İyimser ve Şen Bilgin Denis Diderot Kayıt Arşivi

-
Aa
+
a
a
a
Programın kayıtlarını buradan dinleyebileceğiniz gibi, podcast kanalına üye olarak farklı podcast uygulamaları aracılığıyla mobil cihazlarınızdan da dinleyebilir, yeni bölümler yayınlandıkça haberdar olabilirsiniz: iTunes / RSS

Podcast kanalları ve üyeliği hakkında daha detaylı bilgi almak için tıklayın.
Boşboğaz Mücevherler

Denis Diderot, 1748’de ilk romanını yayınlayacak ve kitap hızla bir ‘bestseller’ olacaktır. Boşboğaz Mücevherler, yüzeyindeki erotik anlatının altında dönemin felsefe tartışmalarına pek çok atıf barındırıyorsa da Diderot’nun yayınlamış olmaktan ömrü boyunca pişmanlığını yaşayacağı bir yapıt olacaktır.

Boşboğaz Mücevherler
 

Boşboğaz Mücevherler

25 Aralık 2021
Diderot'nun imzasız denemeleri

1746-1749 yılları arasında bir yandan Ansiklopedi’nin hazırlıklarıyla uğraşmakta olan Diderot, Felsefi Düşünceler ertesindeki fikirsel evrimini imzasız olarak kaleme aldığı iki denemede somutlaştırmıştır: Doğal Dinin Kifayet Ederliği Üzerine ve Bir Kuşkucunun Gezintisi.

Diderot'nun imzasız denemeleri
 

Diderot'nun imzasız denemeleri

18 Aralık 2021
Ansiklopedi’nin ön hazırlıkları

İlahiyat eğitiminin ardından sefalet dolu bir Paris boheminin içine gömülen Diderot, D’Alembert ile dostluğu sayesinde kendini daha o zamandan büyük bir proje olarak görülen Ansiklopedi’nin kaptan köşkünde bulmasıyla hem Denis Diderot’nun yaşamı hem de insanlığın kültürel tarihi geri dönüşsüz biçimde değişecektir.  

Ansiklopedi’nin ön hazırlıkları
 

Ansiklopedi’nin ön hazırlıkları

04 Aralık 2021
1745 Yılı

Madame Pompadour’un sarayı teşrif ettiği, Fransa’nın Fontenoy’da askeri bir zafer kazandığı 1745 yılı Ansiklopedi fikrinin şekillenmeye başladığı tarihtir. İngilizce’den bir sözlük çevirisiyle başlayan, ama bazı kazalar ve tesadüfler sonucu dönemin matematik dâhisi D’Alembert ve onun henüz pek çoklarınca meçhul bir arkadaşının kendilerini redaktörlük koltuğunda bulmalarıyla başlangıçtakinden çok farklı bir kapsam ve istikamet kazanacaktır. 

1745 Yılı
 

1745 Yılı

27 Kasım 2021
Shaftesbury Tercümesi

Diderot’nun 1744 tarihli Shaftesbury (Meziyet ve Fazilet Üzerine Deneme) tercümesi kime ait bir yapıttır? Shaftesbury’ye mi, yoksa Diderot’ya mı? “Bu kitabı okudum ve tekrar okudum. Öyle ki, bütün zihnim bu kitapla doldu. Ardından kalemi elime aldığımda, kitabı artık kapatmıştım. Hiç kimsenin malı bu kadar serbestçe istismar edilmemiştir. Bana fazla gevşek gözüken yerleri sıkıştırdım. Sıkı gelen yerleriyse gevşettim”.

Shaftesbury Tercümesi
 

Shaftesbury Tercümesi

13 Kasım 2021
Evlilik

Paris Bohemi’nin sefaleti ortasında kendini bir çamaşırcının kızına aşık bulan Denis Diderot, kısa bir süre sonra ailesi hilafına Antoinette ile evlenecek, bu evlilik filozofun ilk ve tek evliliği olacaktır. Aynı yıllar içinde Rousseau ile tanışacak, ufak tefek işlerin ardından Temple Stanyon’un Yunanistan Tarihi’nin ve hemen ardından bir tıp sözlüğünün çevirisini üstlenecektir.

Evlilik
 

Evlilik

06 Kasım 2021
Peder Diderot

Paris Sorbonne Üniversitesi’ndeki eğitimi sonrası rahip olmaya hak kazanan Denis Diderot, daha okulu bitirdiği gün bir daha giymemek üzere cüppesini çıkaracak ve kendini Paris boheminin kollarına bırakacaktır. Olağanüstü bir öğrenme tutkusuna eşlik eden bohem yaşamı ve seçkin bir ilahiyat eğitimi çok farklı türden bir düşünürü mayalamaya başlamıştır.

Peder Diderot
 

Peder Diderot

30 Ekim 2021
İlk yıllar

Küçük bir Fransız kasabası olan Langres’da bıçakçı ustası bir baba, rahiplerle dolu bir aileye mensup bir annenin oğlu olarak yaşama başlayan ve 15 yaşına dek aynı kasabanın okullarında eğitim gören küçük Denis Diderot, aile büyükleri tarafından kendisi için öngörülen gelecek tasavvurlarını kabul eder gözükmemektedir. 

İlk yıllar
 

İlk yıllar

23 Ekim 2021
İyimser ve Şen Bilgin Denis Diderot: Giriş

Denis Diderot (1713-1784), Aydınlanma Çağı'nın büyük filozofu, romancı, tiyatro yazarı ve kuramcısı, resim eleştirmeni, müzik eleştirmeni ve belki hepsinden önce ilk ansiklopedist... Denis Dideot'nun yaşam ve yapıtını anmaya hasredilmiş bu program dizisinin ilk bölümünde hem takip edecek bölümlerin nasıl ilerleyeceğine dair genel bir çerçeve sunuluyor, hem de 'Filozof' kısaca tanıtılarak, düşüncelerinin sadece kendi dönemi açısından değil, doğumundan üç yüz yıl sonrası için de halen önem arz eden yönleri üzerinde duruluyor...

İyimser ve Şen Bilgin Denis Diderot: Giriş
 

İyimser ve Şen Bilgin Denis Diderot: Giriş

05 Ekim 2021