Kutuplardan Kuzey Afrika'ya kadar sıcaklık rekorları

-
Aa
+
a
a
a

Kuzey Kutup Dairesi'nden Kuzey Afrika'ya kadar sıcaklık rekorları kırıldı.

Güneş ve termometre
Gezegenin Geleceği: 5 Temmuz 2022
 

Gezegenin Geleceği: 5 Temmuz 2022

podcast servisi: iTunes / RSS

 Avrupa'nın büyük bir bölümünde görülen şiddetli sıcak hava dalgası nedeniyle Geçen Haziran ayında Kuzey Kutup Dairesi'nden Kuzey Afrika'ya kadar sıcaklık rekorları kırıldı. Norveç’in kuzeyindeki Banak kentinde geçen Çarşamba 32 derecelik bir sıcaklık kaydedildi. Bu Avrupa'daki Kuzey Kutup Dairesi içinde kaydedilen en yüksek sıcaklık oldu. Ayrıca, Banak’taki 13 derecelik Haziran ayı sıcaklık ortalaması 2 katını aştı. Fransa'nın batısında, Haziran ayının ortasında termometreler 42 dereceye ulaştı. Meteo France hava durumu servisi, ülkeyi vuran en erken sıcak dönemin yaşandığını aktardı. Kurum, alışılmadık derecede kuru geçen kış ve ilkbaharın orman yangınları riskini artırdığını duyurdu. Polonya’da sıcaklıklar 35 dereceye, doğu Almanya'nın bazı bölgelerinde 37 dereceye ulaştı. İspanya'da ise hava sıcaklığının 44 dereceye ulaşmasıyla, önceki hafta son 20 yılın haziran ayı sıcaklık rekoru kırıldı. Güneydeki Endülüs bölgesinin iki önemli kenti Sevilya ve Kurtuba'da hava sıcaklığı 44 dereceye kadar çıkarken, Madrid, Toledo, Zaragoza gibi kentlerde de 40 dereceyi buldu. Öte yandan, İtalya sıcak hava dalgası nedeniyle son yılların en ciddi kuraklığıyla karşı karşıya kaldı. Ülkede 1800'lü yıllardan bu yana, en düşük yağış rekoru kırıldı. İtalya'nın  en uzun nehri olan Po'da ise su seviyesi son 70 yılın en düşük seviyesine geriledi. Bununla birlikte, Slovenya ve Hırvatistan’da Haziran ayı sıcaklık rekorları kırılırken, Bosna-Hersek'te termometreler geçen hafta 41 dereceyi gösterdi.  Diğer taraftan, yüksek sıcaklıklar Kuzey Afrika’yı da etkisine aldı. Tunus'taki sıcaklıkların 48,7 dereceye ulaşarak bölgede yeni bir rekor kırdı. Öte yandan, geçen ay aşırı sıcaklıkların yanı sıra  Avrupa'nın pek çok bölgesinde fırtına da yaşandı. Güney Avusturya'da fırtına sel ve toprak kaymasına neden olurken,  bir kişi öldü ve Karintiya bölgesindeki evleri ve yolları su bastı. Uzmanlar,  gelecek haftalarda da kıtada daha fazla gök gürültülü sağanak yağış, dolu, sağanak yağış ve şiddetli rüzgar gibi meteoroloji olayı beklendiği bildirildi.

Dünya Bankası Türkiye’ye afet-imar projelerinde kullanılmak üzere 449 milyon dolar finansman sağladığını duyurdu. Dünya Bankası’ndan yapılan açıklamada finansman, 2020 ve 2021’de gerçekleşen deprem, sel ve orman yangını gibi afetlerden zarar gören illerdeki altyapıların yeniden inşasında kullanılacak.  Kredi ile afetten etkilenen belediyelerde afet sonrası yeşil ve dayanıklı yeniden inşa çabalarını desteklemek, afetlere karşı dayanıklılığı ve afet müdahale kapasitesini güçlendirmek amaçlanıyor.

İstanbul Valiliği, orman yangını önlemi olarak bugünden başlamak üzere Temmuz ayında ormanlık alanlara girişlerin yasaklandığını duyurdu. Yapılan açıklamada yasağın, hava sıcaklığındaki artış, ormanlık alanlarda yoğunlaşan insan ve araç hareketliliği ile kasten ya da kusurlu davranışlar neticesinde orman yangınları meydana gelebileceği değerlendirilerek alındığı belirtildi. Piknik ve mesire alanları, tabiat parkları, korular, parklar ve ekoturizm alanları ise yasaktan muaf. Valiliğin açıkladığı serbest bölgeler listesindeki alanlarda ateş yakmadan piknik yapmak, spor, yürüyüş vb. faaliyetlerde bulunmak serbest olacak.

Yeşil Gazete’de yer alan habere göre, Çanakkale’nin Çan ilçesine bağlı Halilağa Köyü’nde açılması istenen “Halilağa Bakır Ocağı Kapasite Artışı, Cevher Zenginleştirme Tesisi ve Atık Depolama Tesisi Projesi” için verilen Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) ‘Olumlu Kararı’nın yürütmesi durduruldu.  ÇED kararına karşı TEMA Vakfı ve Çan Çevre Derneği’nin açtığı davada durdurma kararı verilirken çevreciler, kesin kararın da iptal olmasını istediklerini dile getirdi. TEMA Vakfı tarafından karara ilişkin yapılan açıklamada “Kaz Dağları’nın ormanları, Kara Menderes’in suları, Bayramiç’in elması, şeftalisi, yaşamını orada sürdüren boz ayılar, karacalar, onlarca kuş türü, maden projelerine karşı zaman kazandı” denildi ve şunlar eklendi: “Hiçbir maden projesi Kaz Dağları Yöresi’nden daha değerli değil ve Kaz Dağları’nda yaşamın devamlılığı için daha fazlasına ihtiyaç var. TEMA Vakfı olarak tüm karar vericileri, zengin biyolojik çeşitliliği, ormanları, tarımı ve kültür alanları ile ülkemizin kadim coğrafyalarından birisi olan Kaz Dağları Yöresi’ne sahip çıkmaya çağırıyor, bölgenin kanunlarla madencilik faaliyetlerinden korunmasını talep ediyoruz.”

Cumhuriyet’ten Muhammed Özmen’in haberine göre, Tarım Orman-İş Sendikası, Artvin’in Ardanuç ilçesine bağlı Peynirli Köyü’nde, ormanlarda yaşanan iş kazalarına karşı kooperatif üyeleri ve köylülere eğitim vermek için geçtiğimiz mayıs ayında Artvin Orman Bölge Müdürlüğü’ne başvuruda bulundu. Gerekli izinleri alan sendika, Uluslararası İnşaat ve Ağaç İşçileri Enternasyonali’nin de desteği ile hazırlıklarını tamamladı. Program için Artvin Orman Bölge Müdürlüğü ile bir ay öncesinden gerekli izinleri alan Tarım Orman-İş Sendikası yetkililerinin ilçeye gelişlerinden bir gün önce kalacakları misafirhane rezarvasyon iptal edildi.  İddiaya göre eğitime katılacak olan orman köylüleri ve kooperatif yetkilileri tehdit edildi. Sendikanın önceki gün yapacağı eğitim programı, yapılamadı. Eğitim Şavşat’a bağlı Ortaköy’e alındı ve oradaki işçiler bilgilendirildi.