Radyo: Yüz yıldır bizleri haberdar eden, bilgilendiren, eğlendiren ve eğiten mecra

-
Aa
+
a
a
a
""

Başlarken asıl amaç tekti: Kuruluşa el verenlerin, bu maceraya katılanların, dinleyicilerin ve destekçilerin ortak çabasıyla dünyayı birazcık daha iyi bir yer haline getirebilmek. Ana sloganımız da tekti: ‘Kâinatın tüm renklerine, seslerine, titreşimlerine Açık Radyo.’

Açık Radyo, %99’u gönüllü olan ve toplam sayısı bin 400’ü aşmış programcılarıyla birlikte dünyanın ve ülkenin en can alıcı haberlerini yorumlarıyla birlikte dinleyicisiyle paylaşma gayreti içinde olan ve dünyanın neredeyse tüm müzik türlerini, neredeyse tüm dillerde söylenen, bilinen tüm müzik aletleriyle çalınan şarkılarını, yeryüzü canlılarının seslerini, lakırdı ve takırtılarını toplumla paylaşma çabası içinde.

Web sitesinden…

Açık Gazete'de, avukat Ümit Altaş ile bir araya gelerek İliç'te meydana gelen maden faciasının ana sebepleri hakkında konuştuk.

Nereye Doğru’da, İliç altın madeni felaketine, Gazze’deki son duruma, Macaristan Başbakanı Viktor Orbán’ın Avrupa Birliği’ndeki rolüne ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 12 yıl sonra gerçekleştirdiği Mısır gezisine değindik.

Ekonomi Politik'te, 6 Şubat depremlerinin yıldönümünün ardından sebep - sonuç ilişkilerine yeniden göz attık.

Hüsnükabul'de, dünyanın dört yanındaki mültecilerin trajedilerini ve Açık Radyo'nun misafir odası teşbihi üzerine konuştuk.

Kültürel Miras ve Koruma: Kim İçin? Ne İçin’de, TMMOB Mimarlar Odası heyetinden Doç. Dr. Koray Güler ile deprem bölgelerindeki kültür varlıklarının son durumu üzerine bilgi aldık.

Antroposen Sohbetler'de, Nature Communications dergisinde yayımlanan bir makaleden yola çıkarak kuş türlerinin bilinmeyen kayıpları üzerine konuştuk.

Açık Bilinç'te, primatlar ve primatların bilimsel çalışması primatolojiyi Aslıhan Niksarlı ile değerlendirdik.

Dünya Mirası Adalar'da, Türkiye’nin kayıtları tutulmuş en önemli mikroklima alanı Çam Limanı ile Heybeliada Sanatoryumu ve Prens Adaları’ndaki işgaller için gerçekleştirilen eylem hakkında bilgi verdik.

Kadim Anadolu Eserlerinden Seçmeler'de, Amasyalı coğrafyacı Strabon’un Geographika adlı eserini tanıtmaya devam ettik.

Spor Gündemi'nde, 58.'si gerçekleştirilen Super Bowl'un ne olduğuna, geçmişine ve dünyaya etkilerine değindik.

Öte yandan

Açık Gazete ekibinin gündem odaklı önerdiği makale ve analizlere ulaşmak için Açık Radyo’nun internet sitesini ziyaret edebilirsiniz.

Sesten köprüler kurmak

Ermenistan, Gürcistan ve Türkiye’den müzisyenleri bir araya getiren Sound Bridge projesini Açık Dergi’de Ege Şahin'le konuştuk.

Radyolu şarkılar

13 Şubat Dünya Radyo Günü vesilesiyle radyo ile ilişkili şarkıları bir araya getirdik.

Haftanın karikatürü

Açık Gazete'nin köşelerinden Haftanın Karikatürleri'nde İzel Rozental'in seçtiği ve anlattığı çizimler arasından Cemalettin Güzeloğlu'nun çizimi haftanın karikatürü seçildi.

Haftanın Kitabı

Haftanın sözü

“'Söz uçar' deniyor ya, kutsal kitaplarda buna 'kelâm' diyoruz. Kelâmın çok büyük değeri var. Radyo denen şey bu kelâmı taşımak zorunda. Ben oradan her dinlediğim sözcüğü, çok hafif bir şey de anlatsa, son derece ciddi ve ağır haber de verse, dikkate alırım. Her sözcüğün kendi içinde canı ve değeri olmalı…” — 91 yaşında hayata veda eden usta yazar Füruzan, 19 yıl önce Açık Radyo mikrofonlarında 'Radyo'nun sözü'ne böyle değer biçmişti. Dünya Radyo Günü'nde Füruzan'ı bu sözleriyle andık. (Açık Radyo)

Açık Radyo podcast