Açık Radyo’nun 57. yayın dönemi başladı!

Açık Radyo'dan
-
Aa
+
a
a
a

Açık Radyo’nun 29 Ekim 2023'e kadar devam edecek 57. yayın dönemi başladı.

Açık Radyo'nun ilk 33 yayın döneminin programları

Yeni yayın dönemi başlarken geçmişe dair bir küçük bilanço verelim: Açık Radyo’da en başından yani 27 buçuk yıldan beri 1386 programcı tam 1250 farklı program yapmış. 57. yayın döneminde 239 programcı tarafından hazırlanan 142 program var. Bu dönemde 14 yeni program ve 18 yeni programcı aramıza katılırken, geçmiş yayın dönemlerinden tanıdığınız 6 programcı da yeniden Açık Radyo mikrofonlarında yer alıyor.

Ohannes Şaşkal

Yeni Program

Hafta içi her gün saat 17.00’de

Kahve Keyfi

Dünyanın dört bir yanından kahveye yakışan müzikler

Hazırlayan ve sunan: Didem Gençtürk

Sabah Kahvesi programında 130 program boyunca dünyanın dört bir yanından içinde kahve geçen şarkılarla güne başladık. Bu yayın döneminde sizleri bu sefer akşam Kahve Keyfi’ne davet ediyoruz. Her bölümde içinde doğrudan kahve geçmese de kahve yetiştirilen, tüketilen ülkelerden kahve yanına yakışan bir şarkı dinliyoruz.

 

Yeni Program

15 Günde 1 Pazartesi günleri 15.30

Arkeometrik

Arkeoloji ve bilimin buluştuğu nokta

Hazırlayan ve sunanlar: Ümit Cevher Elmas ve Berk Gazanfer Süleyman

Arkeolojik çalışmalarda özellikle son dönemlerde yoğunca faydalanılmasına başlanan yöntemleri, bunların günümüzdeki çalışmalarda nasıl kullanıldığını, disiplinler arası bir arkeoloji yaklaşımının nasıl oluştuğunu incelemek, programın temel amacı. Programın ilk haftalarında arkeolojinin ne olduğunu ve olmadığını inceleyip, arkeolojiyi hem kuramsal hem de yöntemsel olarak günümüzdeki hâline getiren sürecin arkeolojisini yapıyor ve bu disiplinde kullanılan bilimsel yöntemlerin neler olduğunu, bunların hangi konularda insanlık tarihini sorgulamada faydalı olabileceğini inceliyoruz.

 

Yeni Program

15 Günde 1 Pazartesi günleri 15.30’da

Kadim Anadolu Eserlerinden Seçmeler

Hazırlayan ve sunan: Haluk Mimaroğlu

Anadolu'da doğmuş/yaşamış yazarların hayatı, dönemi, önemi ve eserleri hakkında bir radyo programı. Kadim Anadolu Eserlerinden seçmeler;destandan şiire, edebiyattan tarihe, coğrafyadan tıbba, tabiattan hayvancılığa uzanan çok çeşitli konularda yazılmış eserler, yazarlar ve dönemin tarihine dair notlar yer alıyor...

 

Yeni Program

Salı günleri öğlen 12.00’de

Porteño

Tango kültürü ve müziği

Hazırlayan ve sunan: Sabri Güleç

Anavatanı Buenos Aires’ten dalga dalga dünyanın her yanına yayılan Tango müziğine dair bir radyo programı. Tangonun altın yıllarından modern orkestralara, değişen ve gelişen tango kültürüne, dansına dair her şey programın kapsama alanında.

 

Yeni Program

15 günde 1 Salı günleri saat 15.30’da

Omelas

Bugün, yarın ve daima bilim kurgu

Hazırlayan ve sunanlar: Jülide Kayaş ve İsmail Yamanol

Bilimkurgunun doğuşu, gelişimi, modern toplumdaki yeri hakkında yazarlar, konular, sanat yöntemleri ya da akımlar üzerinden, her programda belli bir başlık ve tema üzerine sohbetler.
 

Yeniden Program

15 günde 1 Çarşamba günleri 11.00’de

Şehre Giden Yol

Bir İstanbul programı

Hazırlayan ve Sunan: Mustafa Şenocak

Açık Radyo’nun kült İstanbul programlarından Şehre Giden Yol, 20 yıl sonra arşivden çıkıp tekrar yayında. İstanbul tarihi, kültürü ve kentin kültürel mirasına dair.

 

Yeni Program

Çarşamba günleri 12.00’de

Polikrom

70'lerden sonra caz

Hazırlayan ve sunan: Nazlı Zaman

70’lerden sonra caz ve cazın beslendiği türler ekseninde bir üçüncü mekân arayışı. Nu-jazz, fusion, bazen syntwave ve caz alt türlerinde bir keşif gezisi.

 

Yeni Program

15 günde 1 Çarşamba Günleri 14.00’te

Doğa Sohbetleri

Doğanın haklarını savunmak için anlatıyoruz!

Hazırlayan ve sunan: Raziye İçtepe

Doğayı merkeze alan programda doğa takviminden bitkilerin yaşam döngüsüne, doğa tarihinden sanata, bir konuda farklı konuklarla sohbetler. İlk programın konusu Hıdırellez!
 

Yeni Program

Açık Dergi içinde Çarşamba ve Cuma akşamları 18.30’da

Dayanışma Kuşağı

Mimarlardan berberlere, gezici sahnelerden mutfaklara deprem zamanı dayanışma hikâyelerini konuştuğumuz. Dayanışma Kuşağı programında 6 Şubat depremleri sonrası alanda ve çevresinde ortaya çıkan örgütlenmeler, sivil inisiyatifler ve dayanışmalara kulak kabartıyoruz. Yakın tarihin en büyük felaketlerinden birinin ardından umudu inşa eden hikâyeleri bir araya getiriyor, toplumsal hafızamıza kayıtlar düşerek dayanışmaya dayalı yeni bir kuşağın geleceğini konuşuyoruz.

 

Yeni Program

Açık Dergi içinde 15 günde 1 Çarşamba 19.30

Feminist İmge

Feminizmin tarihine görseller eşliğinde bakmak

Hazırlayan ve sunanlar: Didem Dayı ve Ayşe Durakbaşa

Tarihten günümüze kadınların eşitlik mücadelesinin görüntüsünü oluşturan posterler, bayraklar, simge ve semboller, sanat ve tasarım toplulukları üzerine bir radyo programı.

 

Yeni Program

Perşembe günleri 10.30’da

Turgay Tuna ile Kıyı Köşe İstanbul

İstanbul'dan mekânlar, olaylar ve insanlar...

İstanbul’a dair bir radyo programı. Pek fazla irdelenmemiş açılardan yapıları, insanları, eserleri, müzeleri, olayları, anıları, tarihi ile kıyıda köşede kalmış bir İstanbul anlatısı.

 

Yeni Program

Açık Dergi içinde 15 günde 1 Perşembe 19.00

Tıktıka

Düşünce akışının ses hali

Hazırlayan ve sunan: Zeynep Okyay

Tıktıka, Osmanlıca'da iki taşın birbirine değmesi ile oluşan sese verilen isim. Birbiriyle etkileşime girmesi muhtemel, iki veya daha fazla kişiyi belli bir temayla bir araya getirerek konuşmaya ve eleştiriye davet eden bir radyo programı.

 

Yeni Program

Açık Dergi içinde 15 günde 1 Çarşamba 19.00

Birlikte Üretiyoruz

Dayanışmaya açık kooperatiflere dair bir program

Hazırlayan ve Sunanlar: Gökçe Türkmen ve Alper Can Kılıç

Yeni nesil bir kooperatif programı. Türkiye ve dünyadaki kooperatifçilik ve birlikte üretme deneyimleri üzerine farklı alanlardan konuklarla konuşuyoruz.

 

Yeni Program

Cumartesi 22.00 

Broken Records with Clint and Archie

Popüler ve yeraltı müzik üzerine derinlemesine ve eğlenceli sohbetler

Radyonun gedikli programcılarından Clint Willey geçen yayın döneminde programlarına sıkça konuk ettiği müzisyen Archie McKay ile birlikte derin, yaratıcı ve muzip bir programa başlıyor. Müzik yayıncıları, sanatçılar, albümler, sahneler, türler ve zaman dilimlerine "derinlemesine" ve eğlenceli bir dalışa davet ediyorlar. Sorular, kavramlar etrafında oluşan bölümlerde müzikal-kültürel-tarihsel bir yolculuğa çıkıyorlar. İlk bölümün yola çıkış sorusu şöyle; “Diamond Dogs” şarkısı Bowie'nin dünyada yeni doğmakta olan disko kültürüne ilk adımı mıydı yoksa 60’lar sonrası nihilizmine bir tepkisi mi?

 

Yeni Program

15 günde 1 Pazar sabahları 10.30'da 

Baht Dönüşü

Kısa öykü okumaları ve büyüme biçimleri

Hazırlayan ve sunan: Ayşe Görür

Baht dönüşü bilgisizlikten bilgiye geçiş anı sonrasında yazgının tersine dönmesi olarak tarif ediliyor Antik Yunan tragedya dünyasında (Aristoteles, Poetika). Program, ‘büyüme biçimleri’ adı verilen bir hat üzerinden yapacağımız kısa öykü analizlerinden oluşuyor. Bu süreçte tragedyaları derinlemesine incelemeyeceğiz ancak bu kavramın, edebiyat tarihinde izlediği yolu göz önünde bulundurarak kısa öykü açısından ne anlama geldiği üzerinde duracağız. Belli bir olay ya da durumun kimi zaman düşünülenin tam tersine döndüğü, kimi zaman akışta tetikleyici bir olayın gerçekleştiği ve ana kurgunun diğer bütün ögelerle birlikte tırmanışa geçtiği, bazen karakterin daha önce bihaber olduğu bir bilgiye eriştiği veya yüzeye çıkmasına engel olduğu ama sezdiği bir bilginin yüzüne tokat gibi çarptığı ya da bir durumun farkına vardığı ya da farkındalık geliştirdiği anlarda boy gösteriyor ‘baht dönüşü’. Tercihler/seçimler çoğu zaman tükenmiş, eskiye dönüş pek mümkün değil. Ne olduğu, sıklıkla, belli değil ama eskisi gibi de değil.

Büyümek’ etrafında inceleyeceğimiz öyküler, ‘çocuğun ya da ergenin gelişmesi ya da yetişmesi’ anlamında değil ama onu da kapsayacak şekilde karakterin değişimi, dönüşümü ve hatta yeniden oluşumuna odaklanan örnekler. Ve kimi zaman da tükenişi...

 

Bu yayın döneminde programına ara veren programcılarımız (alfabetik sırayla)

Begüm Kozak, Deniz Gündoğan İbrişim, Elif Gül Şahin, Erman Akyüz, Hakan Ünay, Gizem Kıygı, Gülderen Bölük, Işıl Karaelmas, Mahir Ilgaz, Mehmet Kentel, Mürüvvet Türkyılmaz, Nurşah Yılmaz, Özge Özdemir, Robılınd Tayar

Teknik ekip

Selahattin Çolak, Nazlı Zaman, Ömer Şahin, Feryal Kabil

Bize sesini verenler

Adnan Acar, Tilbe Saran ve Tolga Korkut

Teşekkür ederiz.