Yeni Albümler - 2

Fransız Öpücüğü
-
Aa
+
a
a
a

Fransız Öpücüğü'nde her ayın son programını yakın dönemde yayınlanan Fransızca albümlere ayırıyoruz. Bu haftaki programda; Chloé Stafler, BB Brunes, Cyril Mokaiesh & Bernard Lavilliers, Françoise Hardy, Orelsan ve Feu! Chatterton'dan şarkılar dinledik.

Programı Youtube’daki video klipleri sayesinde şöhrete kavuşan Chloé Stafler ile açtık. İkinci Dünya Savaşı sırasında İtalya’da direniş hareketinin sembolü de olmuş bir halk şarkısını yeniden yorumladı bizler için: Bella Ciao. Şarkı daha önce Yves Montand, Leny Escudero ve Thomas Fersen gibi Fransız sanatçılar tarafından İtalyanca olarak seslendirilmişti. Son dönemde ülkemizde de büyük ilgi gören La Casa de Papel adlı dizi sayesinde tekrar gündeme gelen bu klasiği, Chloé Stafler, yarı Fransızca yarı İtalyanca sözlerle yorumladı.

İlk albümü "Blonde comme moi"yı 2007 yılında yayınlayan BB Brunes, geçtiğimiz yılın Eylül ayında dördüncü stüdyo albümü "Puzzle"ı piyasaya sürdü. Olgunluk albümü olarak niteleyebileceğimiz bu çalışmasıyla, artık bir boy band olmaktan çıkıp gerçek anlamda bir pop & rock topluluğuna dönüştüğünü söyleyebiliriz BB Brunes’ün. Gruptan  albümün üçüncü single’ı olan Terrain vague''ı dinledik. Parçanın sözleri ve müziği grubun aynı zamanda solisti olan Adrien Gallo’ya aitti. Yirmi sekiz yaşındaki sanatçı, bu yıl Alain Souchon için çıkarılan saygı albümü “Souchon dans l’air”de On s’aime pas adlı şarkıyı da yorumlamıştı.

Programın üçüncü şarkısı, farklı kuşaklardan gelen iki sanatçıyı; Cyril Mokaiesh ve Bernard Lavilliers’yi bir araya getiren bir düetti. Parça, ülkemizde İnsanın Değeri adıya gösterilen Stephane Brizé’nin 2015 tarihli La loi du marché isimli filminden esinlenilmiş.  Orta sınıftan gelen ve işini kaybettikten sonra yaşam mücadelesi veren bir adamı konu alan film, başrol oyuncusu Vincent Lindon’a Cannes Film Festivalinde En İyi Erkek Oyuncu dalında ödül kazandırmış ayrıca Altın Palmiye’ye de aday olmuştu. Şarkının ismi bu filmden esinlenilmiş fakat teması daha çok mülteciler ve Fransa’nın ve diğer Avrupa ülkelerinin bu konudaki duyarsız tutumu.  Parçanın Stephan Brizé imzalı klibinin sonlarına doğru Avrupa Birliği'nin temellerini atan Fransız politikacı Robert Schuman’ın 1958’de Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi'nde yaptığı konuşmadan bir bölüm izliyoruz. Burada; Avrupa’nın özel bir kulüp olmadığını, kapısının tüm özgür ülkelere açık olması gerektiğini vurguluyor Schuman. 

Altmışlı yıllardan günümüze dek, müzikal tarzını korumayı başaran Françoise Hardy, yeni stüdyo albümü "Personne d’autre"u geçtiğimiz Nisan ayında piyasaya sürdü. Albümdeki şarkıların çoğunun sözünü kendisi yazmış, besteler için ise Erick Benzi, Thierry Stremler ve Yael Naim gibi isimlerle çalışmıştı. Sanatçı, bu albümde aynı zamanda Michel Berger’nin 1975 tarihli Seras-tu là adlı şarkısını da yeniden yorumlamıştı. Albüm, Fransa listelerinde iki numaraya kadar yükselmiş ve artık yetmiş dört yaşına gelen Françoise Hardy’nin medyada çok fazla yer almasa da popülerliğinden bir şey kaybetmediğini kanıtlamıştı.

Asıl adı Aurélien Cotentin olan OrelSan, sahne ismini, adının ilk heceleri ile Japoncada bir saygı ifadesi olarak kullanılan -san ekini birleştirerek oluşturmuş. İlk albümü "Perdu d’avance"ı 2009’da yayınlayan sanatçı, geçtiğimiz yılın Ekim ayında da üçüncü stüdyo albümü "La fête est finie"yi piyasaya sürmüştü. Bu albüm sayesinde ona, bu yılın Şubat ayında düzenlenen Victoire de la Musique töreninden En İyi Klip, En İyi Erkek Şarkıcı ve En İyi Rap Müzik albümü ödüllerinş getirmişti. Bu haftaki programda bu albümün ikinci single’ı olan Tout va bien​'i dinledik. Şarkıda küçük bir çocuğa dünyadaki olumsuzluklardan, evsiz insanlardan ve şiddete maruz kalan kadınlardanbahsediyordu Orelsan ve "Korkmana gerek yok,  her şey yolunda" diyordu ona. "Komşu kadının vücudunda morluklar varsa muhtemelen boyayla oynarken olmuştur" ya da "Evsiz adam ortada görünmüyorsa büyük ihtimalle milyoner olup tatile gitmiştir" gibi cümlelerle teselli ediyordu küçük çocuğu. Bu aynı zamanda yaşanan her olumsuzluğu halka iyi ya da normal bir şeymiş gibi yansıtmaya çalışan siyasetçileri getiriyordu akıllara. Parçanın sözleri Orelsan’a müziği ise Stromae’ye ait. Stromae aynı zamanda albümün yapımcılarından biri.

Programı Fransız pop & rock müziğinde son birkaç yıla damgasını vuran gruplardan biri olan Feu! Chatterton ile kapattık. Antoine Wilson, Arthur Teboul, Clement Doumic, Raphael de Pressigny ve Sebastien Wolf’ten oluşan grup, ikinci albümü "L’oiseleur"ü bu yılın Mart ayında yayınladı ama biz onların 2015 tarihli ilk albümleri "Ici le jour (a tout enseveli)"den bir parça dinledik. Parçanın adı La Malinche. Doña Marina adıyla da bilinen La Malinche, 1500’lü yıllarda İspanyolların Aztek İmparatorluğunu yıkarak Meksika körfezini ele geçirmesi sırasında kaşif (ya da belki de yağmacı demek daha doğru olur) Hernán Cortés’in tercümanı olarak kilit rol oynayan Nahualı bir kadın. Daha sonra Cortés’le evlenen ve ondan bir de çocuğu olan La Malinche'nin, Meksika kültüründe oldukça önemli bir yeri var. Bazıları tarafından günümüz Meksika halkının annesi olarak görülürken bir kesim tarafından da bir hain olarak nitelendiriliyor. 

Şarkıcı / YorumcuParça AdıAlbüm AdıSüre
Chloé Stafler Bella Ciao Bella Ciao 2:51
BB Brunes Terrain vague Puzzle 3:55
Cyril Mokaiesh & Bernard Lavilliers La loi du marché Clôture 3:55
Françoise Hardy Personne d'autre Personne d'autre 3:00
Orelsan Tout va bien La fête est finie 2:29
Feu! Chatterton La Malinche Ici le Jour (a tout enseveli) 3:56