1968 yılında Fransız Müzik Piyasasında Öne Çıkan Albümler

Fransız Öpücüğü
-
Aa
+
a
a
a

60’lı yıllardan günümüze Fransız müziğindeki farklı akımlar ve bu akımları yaratan sanatçıları keşfedeceğimiz bu programın ilk iki bölümünü tüm dünya için özel bir yeri olan 1968 yılına ayırdık. Bu sene 1968’in ellinci yıldönümü ve toplumsal hayatı olduğu kadar sanat dünyasını da derinden etkileyen bu yıl boyunca Fransız Müziğinde neler olup bittiğini gözden geçirdik bu programlarda. 4 Mayıs'ta yayınlanan ilk programımızın konusu 1968 yılında Fransa’da öne çıkan şarkılardı.

Brigitte Bardot & Serge Gainsbourg

Fransa’da 1968’in müzikal anlamdaki açılışını Serge Gainsbourg yapmıştı. Usta sanatçı, Ocak ayında piyasaya çıkan "Bonnie and Clyde" adlı albümde, Brigitte Bardot ile bir araya gelmişti. Esin kaynağı, başrollerini Warren Beatty ve Faye Dunaway’in paylaştığı 1967 tarihli ünlü Arthur Penn filmi olan açılış şarkısı dışında L’eau à la bouche, Pauvre Lola ve Docteur Jekyll  et Monsieur Hyde gibi daha pek çok hit parça yer alıyordu bu albümde. Bunların dışında müzikseverleri çizgi roman dünyasına götüren Comic Strip de ilk kez bu albümde yayınlanmıştı.

Serge Gainsbourg - Comic Strip: https://www.youtube.com/watch?v=22Uf4-khGAk&t=13s

Serge Gainsbourg & Brigitte Bardot - Bonnie and Clyde: 

İlk albümü "Love me please love me"yi 1966’da yayınlayan Polnareff, ikinci albümü "Le Bal des Laze"ı 1968’in Şubat ayında piyasaya sürmüştü. Sevdiği kadının nişanlısını öldürdüğü için idama mahkum olan bir adamın konu alan bu şarkı, gerek anlattığı hikaye gerekse enstrümanlar arasında kilise orglarının da kullanılması nedeniyle oldukça barok bir atmosfere sahipti. Şarkının kaydı sırasında da bu tarz bir atmosfer yaratmak isteyen Polnareff, kayıtların yapıldığı stüdyonun duvarlarının siyah kadifelerle kaplanmasını ve aydınlatma için binlerce mum kullanılmasını talep etmişti. Bu olay aynı zamanda pek çokları tarafından Polnareff efsanesinin başlangıcı olarak kabul edilmişti.

Michel Polnareff - Le Bal des Laze: 

1968’in Mart ayında Fransız popüler müzik tarihinin en önemli şarkılarından biri piyasaya çıkmıştı. Et, moi et moi et moi ve Les Cactus gibi hit parçaların yer aldığı ilk albümünü tıpkı Polnareff gibi 1966’da yayınlayan Jacques Dutronc, sözlerini Jacques Lanzmann ve Anne Ségalen ile birlikte yazdığı Il est cinq heures Paris s’eveille adlı single’ı bu tarihte piyasaya sürmüştü. Çıkar çıkmaz Fransız listelerinin bir numarasına oturan bu şarkının esin kaynağı, 1772-1827 yılları arasında yaşayan Marc-Antoine Madeleine Désaugiers adlı sanatçının 1802’de seslendirdiği Tableau de Paris à 5 heures du matin (Saat sabah 5’te Paris portresi) adlı şarkısı idi. Parça aynı zamanda nakaratında geçen “Paris uyanıyor” cümlesiyle aslında bu amaçla yazılmış olmasa da.kısa süre sonra başlayacak Mayıs 1968 öğrenci olaylarının gayriresmi marşlarından biri haline gelmişti.

Jacques Dutronc - Il est cinq heures, Paris s'éveille: 

1968’in Fransa’daki sembol isimlerinden biri de Julien Clerc’di. Hair müzikalinin Fransız versiyonunda da rol alan Clerc, Sorbonne üniversitesi yakınlarındaki bir kafede tanıştığı ve uzun yıllar boyunca çalışacağı söz yazarı Etienne Roda-Gil ile birlikte yazdığı ilk şarkı olan La Cavalerie’yi 1968 Mayıs’ında yaşanan olaylardan birkaç gün önce piyasaya sürmüştü.

Julien Clerc - La Cavalerie: 

1968 yılın öne çıkan albümlerinden bir diğeri Brigitte Fontaine imzasını taşıyordu. 1966’da Jacques Higelin’le birlite "Douze chansons d’avant le déluge" adlı albümü yayınlayan Fontaine, 1968’de “gerçek anlamda ilk albümüm” olarak nitelendirdiği "Brigitte Fontaine est folle"ü Pierre Barouh tarafından kurulan bağımsız müzik stüdyosu Saravah etiketiyle piyasaya çıkarmıştı. Bu albümün önce çıkan parçaları; Il pleut ve sanatçının yakın dostu Higelin ile düet yaptığı Cet enfant que je t'avais fait idi.

1968’in öne çıkan isimlerinden biri de piyasaya her ne kadar altmışlı yılların başında girmiş de olsa Françoise Hardy’di. Gerek şarkıları gerekse fiziksel görünüşüyle Sylvie Vartan, France Gall ve Sheila gibi Yé-Yé akımının diğer temsilcilerinden ayrılan Hardy, 1968’in Aralık ayında kariyerinin en önemli albümlerinden birini çıkarmıştı. Georges Brassens’in Il n’ya pas d’amour heureux, Leonard Cohen’in Suzanne, Serge Gainsbourg’un L'anamour gibi parçalarını yorumladığı bu albümün açılış şarkısı da günümüzde Hardy’nin en bilinen parçalarından biri olan Comment te dire adieu’ydü. Orijinali 1967’te, It Hurts to say goodbye adıyla Margaret Whiting ve Vera Lynn tarafından seslendirilen bu parçanın Fransızca sözleri ve düzenlemesi de Serge Gainsbourg’a aitti.

Françoise Hardy - Comment te dire adieu:

 

Şarkıcı / YorumcuParça AdıAlbüm AdıSüre
Serge Gainsbourg Comic Strip Bonnie and Clyde 2:35
Michel Polnareff Le bal des Laze Le Bal des Laze 4:57
Jacques Dutronc Il est cinq heures, Paris s'éveille Et vous, et vous, et vous 3:22
Julien Clerc La Cavalerie Olympia 70 2:34
Brigitte Fontaine Il pleut Brigitte Fontaine est... 2:35
Françoise Hardy Comment te dire adieu Françoise Hardy 1968 2:24