2022 yangın sezonuna nasıl hazırlanmalı?

-
Aa
+
a
a
a

2021, Türkiye’de orman yangınları açısından tarihi bir yıl olarak kayıtlara geçti. 2021 hasatında mega yangınları, sonuçlarını ve mücadele yöntemlerini mercek aldığımız bu bölümde konuğumuz Yangın Ekoloğu İsmail Bekar'dı.

Manavgat Yangını, itfaiyeler su fışkırtıyor.
2022 yangın sezonuna nasıl hazırlanmalı?
 

2022 yangın sezonuna nasıl hazırlanmalı?

podcast servisi: iTunes / RSS

Bugüne kadar gözlemlenen en büyük orman yangınlarında 203 bin 762 hektar alan kül oldu. Ve elbette kaybın faturası bundan ibaret değil.
 

Yanıt aradığımız sorular:

  • Türkiye’nin tarihindeki en büyük yangınlardan sonra yanan alanlar ne durumda?
  • Yanan alanlarda ağaç kesimlerinin yapılması gibi uygulamalar olağan mı?
  • Yangınların büyüklüğü karşısında şaşkına dönen sadece biz değiliz. Avustralya’dan profesyonel yangın gözetçileri, yakın zamanda ülkenin kuzeyinde devam eden yangınların büyüklüğü karşısında dehşete düştüklerini belirttiler. 2021’de Sibirya, ABD, Amazonlar ve daha birçok yerde benzer sahneler yaşandı. Tüm bu olanlar ne kadar yeni? Bu yangınların ortak özellikleriyle ilgili neler biliniyor?
  • Fire-weather days (yangın hava durumu günleri) nedir? Neden sayıları artıyor?
  • Bu yangınlar yeni normal haline mi geliyor? 
  • İklim değişikliği ve yangınların ortak etkisi orman ekosistemlerini nasıl değiştirebilir? Yangınların gezegen ve yaşamın sağlığına etkileriyle ilgili daha çok odaklanmamız gereken konular neler?
  • Akdeniz bitki örtüsünün orman yangınlarına uyumu, bu tip yangınların önümüzdeki senelerde yaşanmaya devam etmesi durumundan nasıl etkilenir? Buna karşı yapabileceğimiz şeyler var mı?
  • 2022 yangın sezonuna nasıl hazırlanmalıyız?

Hasat’ın diğer haberleri

Türkiye'nin taraf olduğu ve "Barselona Sözleşmesi" olarak isimlendirilen Akdeniz'in Kirlenmeye Karşı Korunması Sözleşmesi'nin 22. Taraflar Konferansı 7-10 Aralık'ta Antalya'da düzenlendi. Konferans’ın sonucunda Akdeniz'de Kükürt Emisyon Kontrol Alanı (SECA) ilan edilmesi kararı alındı. 21 ülke Akdeniz'de gemi yakıtlarındaki kükürt içeriğini yüzde 0,5'ten yüzde 0,1'e düşürme kararını imzaladı.

Karar onay için Uluslararası Denizcilik Örgütü'ne sunulacak. Üst sınır onaylandıktan sonra Ocak 2025'te yürürlüğe girecek.

Bunun dışında Akdeniz’de karasal kirliliğin önlenmesi ve biyoçeşitliliğin korunmasına dair kararlar da alındı.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, katıldığı bir etkinlikte okullarda çevre bilincinin artırılması yönünde çalışmalar yaptıklarını ve iklim değişikliğinin müfredata alınacağını söyledi.

Avrupa Birliği (AB) üyesi ülkeler, Katma Değer Vergisi (KDV) kurallarının değiştirilerek, iklim değişikliğiyle mücadele, halk sağlığı ve dijital dönüşümle ilgili mal ve hizmetlerdeki oranların azaltılmasında uzlaşı sağladı. Buna karşılık iklim hedeflerine zararlı olduğu düşünülen mal ve hizmetlere sağlanan indirimli oranlar ve muafiyetler ise kademeli biçimde kaldırılacak.

Söz bitmeden…

İklim değişikliği nedeniyle yeryüzünün kara kutusu inşa ediliyor. 2022’de tamamlanması planlanan kara kutu, Avustralya’nın ada eyaleti Tazmanya’da tıpkı bir uçapın kara kutusu gibi çalışacak. Yeryüzünün yok olmadan önceki son anlarını kaydedecek. Ölçümler, sıcaklık değişimleri, insanların aldığı önlemler bu kayıtlar arasında. Yapımcıları bu kayıtların dünya liderlerini sorumlu tutmaya yardımcı olacağını söylüyorlar. Ve elbette kutunun asla açılmamasını umduklarını da…

Yeryüzünün kara kutusu