Greta 'yelkenli seyahat'in yedinci gününde: Nasıl dönecek bu çocuk?

Açık Gazete
-
Aa
+
a
a
a

İklim aktivisti Greta Thunberg'in Birleşmiş Milletler’de yapılacak iklim zirvesine katılmak üzere İngiltere’nin Plymouth kentinden New York'a doğru yola çıktığı fosil yakıt tüketmeyen yelkenlide tuvalet de, duş da, mahremiyet de yok.
 

Fotoğraflar: Bianet

Ünlü iklim aktivisti Greta Thunberg, Birleşmiş Milletler’de yapılacak iklim zirvesine katılmak üzere İngiltere’nin Plymouth kentinden yola çıktı.

Greta, New York’ta yapılacak olan etkinliğe gitmek için fosil yakıt kullanmadan hareket edebilen 18 metrelik bir yarış yelkenlisini tercih etti.

“Yol uzun”

Saatte 46 kilometre hızla seyahat eden yelkenlinin bu yolculuğu iki haftada tamamlayabileceği söyleniyor. Yolculuğa Hamburglu denizci Boris Herrmann kaptanlık ediyor. Geminin sahibi ise Monaco'nun eski prenslerinden 2. Rainier ile ABD'li aktris Grace Kelly’nin torunu Pierre Casiraghi. O da teknede.

Seyahat öncesinde dünyanın en zengin ailelerinden birine mensup olan Pierre Casiraghi’nin uçak ve otomobil şirketleri ile olan bağlantıları gündeme gelince kızılca kıyamet koptu.

Evrensel Gazetesi’nin Stockholm muhabiri Murat Kuseyri’nin bu bağlantıları ve bu duruma çözüm olarak Greta’dan Casiraghi’yi tekneden denize atmasını öneren demeçleri içeren yazısına bu link’ten ulaşabilirsiniz.

Greta aynı gemide olduğu birini denize atar mı bilemeyiz ama bu tartışmaların sonrasında Maliza II isimli teknedeki bütün logoların çıkardılığını biliyoruz.

Greta’ya yolcuğu sırasında babası Svante Thunberg ve yolculuğu görüntülemesi için bir kameraman eşlik ediyor.

“Yolculuk zor”

Öncelikle iki hafta sürecek bu yolculuğu yapacak 18 metre uzunluktaki teknede tuvalet yok! Duş da yok! Mahremiyet de yok! Sosyal medya da! (bir kaç paylaşım dışında)

Tuvaletlerini kovalara yapmak zorunda kalan yolcular, aynı zamanda kullandıkları enerjiyi güneş panelleri ve deniz dalgası ile çalışan türbinler aracılığı ile üretecekler.

"Eğer çok zorlanırsam bunun sadece iki haftalık birşey olacağını ve sonrasında hayatıma geri döneceğimi düşüneceğim” diyen Greta, neden uçmak yerine bu yolu tercih ettiğini ise şu sözlerle anlatıyor:

“Uçmaktan vazgeçerek yalnızca karbon ayak izinizi azaltmakla kalmıyorsunuz, aynı zamanda çevrenizdeki diğer insanlara da iklim krizinin gerçek bir şey olduğuna dair sinyal gönderiyorsunuz.”

Bu zor yolculuk öncesinde dünyanın bir çok yerinden iklim aktivistlerinin iyi dileklerini ilettiği genç iklim aktivisti bu uzun yolculuğun hemen öncesinde Lozan’da iklim aktivistleri ile, Almanya’da da linyit madeni için tarumar edilen Hambach ormanındaki çevre aktivistlerle bir araya gelmişti.

“Dur-kalk çok”

Almanya' da 12 bin yıllık Hambach Ormanı'nın linyit madeni için dilim dilim kesilmesine karşı aktivistler yoğun bir direniş göstermeye devam ediyor.

Geçen yıl ormanları savunmak isteyen insanların yıllardır süren çabaları sayesinde mahkeme kararıyla ağaç kesimi durmuş durumda.

Ama DW’nin haberine göre tehlike geçmiş değil.

Berswalde Üniversitesi ile Potsdam İklim Etkileri Araştırma Enstitüsü'nün (PIK) yaptığı yeni bir araştırmada, Maden şirketi RWE şirketine ait ekskavatörlerin ormana kısmen 50 metre mesafede kazı yaptığı belirtilerek, bunun aşırı sıcaklık farklılıklarına yol açtığı ve ağaçlara zarar verdiğini ortaya çıktı.

Ormanın içinde 25 derece civarında olan hava sıcaklığının maden alanında 45 dereceye ulaştığı, bu ısı farkının da güçlü rüzgârlara yol açtığı, mevcut kuruluğu artırdığı ve bu nedenle pek çok ağacın kökünden söküldüğü ortaya çıktı.

Uzmanlar, ormanın kaybedilmemesi için maden faaliyetlerinin acilen durdurulması ve yeniden ağaçlandırma yoluyla soğutma çalışmalarına başlanması tavsiyesinde bulunuyor.

"Bu çok önemli çünkü oldukça sembolik" diyor Hambach Ormanı’nında konuşan Greta Thunberg.

Greta, ormanın ortasına kurulan madeni görmenin ne kadar zor olduğunu söylerken, "Çok devasa ve yıkıcı idi ve beni çok üzdü" ifadelerini kullanıyor.

DW’nin aktardığı üzere, Almanya'nın 2038'de kömür kullanımını bırakması için yapılan planın çok geç olduğunu ifade eden iklim aktivisti, Almanya bir 20 yıl daha fosil yakıt kullanmasının, dünyadaki sıcaklık ortalamaları artışını 1.5 derecenin altını hedefliyorsa mümkün olmayacağını belirtiyor.

"Bu benim fikrim ya da düşüncem değil," diyor ve ekliyor, "Bu bilimin söylediği şey."

Greta Hambach ziyareti öncesinde İsviçre’nin Lozan şehrinde bir araya gelen iklim aktivistleri ile “Smile For Future” etkinliğine katılmıştı.

Türkiye’den de aktivistlerin katıldığı etkinlik hakkındaki detayları yakında duyacağız. Ama iklim grevcisi çocukların karar alıcılardan bulunacağı talepler konusunda çok çalıştıkları gelen duyumlar arasında.

“Ne zaman dönecek?”

Birleşmiş Milletler’in New York’ta düzenleyeceği İklim Eylem Zirvesi’ne aralarına Donald Trump’ın da olduğu bir çok lider katılacak.

İklim inkarcılığı ile maruf “ABD Başkanı Trump'ı ikna etmeye çalışacak mısın?” diye soran gazetecilere cevap veren Greta, "O kadar özel değilim. Herkesi ikna edemem" cevabını vererek konuyu bilim insanlarına havale etti.

Amerika gezisi için okulundan bir yıl izin alan Greta, New York’tan sonra Aralık ayında da Şili'nin başkenti Santiago'da düzenlenecek olan BM’nin İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi 25. Taraflar Konferansı'na katılacak.

Greta’nın ABD gezisi hakkında çok fazla detay mevcut değil. Nasıl dönecekleri konusuna da henüz karar vermedi.

Ama Greta’nın bu Amerika seyahati sırasında, babası ve ilham kaynağı olduğu milyonlarca arkadaşının yanında olacağından ötürü endişenlenmeye gerek yok.

“Hmmm tamam o zaman”