnsan vücudunun ekolojisini düşündüğümüzde, bakteriler yaşamamız için bir gereklilik. 100 trilyon bakterinin her birinin işlevi diğerinden ayrı ve kusursuz, çünkü o flora ve doğal dengenin bozulması sonucunda obeziteden şekere ya da sayamadığımız pek çok hastalığa doğru giden kapı aralanıyor. Bakteriler, hücrelerin gelişmesinde büyük rol oynuyor,dolayısıyla yemeğin sindirilmesi, vitaminin sentezlenmesi gibi kritik bir görevleri var. Fareler üzerinde yapılan deneylere göre, bağırsaklarının ortam dengesi değiştirilerek kilo almaları ya da vermeleri sağlanabiliyor. 

Bu durumda; bakteri mi insandan çıkar, insan mı bakteriden? Hangisi kim için varolur? 

Açık Sofra'nın bu haftaki konusu içimizdeki evren oldu, bakteriler masamızın baş tacıydı.