Çevre örgütleri TBMM’de basın açıklaması yaptı

-
Aa
+
a
a
a

Çevre örgütleri, Yatağan, Yeniköy ve Kemerköy santrallerinin kapatılması kararının uygulanması için TBMM’de basın açıklaması yaptı.

Gezegenin Geleceği: 19 Ocak 2023
 

Gezegenin Geleceği: 19 Ocak 2023

podcast servisi: iTunes / RSS

Çevre örgütleri, CHP ve HDP’li milletvekilleriyle beraber Yatağan, Yeniköy ve Kemerköy santrallerinin kapatılması kararının uygulanması için TBMM’de basın açıklaması yaptı. Karadam Karacahisar Doğayı Koruma Derneği, İklim Adaleti Koalisyonu, Muğla Çevre Platformu, Doğu Akdeniz Çevre Platformu ve Ekoloji Birliği, TBMM’de CHP’li Burak Erbay ve Mürsel Alba, HDP’li Serpil Kemalbay ve Züleyhan Gülüm’le birlikte basın açıklaması yaptı. Kurumlar adına açıklamayı okuyan İklim Adaleti Komisyonu üyesi Melis Tantan, şunları söyledi:

Muğla’daki Yatağan, Yeniköy ve Kemerköy santrallerine tahsis edilen maden sahalarının yarısına yakını ormanlık alanlar. Bu santrallerin emisyonları Muğla’yı Türkiye’nin havası en kirli illerinden biri hâline getiriyor. Yatağan, Yeniköy ve Kemerköy termik santrallerinin 68 binden fazla erken ölüme ve 98 milyar euronun üzerinde sağlık masrafına neden oldukları belirtiliyor. Su kıtlığı çeken ülkemizde su varlıklarını tehdit ediyorlar. Bugüne kadar toplam 360 milyon tonu bulan karbondioksit salımlarıyla iklim krizini derinleştiriyorlar. Hükümetten talebimiz Muğla’da uygulanan ekokırıma son verilmesi. Kömür ocaklarının genişletilmesi durdurulmalı, 1997 Aydın İdare Mahkemesi’nin Yatağan, Yeniköy ve Kemerköy termik santrallerinin kapatılması için verdiği karar Danıştay tarafından da onaylandı. Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi, Türkiye’nin Muğla santralleriyle ilgili 2005 tarihli kararları uygulamadığını tespit ettiğinden incelemeye aldı. Yatağan, Yeniköy ve Kemerköy termik santrallerinin kapatılma kararı bir an önce uygulanmalı…

Net-Sıfır Sanayi Yasası hazırlanacak

Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, “Avrupa’yı net sıfıra giden yolda temiz teknoloji ve endüstriyel inovasyonun merkezi hâline getirme” planlarını dün Davos’ta düzenlenen Dünya Ekonomik Forumu’nda açıkladı. Komisyon Başkanı, düzenleyici çerçeve, finansman, beceriler ve ticaret olmak üzere dört ayaklı bir Yeşil Mutabakat Sanayi Planı’na atıfta bulundu. Devlet yardımı ve Avrupa Egemenlik Fonu yani “European Sovereignty Fund” ile desteklenen yeşil endüstrisi için işleri “hızlandıracak ve basitleştirecek” Net-Sıfır Sanayi Yasası’nı hazırlayacak. Von der Leyen, AB fonlarının AB’nin tamamında temiz teknoloji geçişini destekleyeceğini ve 27 AB ülkesi arasındaki farkı dengeleyeceğini açıkladı. Bu duyuru yaygın olarak ABD’nin Enflasyon Azaltma Yasası’na yani IRA’ya ve Çin’den gelen meydan okumalara bir yanıt olarak yorumlandı ve bazıları tarafından zirveye doğru bir yarış olarak adlandırıldı. Ancak uzmanlar, AB’nin iklim ve büyüme stratejisinin mimarisi olan AB Yeşil Mutabakatı’nın, IRA’dan bağımsız olarak yeni dünyada başarılı olmak için sağlam ve dayanıklı bir temel oluşturduğunu ve geçmişe bakıldığında “aslında AB’ye büyük bir iyilik yapmış olabileceğini” savunuyor.

Atmosferik toz artışta

Yeşil Gazete’de yer alan habere göre, yapılan yeni bir çalışma, atmosferik tozun 1800'lerin ortalarından bu yana yaklaşık yüzde 55 arttığını gösteriyor. Bu artan toz, karbon emisyonlarından kaynaklanan ısınmanın yüzde 8'ini gizlemiş olabilir. Bilim insanları, “Bu araştırmanın gösterdiği şey, şu ana kadar acil durum frenini çekmiş olmamız” diyor. Yani gezegenin soğumasına yardımcı olan çöl fırtınalarından ve kurak arazilerden yükselen tozun atmosferdeki varlığı, fosil yakıt emisyonlarının neden olduğu küresel ısınmanın gerçek boyutunu gizlemiş olabilir. Araştırmayı yöneten UCLA’dan atmosferik fizikçi Jasper Kok, “Sera gazına bağlı ısınma söz konusu olduğunda kötü bir yere doğru gittiğimizi uzun zamandır biliyoruz. Bu araştırmanın gösterdiği şey, şu ana kadar acil durum frenini çekmiş olmamız” diye konuştu.

Atmosferde yaklaşık 26 milyon ton toz asılı

Bilim insanlarının tahminine göre, atmosferimizde etkileri karmaşık olan yaklaşık 26 milyon ton toz asılı duruyor. Bu mineral parçacıklar, sentetik partikül kirliliği yaratmasının yanı sıra gezegeni çeşitli şekillerde soğutabilir. Güneş ışığını Dünya’dan uzaya yansıtabilir ve gezegeni ısıtan atmosferin yükseklerindeki sirüs bulutlarını dağıtabilir. Okyanusa düşen toz ise karbondioksiti emen ve oksijen üreten fitoplanktonların (okyanustaki mikroskobik bitkiler) büyümesini teşvik eder. Ancak toz, bazı durumlarda ısınma etkisini de büyütebilir. Örneğin karı ve buzu karartarak daha fazla ısı emmelerini sağlar. Ancak her şeyi hesapladıktan sonra, araştırmacılar tozun genel bir soğutma etkisine sahip olduğu sonucuna vardı.

Paşalimanı Koyu satılıyor

Birleşmiş Milletler (BM) Ossakawa Dünya Çevre Ödülü'ne aday gösterilen ve “tüm zamanların en başarılı Türk çevrecisi” seçilen Dr. Binbaşı Halis Temel'in yeşerttiği Paşalimanı Koyu, kurduğu Doktor Binbaşı Halis Temel Vakfı'nca satılmasının tartışmaları sürerken mahkeme satışa “ihtiyati tedbir” koydu. Paşalimanı Koyu'ndaki 21 parselden oluşan toplam 120 dönüm arsanın satışı için ilk olarak geçen yıl 7 Mart'ta ihale yapıldı ancak yeterli katılım olmadığı gerekçesiyle ertelendi. 28 Mart'a ikinci kez yapılan ihaleye 2 şirket katıldı. 385 milyon lirayla en yüksek teklifi veren bir enerji şirketi, ihaleyi kazandı.