Muğla Çevre Platformu ildeki maden ruhsatlarının iptali için kampanya başlattı

-
Aa
+
a
a
a

Muğla Çevre Platformu, Muğla’da maden ruhsatlarının iptal edilmesi talebiyle bir kampanya başlattı.

Gezegenin Geleceği: 3 Eylül 2021
 

Gezegenin Geleceği: 3 Eylül 2021

podcast servisi: iTunes / RSS

Muğla Çevre Platformu, 66.000 hektar ormanlık alanın yangınlardan zarar gördüğü Muğla’da maden ruhsatlarının iptal edilmesi talebiyle bir kampanya başlattı. Change.org/MadenRuhsatlarıİptalEdilsin adresindeki kampanyada şu ifadelere yer veriliyor: "Şu anki verilere göre 66. 000 hektar ormanlık alanımız ve sayısını tahmin bile edemediğimiz canlılarımız yandı, kül oldu. Yanan ormanlarımızda yaban hayvanlarımızın habitatı ya yok oldu ya da çok daraldı. Şimdi ise yaralarımızı sarmaya çalışıyoruz. Kızılçamlarımızın, karaçamlarımızın, meşelerimizin, maki topluluklarımızın, karakulaklarımızın, kaplumbağalarımızın, arılarımızın, böceklerimizin, Marmaris Semenderlerimizin yeniden hayat bulmak için zamana ihtiyacı var. Tema Vakfı 2020 yılı araştırma verilerine göre Muğla’daki ormanlık alanlarımızın %65’ine maden ruhsatı verilmiş durumda. Bilimsel çalışmalar sonuçlanıncaya kadar, Muğla’da hiçbir yeni maden ruhsatı verilmemesini, ruhsat verilmiş olsa dahi  hiçbir yeni maden alanının işletmeye açılmamasını talep ediyoruz. Çünkü Muğla'nın ve tüm Anadolu topraklarının üstü, altında yatan madenlerden çok daha değerli.” Kampanya Change.org/MadenRuhsatlarıİptalEdilsin adresinde. 

Kazdağları mücadelesinde yeni aşama 

2019 yılında, Kazdağları’nda özel bir şirketin 350 bin ağacı altın madeni için kestiği ortaya çıktıktan sonra büyük bir çevre mücadelesi başlamış, uzun süren mücadelenin ardından şirketin bölgedeki maden ruhsatı iptal edilmişti. O yıl bu konuda Tema Vakfı’nın başlattığı imza kampanyası, Change.org Türkiye’de çevre alanında en fazla imzalanan kampanya olarak rekor kırmıştı. Şimdi ise Kazdağları Ekoloji Platformu, Kazdağları’nda verilen zararın telafi edilmesi ve sahanın rehabilitasyon edilerek tekrar ağaçlandırılması talebiyle Change.org/KirazliyiRehabiliteEt adresinde bir kampanya başlattı. Kazdağları Ekoloji Platformu  kampanya metninde, Çanakkale Orman Müdürlüğü’ne Cimer üzerinden konuyla ilgili sorular yönelttiklerini ve verilen yanıtta şu bilgilerin verildiğini ifade ediyor: “ Şirketin tüm orman izinlerinin iptal edildiği,  Alanda iş makinası kalmadığı, sadece konteyner bulunduğu ve konteynerlerin tahliyesi için şirkete 13 Ekim 2021 tarihine kadar süre verildiği, Bu alanda bütçe ve ödenekler dahilinde rehabilitasyon için planlama yapılmakta olduğu.” Verilen bu bilgilere rağmen, Çanakkale Orman Bölge Müdürlüğü’nün aylardır görevini yerine getirmediğini ve Kirazlı’da rehabilitasyon ile ilgili herhangi bir çalışma yapılmadığını ifade eden Kazdağları Ekoloji Platformu, “Bir orman ekosistemi yok edilmiş durumda. Tahrip olmuş alanın eski haline getirilebilmesi ve doğal yapısına kavuşturulması için, bilim insanlarının önerileri doğrultusunda acilen bir ekolojik rehabilitasyon planı hazırlanmalı” diyor.  Rehabilitasyon planının hazırlık ve uygulanması sürecinde STK’larla da iş birliği yapılması gerektiğini vurgulayan Kazdağları Ekoloji Platformu, kampanya metninde ayrıca şu ifadelere yer veriyor: “Bütçe ve ödenek mazeretine sığınılmadan rehabilitasyon masrafları için şirketten alınmış olması gereken teminat vb. değerlendirilerek ekolojik yıkımın maliyeti şirkete ödetilmeli. Tüm tel örgüler sökülüp, verilen zarar telafi edilmeli ve saha rehabilite edilerek tekrar ağaçlandırılmalı. Dünya iklim kriziyle boğuşurken, tüm dağlarımız, derelerimiz, ormanlarımız rant projelerine peşkeş çekilip yok ediliyor. Böyle bir dönemde Kazdağları’nda yükselen ses, tüm Türkiye’nin doğasının, rant uğruna katledilmesi karşısında bir haykırışa dönüştü. Ekoloji mücadelelerinin, dayanışmanın ve umudun simgesi haline gelen Kazdağları çadırlı nöbeti, tüm Türkiye’deki ekolojik yıkımların da gündem olmasına katkıda bulundu. Artık Kazdağları’nın yaralarını sarma vakti! Artık kurdun, kuşun, sincabın, karacanın elinden alınan yuvalarına kavuşabilmesi için tel örgüleri sökme vakti! Artık verilen zararı telafi etme ve Kirazlı’yı ekolojik hassasiyetleri gözeterek rehabilite etme vakti! Bu büyük yıkımı hep birlikte durdurduk, şimdi sesimizi tekrar yükseltip Kazdağları’nı yeniden yeşerteceğiz. Kurdun kuşun, sincapların evini onaracağız!” Kampanya Change.org/kirazliyirehabiliteet adresinde.

Manisa'daki Marmara Gölü'nün kuruması canlıların yaşamını tehdit ediyor 

Manisa’nın Salihli ilçesinde yer alan Tekelioğlu köyünde bulunan Marmara Gölü’nün kurumasıyla ilgili yetkilileri harekete çağıran bir kampanya başlatıldı. Tekelioğlu Köyü sakinleri tarafından başlatılan kampanya Change.org/MarmaraGolu adresinde. Geçtiğimiz hafta bu konu hakkında Doğa Derneği’nin yaptığı açıklamaya göre “Ortalama 6 bin hektar büyüklüğünde bir alüvyal set gölü olan Marmara Gölü’nün kurumasının başlıca nedeni göle akması gereken Gördes Çayı suyunun barajda tutulması.” Marmara Gölü, nesli tehlike altında olan Tepeli Pelikanlar, su kuşları ve endemik balıklara yaşam sağlayan ve uluslararası öneme sahip bir Önemli Doğa Alanı. Gölün tümüyle eski haline dönebilmesi için sivil toplum kuruluşları ve bölge halkı Devlet Su İşleri’nden göle su verilmesini talep ediyor. Gölün kurutulması tepeli pelikan başta olmak üzere pek çok su kuşunun yaşamını tehdit ediyor. Gölün kurumasıyla birlikte göldeki balık nüfusu da tümüyle tehlike altına girdi. Tekelioğlu Köyü Sakinleri’nin başlattığı kampanya Change.org/MarmaraGolu adresinde.