Marmaris'te canımızı acıtan görüntüler olacakların sadece dörtte biri

-
Aa
+
a
a
a

Geçtiğimiz hafta ‘İmdat’ çığılığı yükselen Marmaris’te Çevre Şehircilik Bakanlığı ve Muğla Valiliği'nin, “Marmaris Kızılbük Resort Otel ve Devre mülk Projesi” için verdiği “ÇED gerekli değildir” kararının iptali isteniyor. Kent Konseyi Üyesi Halime Şaman bu hafta Hasat’ta Marmaris’te Milli Park’a yapılması planlanan otel projesi karşısındaki hak mücadelelerini anlatıyor.

Otel inşaatı
Marmaris'te canımızı acıtan görüntüler olacakların sadece dörtte biri
 

Marmaris'te canımızı acıtan görüntüler olacakların sadece dörtte biri

podcast servisi: iTunes / RSS

Mücadeleye katkıda bulunmak için çevrimiçi kampanyasını burada görebilirsiniz.

Milli park öncesi sonrası

BM: Bangladeş'te son 20 yılın en şiddetli seli 4 milyon kişiyi etkiledi

Birleşmiş Milletler (BM) Pazartesi günü yaptığı açıklamada, Bangladeş'in kuzeydoğusunda gerçekleşen son 20 yılın en şiddetli sel felaketinin en az dört milyon insanı etkilendiğini açıkladı.

Bangladeş hükümeti, geçen hafta başlayan selin kuzeydoğudaki Sylhet bölgesinin yüzde 70'ini ve Sunamganj bölgesinin yüzde 60'ını sular altında bırakarak en az 10 kişinin ölümüne neden olduğunu ve yaklaşık iki milyon kişinin mahsur kaldığını söyledi.

Şiddetli yağmurlar nedeniyle Hindistan'ın kuzeydoğusundaki iki ana sınır nehri olan Surma ve Kushiara’nın taşması yüzlerce köyü sular altında bıraktı.

Devlet tarafından işletilen Sel Tahmin ve Uyarı Merkezi'nin başkanı Arifuzzaman Bhuiyan, iki nehrin kayıtların başladığı 1970'lerden bu yana en yüksek seviyelerine ulaştığını söyledi.

Bhuiyan, iki nehirdeki su seviyesi, geçen hafta tehlike seviyesinin yaklaşık 1,75 metre üzerine çıktığını aktardı.

Bölgelerde en az 350 okul, selden etkilenen 8500'den fazla insan ve besledikleri sığırlar ve keçiler için sığınaklara çevrildi.

Yangın sezonunun nasıl geçeceğini tahmin etmek için yeni bir yöntem

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) merkezli Ulusal Atmosfer Araştırmaları Merkezi tarafından yayımlanan yeni bir araştırma yangın sezonunun nasıl geçeceğini tahminlemek için yeni bir metod sunuyor.

ABD'nin batısını inceleyen araştırmada detaylandırılan yeni yöntem, bir sonraki yaz döneminde orman yangınlarının boyutunu tahmin etmek için kış ve ilkbaharda yağış, sıcaklık, kuraklık ve diğer iklim koşullarını analiz ediyor. Araştırma ekibi, 1984 yılından bu yana kaydedilen tüm orman yangını mevsimi gözlemlerine makine öğrenimi tekniklerini uygulayarak yeni yöntemi geliştirdiklerini aktarıyor.

Araştırmacılar yangın sezonunun nasıl geçeceği konusunda sezonu hazırlayan ilkbahar ve kış koşullarının yüzde 50’den fazla belirleyiciliği olduğunu söylüyorlar.

Bilim insanları yeni yöntemleriyle bu yaz yangınların ABD’nin batısında 770 bin ila 2 milyon hektar arasında alanı etkileyeceğini tahmin ediyor. Bu, 2020’deki 3,2 milyon hektarlık rekorun altında olsa da 1984'ten bu yana en büyük 8’inci yangın olarak kayıtlara geçebileceği anlamına geliyor.

TEMA: Doğal varlıkların korunması için madenciliğe kapalı alanlar kanunlarla belirlenmeli

Statü ve nitelik gözetmeksizin her yerde madenciliğe izin veren mevzuatın, doğal varlıklarımızı, gıda güvenliğimizi ve kültürel değerlerimizi korumaya yetmediğine dikkat çeken TEMA Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Deniz Ataç; “Madencilik çalışmalarına yönetmelikler ve ilke kararları ile kısıtlamalar getirilmeye çalışılsa da, kolayca değiştirilebilen bu düzenlemeler doğayı ve insan sağlığını güvencesiz ve korumasız bırakmaktadır.

Madencilik çalışmaları, binlerce yılda oluşan üst toprağın, geliştiği ana kayadan bağlantısının koparılması, işletme sırasında kullanılan yoğun su tüketimi ve neden olduğu kimyasal kirlilik ile; bulunduğu bölgede kalıcı sağlık sorunları, sosyo-ekonomik ve kültürel yaşamda olumsuz etkiler bırakmaktadır. Madencilik faaliyetlerinin neden olduğu bu tehditlerin önlenmesi ormanların, korunan alanların, verimli tarım ve mera arazilerinin, içme suyu havzalarının, yerel kültürün ve yerleşim bölgelerinin madenciliğin zararlarından korunmasıyla mümkün olacaktır.” dedi. 

Mezopotamya Ekoloji: Savaşlar, ciddi ekolojik ve toplumsa yıkıma yol açmaktadır

Mezopotamya Ekoloji Amed’de düzenlenen ekoloji buluşmasının sonuç bildirgesini paylaştı:

  • Dersim geneli 145’e yakın maden ocağının kurulduğunu, halkın yaşam alanından göç etmek zorunda kaldığını, ciddi bir tahribata neden olduğunu buna karşı hukuki mücadeleler ve direniş örgütlenmesi yapılması gerektiği belirtildi. Munzur nehri üzeri çevresi ranta ve talana açıldığı, onlarca başvuruya rağmen herhangi bir düzenleme yapılmamıştır. 
  • Tüm Türkiye’de yaşanılan ekolojik tahribatlara eşit düzeyde tepki verilmediği, özellikle Kürt illerinde meydana gelen ekolojik tahribatlar görmezden gelindiği, egemen ulus ezilen ulusun ekoloji mücadelesine karşı kör, sağır, dilsizi oynamaktadır.

Büyük petrol şirketlerinde yatırımcı başkalıdırıları yayılıyor

Büyük petrol şirketlerinde yatırımcı aktivizmine öncülük eden Follow This grubu, Chevron (%33) ve ExxonMobil'deki (%28) hissedarların önemli azınlıklarının, yıllık hissedarlar toplantısında grup tarafından sunulan iklim önerileri lehinde oy kullandığını açıkladı.

İklim önerilerini sunan yeşil hissedarlar grubu Follow This'in kurucusu Mark van Baal, “Oylar, yatırımcıların büyük petrol şirketlerinin 2030 yılına kadar emisyonlarını azaltmayı reddetmesine karşı sabırsızlığını gösteriyor” diyor ve ekliyor: "Bu yatırımcılar, büyük petrol şirketlerinin Paris Anlaşması'nın hedeflerine uyum sağlaması için on yıllık süresi kaldığını fark ediyorlar."

“ExxonMobil yatırımcıları oylarıyla şirketi Kapsam 3 emisyonları için hedefler belirlemeye teşvik ediyor. Exxon, bu kapsamda hedefleri olmayan son büyük petrol şirketi. Shell, BP, Equinor, Chevron ve Phillips 66, Follow This önerisiyle yapılan oylamalarda Kapsam 3 emisyonları için hedef belirlemek zorunda kaldılar.

Türkiye 2021’de de AB’den en fazla atık ithal eden ülke oldu

Avrupa İstatistik Ofisi (Eurostat) 2021 atık ihracatı verilerine göre Türkiye, 14,7 milyon tonla Avrupa Birliği (AB)’den en fazla atık ithal eden ülke oldu.

AB'den tüm atık ihracatının yarısından fazlası Türkiye'ye yapıldı. Verilere göre Türkiye Avrupa'dan en fazla hurda metal ithal ediyor.

Avrupa'dan Türkiye'ye yapılan atık ihracatı son 20 yılda yaklaşık üç kat arttı.

AB'nin ihracatında türlerine göre büyük ağırlığı hurda metal (demir ve çelik atıkları) oluşturdu.

 

Yeşil gösteriş

Popülist bir eylem olarak ağaç dikim projelerinin sayısı son yıllarda arttı ve artmaya devam ediyor. İngiltere’de Kraliçe Elizabeth’in tahtta 70’inci yılını kutlamak üzere geliştirilen ‘Ağaçların Ağacı ‘projesi Buckingham Sarayı’nın önüne 350 farklı ağacın bir araya gelmesiyle oluşturulmuş tek bir ağaçtan oluşuyor.

Ağaç görünümlü bu çelik yapı, sulama kanallarıyla Britanya çapındaki 350 farklı türden ağacı canlı tutuyor. 2 hafta boyunca sergilenecek olan ağaç heykeli, kutlamaların başlayacağı 2 Haziran’da görücüye çıkacak.

Danimarka’da Kraliçe II. Margrethe Avrupa’nın en eski eğlence parklarından biri olan Tivoli’ye giderek tahta çıkışının 50. yıldönümü kutlamalarına katıldı. Kraliçe II. Margrethe, başkent Kopenhag’daki bahçeye bir ağaç dikti.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, 29 Mayıs Pazar günü İstanbul’un fetih tarihini temsilen 145 bin 300 fidanın dikileceği Atatürk Havalimanı Millet Bahçesi'ndeki törene tüm vatandaşları davet etti. Kurum: "Fethi kuşanmış şanlı ecdadımızın yadigarı İstanbul'umuza benzersiz bir eser kazandırıyoruz. 29 Mayıs’ta, büyük fethin 569. yıl dönümünde, Sayın Cumhurbaşkanımızın teşrifleriyle Atatürk Havalimanı’na yapacağımız, dünyanın sayılı, Türkiye’nin en büyük Millet Bahçesi’nin ilk fidanlarını toprakla buluşturuyoruz." ifadesini kullandı.

Kraliçe II. Margrethe, başkent Kopenhag’daki bahçeye diktiği ağaç