"Çanakkale Bayramiç Ayazma‘da mermer ocağı yapılmasın"

-
Aa
+
a
a
a

Kazdağları Kardeşliği, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda Çanakkale Bayramiç Ayazma‘da mermer ocağı projesi yapılmak istendiğini kaydetti.

Fotoğraf: Kazdağları Kardeşliği
Gezegenin Geleceği: 28 Temmuz 2021
 

Gezegenin Geleceği: 28 Temmuz 2021

podcast servisi: iTunes / RSS

Yeşil Gazete’nin haberine göre, Kazdağları Kardeşliği, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda Çanakkale Bayramiç Ayazma‘da mermer ocağı projesi yapılmak istendiğini kaydetti. Proje için “ÇED gerekli değil” başvurusunun yapıldığı projeye dair, şu açıklamalar yapıldı: “İnanılmaz ama Bayramiç Ayazma’ya MERMER OCAĞI projesi yapılmak isteniyor! Kazdağı Milli Parkı’nın yanıbaşında, Bayramiç Evciler Ayazma Tabiat Parkına 1.4 km uzaklıktaki bu proje gerçekleşirse toplamda 81 hektarlık ormanlık alan yok olacak! Günde 60 bin litre su kullanılacak! Yılda 225 bin ton pasa oluşacak! Aklı başında bir insan böyle bir proje için başvuru bile yapmaz! Hem proje sahibine, hem T.C. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı‘na, hem T.C. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı‘na, hem de Balıkesir Valiliği‘ne sesleniyoruz; bu proje gerçekleşemez!”

*Şiddetli yağışlar can almaya devam edecek"

Boğaziçi Üniversitesi İklim Değişikliği ve Politikaları Uygulama ve Araştırma Merkezi Yönetim Kurulu ve TEMA Vakfı Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Murat Türkeş Batı Avrupa, özellikle Almanya, Belçika ve Hollanda’daki, Çin’deki ve Türkiye’deki şiddetli ve aşırı yağışlar ile seller, taşkınlar ve heyelanlar ve bu afetlerin toplumların yaşamına olan olumsuz etkilerine ilişkin açıklamada bulundu. İnsan kaynaklı iklim değişikliği nedeniyle giderek daha sıcak olan bir dünyada, yılın özellikle sıcak dönemindeki yağışların daha şiddetli ve aşırı düzeyde gerçekleşmesine, bunun sonucundaysa seller, taşkınlar ve heyelanlar gibi afetlerin daha sık ve daha şiddetli oluşmasına yol açtığını ifade etti. Türkeş, “Bu durumu klimatolojide ve iklim fiziğinde ‘hidrolojik döngünün şiddetlenmesi ve hızlanması’ şeklinde nitelemekteyiz. Küresel ısınma ve artan yüzey sıcaklıkları ile bağlantılı artan buharlaşma sürecinin fiziksel bir sonucu olan atmosferik nemlilikteki geniş ölçekli ve hızlı artış eğilimleri, orta enlem siklonları, süper hücreler, sağanak çizgileri, konvektif kararsızlık olayları ve tropikal siklonlar vb. gibi atmosferik karışıklıkların şiddet ve büyüklükleri ile etki sürelerini artırmakta” dedi. Türkeş, özellikle büyük kentlerdeki altyapının yetersizliği, erken uyarı sistemlerinin etkili çalışmaması ve gerçek katılımcı-dinamik-çok disiplinli ve çok sektörlü bir afet yönetiminin ve afet risk azaltım planlarının bulunmaması ya da yetersiz olması nedeniyle bu tür şiddetli ve aşırı yağışların Almanya, Çin ve Türkiye’de olduğu gibi afete dönüşmesinin, önemli can ve mal kayıplarına yol açmasının kaçınılmaz olduğunu belirtti.

Çin'den AB'ye karbon vergisi uyarısı

Çin yaptığı açıklamada, Avrupa Birliği'nin dünyanın ilk karbon sınır vergisini uygulama planının, iklim sorunlarını uluslararası ilkeleri ihlal ederek ticarete genişleteceğini ve ekonomik büyüme beklentilerine zarar vereceğini söyledi. Avrupa Komisyonu bu ay, 2026'dan itibaren kirletici mallara bir Karbon Sınırı Ayarlama Mekanizması (CBAM) veya CO2 tarifesi uygulama planlarını ana hatlarıyla açıkladı ve bu, Avrupa Birliği'ne ithalat yapan bazı şirketleri sınırda karbon yoğun ürünlerde karbon maliyetlerini ödemeye zorladı.  Çin Ekoloji ve Çevre Bakanlığı sözcüsü Liu Youbin, "CBAM Karbon Sınırı Ayarlama Mekanizması DTÖ ilkelerini ihlal ediyor ... ve küresel topluluğa karşılıklı güveni ve ekonomik büyüme beklentilerini ciddi şekilde baltalıyor" dedi. Tsinghua Üniversitesi Endüstriyel Kalkınma ve Çevre Yönetimi Merkezi'ndeki araştırmacılar, Mayıs ayında yayınlanan bir makalede, dünyanın en büyük çelik ve çimento gibi endüstriyel hammadde üreticisi olarak Çin'in sınır tarifelerinden en fazla zarar görebileceğini söyledi. İnsan gezegende var olacaksa büyümenin artık kabul edilemez olduğunu Çin’İn kabul etmesi gerekecek.

Kuzey Akım 2'de anlaşmaya varıldı

Dünya’yı gözetmeyen başka bir karar, Almanya ve ABD inşa çalışmaları devam eden Kuzey Akım 2 doğal gaz boru hattı projesi üzerinde anlaşmaya vardı. İki ülke tarafından yapılan ortak açıklamaya göre ABD inşasına karşı olduğu projeye yaptırım uygulama tehdidini rafa kaldıracak. Almanya ise Rusya’nın enerjiyi silah olarak kullanmaya kalkması halinde Rusya’ya ticari yaptırım uygulayacak. Bununla birlikte iki ülke ABD-Almanya İklim ve Enerji Ortaklığının bir parçası olarak Ukrayna ile Orta ve Doğu Avrupa’daki diğer ülkelerin ekonomilerinin enerji dönüşümünü destekleyecek bir yapı kuracak. Açıklamada yapının iklim değişikliğine karşı mücadeleye katkıda bulunmakla kalmayacağını aynı zamanda Rus enerjisine olan talebi azaltarak Avrupa enerji güvenliğini de destekleyeceği iddia edildi. Bu hedef doğrultusunda ilk olarak Almanya, Ukrayna’nın enerji dönüşümü, enerji verimliliği ve enerji güvenliği çabalarını desteklemek için bu ülke için bir Yeşil Fon kuracak ve yönetecek. En az 1 milyar dolarlık büyüklüğe sahip olacak fon için Almanya ilk etapta 175 milyon dolarlık bağış yapacak, gelecek bütçe dönemlerinde de fona yönelik taahhütlerini genişletmeye çalışacak. Fon ile ülkedeki yenilenebilir enerji kullanımının teşvik edilmesi, hidrojen teknolojilerinin gelişimini kolaylaştırılması, enerji verimliliği çalışmalarının artırılması ve kömür kullanımını bırakmayı hızlandırmak ve Ukrayna’nın karbon nötr bir ülke olmasını teşvik edilmesi amaçlanıyor. Yeşil Ekonomi’nin haberine göre ABD de bu hedefler doğrultusunda girişime teknik yardım ve politika desteği yoluyla katkı sunacak.