Hepimizi Zehirleyen Glifosat: Dewayne Johnson-Monsanto Davasında Tarihi Karar

Sudan Gelen
-
Aa
+
a
a
a

Monsanto’nun ürettiği Roundup ve RangerPro adlı herbisitlerde (otkıranlar) bulunan glifosat yüzünden kansere yakalandığı iddiasıyla şirkete dava açan Dewayne Johnson’a 289,2 milyon dolar tazminat ödenmesi kararı çıktı. İki ay süren bu dava Monsanto’ya karşı glifosat hakkında görülen ve kazanılan ilk dava olarak tarihe geçti. Türkiye'de de on yıllardır kullanılan bu zehrin, Monsanto'nun  ve sadece Johnson’un değil, hepimizin hikâyesini Sudan Gelen'e konuk olan Yeşil Gazete yazarı Ayşe Bereket’le konuştuk.

Sudan Gelen: 21 Ağustos 2018
 

Sudan Gelen: 21 Ağustos 2018

podcast servisi: iTunes / RSS

11 Ağustos 2018'te Monsanto adlı genetiği değiştirilmiş organizmalar (GDO) ve pestisit üreticisi küresel şirkete karşı açılan bir dava şirket aleyhine bir kararla sonuçlandı. Monsanto’nun ürettiği Roundup ve RangerPro adlı herbisitlerde (otkıranlar) bulunan glifosat yüzünden kansere yakalandığı iddiasıyla şirkete dava açan Dewayne Johnson’a 289,2 milyon dolar tazminat ödenmesi kararı çıktı. İki ay süren bu dava Monsanto’ya karşı glifosat hakkında görülen ve kazanılan ilk dava olarak tarihe geçti. Bu şirkete sadece ABD’de bile beş binden dava açılmış durumda. Ve bu karar diğerlerine emsal teşkil etmesinin yanı sıra Roundup ve benzeri glifosat içeren ürünlerin insanlar için ciddi bir tehlike teşkil ettiğini de kamuoyunun dikkatine sunmuş oldu.

Dewayne Johnson-Monsanto davasında sadece işi gereği kullandığı glifosat yüzünden kansere yakalan ve hayatının son günlerini yaşamakta olan Jonhson'un hikâyesini bulmayacaksınız. İki çocuk babası bu adamın dramının ardında insanlığın içinde bulunduğu büyük felaketi de daha iyi göreceksiniz. Dünyanın hemen her ülkesinde tarımsal üretimde ve peyzaj düzenlemelerinde kullanılan glifosat ve benzeri içerikli maddeler sadece yabancı otları ve böcekleri öldürmüyor, insanlara ve ekosisteme de büyük zararlar veriyor.  

Johnson mahkemede “Bu ürünün insanlara zarar verdiğini bilseydim asla okul alanlarında ve insanların olduğu yerde uygulamazdım. Bu ahlak dışı, yanlış. İnsanlar bunu hak etmiyor,” demişti. Bu sözler size de günümüzde hepimizin az ya da çok içinde bulunduğu çaresizliği ve suç ortaklığını düşündürtüyor mu? Yerken, içerken, bir yerden başka yere ulaşırken alt üst ettiğimiz ekosistemi, kirlettiğimiz dünyayı ve bedenlerimizi hatırlatmıyor mu? Dünyayı cehenneme çeviren şirketlerin birer tüketicisi olmaktan öte gidemeyen vatandaşlık rollerimizle aslında Johnson ile benzer bir kaderi paylaşmıyor muyuz?

Türkiye'de on yıllardır kullanılan bu zehri ve onu üreten Monsanto adlı şirketin karanlık tarihinde bu soruların cevaplarından bazılarına ulaşacağız. Sadece Johnson’un değil, hepimizin hikâyesini Sudan Gelen'e konuk olan Yeşil Gazete yazarı Ayşe Bereket’ten dinledik.

Dünyada ve Türkiye’de GDO ve Monsanto şirketi hakkında daha fazla bilgiye erişmek için Ayşe Bereket’i Yeşil Gazete’den https://yesilgazete.org/blog/author/aysebereket/ ya da https://aysebereket.wordpress.com/ adresinden takip edebilirsiniz.

Şarkıcı / YorumcuParça AdıAlbüm AdıSüre
Marvin Gaye Mercy Mercy Me 3:12