Özel tiyatrolar yaşama savaşı veriyor

-
Aa
+
a
a
a

Tiyatro Kooperatifi, 27 Mart Dünya Tiyatro Günü vesilesiyle İstanbul Bilgi Üniversitesi Kültür Politikaları Yönetimi ve Araştırma Merkezi iş birliği ve Tiyatro Kooperatifi ortağı tiyatroların katılımıyla gerçekleştirdiği akademik araştırmanın ara raporundan veriler paylaştı.

Kalıcı çözümler üretilmediği takdirde kayıpların telafisinin on yıllar süreceğine dikkat çeken Tiyatro Kooperatifi, özel tiyatrolar için acil olarak harekete geçilmesi çağrısını yineledi.

Kalıcı çözümler üretilmediği takdirde kayıpların telafisinin on yıllar süreceğine dikkat çeken Tiyatro Kooperatifi, özel tiyatrolar için acil olarak harekete geçilmesi çağrısını yineledi. Pandeminin başlamasıyla çıkmaza sürüklenen özel tiyatroların durumunu çarpıcı rakamlarla gözler önüne seren rapora göre özel tiyatroların üçte ikisi borçlanarak yaşama savaşı veriyor. Kooperatif ortakları, devletten ve yerel yönetimlerden mevzuat düzenlemeleri, depo, ofis, nakliye, iletişim, kira, ücretsiz sahne tahsisi, bilet satın alma; diğer tiyatrolardan bedelsiz kiralama ve sahne paylaşımı; medyadan pandemi sonrası seyircinin tiyatroya gitme konusunda çekincelerine yönelik bilinçlendirme kampanyaları geliştirilmesi; özel sektörden sponsorluk ve tanıtım; seyirciden ise çevrimiçi gösterimlere ve kampanyalara katılım konusunda maddi ve manevi olarak destek bekliyor. 

İstanbul Bilgi Üniversitesi Kültür Politikaları Yönetimi ve Araştırma Merkezi iş birliğiyle ve ortaklarının katılımıyla bir akademik araştırma yürüten Tiyatro Kooperatifi, 27 Mart Dünya Tiyatrolar Günü vesilesiyle araştırmadan bir ara rapor yayınlayarak son derece dikkat çekici verileri gün yüzüne çıkarttı. 

Raporda, salgın sürecinde ek destek alamadıkları takdirde özel tiyatroların %50’sinin sahnelerini kapatmak zorunda kalacakları belirtilirken bir yandan da bu süreçte birçok sahne emekçisinin yaşamını sürdürmek için alanının dışında mesleklerde çalışmak zorunda olduklarına dikkat çekiliyor. Pandemi döneminde özel sektörden destek alabilen özel tiyatro oranının sadece %10 olduğu aktarılırken, gelirlerinin %90’ını bilet satışlarından elde eden özel tiyatroların %63’ünün toplam bilet gelirinin de 500 TL’nin altına düştüğü vurgulanıyor.  

ÖZEL TİYATROLARIN %63’ÜNÜN TOPLAM BİLET GELİRİ 500 TL’NİN ALTINA DÜŞTÜ! SAHNELERİN DE YARISI BÖYLE GİDERSE KAPANACAK…

Araştırma, Tiyatro Kooperatifi ortaklarının üçte ikisinin (%60) borçlanma zorunluluğu içinde olduğunu da ortaya koyuyor. Borçlanan tiyatroların yaklaşık üçte ikisi 2019-2020 sezonunda herhangi bir kamu fonundan faydalanamazken, herhangi bir destek alanların ise borçlarının ancak %23’ünün karşılandığı belirtiliyor.

Salgın sürecinde hiçbir şekilde gelir elde edemeyen tiyatroların herkes gibi fatura, personel maaşı, vergiler gibi tüm finansal yükleri devam ederken, kira ödemeye devam etmek zorunda olan özel tiyatro oranının da %87 olması, yaşanan durumun zorluğunu bir kez daha gözler önüne seriyor.


YENİDEN BİR ARADA OLABİLMEK İÇİN…

Tiyatro Kooperatifi, gelecek yıl Dünya Tiyatro Günü’nde sahnelerde yeniden bir arada olabilmek için önerilerini de paylaştı. Kooperatif, hem seyircilerin hem de kurumların gerek özel tiyatroların çevrimiçi ve fiziksel oyun gösterimlerine bilet alarak, gerek hatıra eşyalarından satın alarak gerekse yürütülen kitlesel fonlama kampanyalarına bağış yaparak maddi destekte bulunabileceğini belirtti. Tiyatro Kooperatifi, özel tiyatroların güncel etkinlik ve kampanyalarının sosyal medyada duyurulması, özel tiyatrolara ve projelere sponsor olunması, verilen desteklerin görünür kılınarak diğer kurumlara da kültür sanat alanında destek verme konusunda ilham olunması gibi katkıların da büyük önem taşıdığına dikkat çekti.