Akbelen Ormanı’ndan vazgeçmiyoruz!

-
Aa
+
a
a
a

308 sivil toplum kuruluşu ve kurum Akbelen’deki ağaç kesiminin durdurulmasına dair bir açıklamada bulundu.

Gezegenin Geleceği: 31 Temmuz 2023
 

Gezegenin Geleceği: 31 Temmuz 2023

podcast servisi: iTunes / RSS

308 sivil toplum kuruluşu ve kurum Akbelen’deki ağaç kesiminin durdurulmasına dair bir açıklamada bulundu. Açıklamada, “ İkizköylüler, Muğla, Milas’ta kömür madenciliğine karşı Akbelen Ormanı’nı ve yaşam alanlarını korumak için yıllardır direniyor. Milas ve Yatağan’daki üç kömür yakıtlı termik santral ve onlara yakıt sağlamak için açılan kömür ocakları Muğla’nın tarım alanlarını, ormanlarını yok ediyor, havasını, suyunu kirletiyor. Milas’taki kömür ocakları işletme ruhsat sahası içerisinde 60 köy bulunuyor. Şu ana kadar ruhsat sahası içinde kalan köylerden sekizi tamamen, 15’i ise kısmen yok edildi. Bunlar yetmezmiş gibi 24 Temmuz’da bölgeye kolluk kuvvetleri eşliğinde girilerek Akbelen Ormanı’nda ağaç kesimine başlandı. Hafta başından beri devam eden kesimleri durdurmak isteyen köylüler ve yaşam savunucuları ise kolluk kuvvetlerinin şiddetine maruz kaldı, ablukayla karşılaştı. İktidara sesleniyoruz: Himaye ettiğiniz şirket, bilimsel gerçeklere rağmen planlı olarak kamuoyunu yanıltıyor ve Akbelen Ormanı’nı kömür için feda ediyor. Biliniz ki halkın çıkarı şirketlerin kârından üstündür. Bu sorumlulukla hareket etmek, sesimizi duymak, Akbelen’i korumak zorundasınız! Tüm Akdeniz havzası kontrol edilemeyen orman yangınlarıyla mücadele ederken, sıcak hava dalgaları gün geçtikçe daha dayanılmaz hale gelirken, Türkiye’nin birçok bölgesi aşırı hava olaylarının yarattığı kuraklık, sel gibi afetlerle boğuşurken, doğal bir yutak alanını fosil yakıtlar için gözden çıkarmak tarihi, trajik bir hata! İklim kriziyle gerçek anlamda mücadele bakanlık ismine ‘iklim değişikliğini’ ekleyerek olmaz, ormanların korunmasıyla, kömüre veda edilmesiyle olur. Ülke olarak bilimsel olmayan ve ekosistem yararını öncelemeyen çevre politikaları nedeniyle kirlilik ve sağlık problemleriyle boğuşuyor, doğa tahribatının artması ile gıda güvencesizliği ve ekonomik problemlerle karşı karşıya kalıyor, afetlere açık hale gelen yaşam alanlarımızda büyük bir tedirginlikle yaşıyoruz. Biz yıllardır Türkiye’de ekoloji, emek ve demokrasi mücadelesi veren örgütler olarak, İkizköylülerin yanında olduğumuzu bildiriyor, tüm yetkilileri sorunun çözümü için ivedilikle harekete geçmeye çağırıyoruz. Akbelen Ormanı’ndaki abluka kaldırılsın, kesim kararı durdurulsun! Protesto hakkını kullanarak ormanı ve yaşam alanlarını korumaya çalışanlara yönelik uygulanan şiddete ve göz altı kararlarına son verilsin! Akbelen Ormanı’ndan vazgeçmiyoruz, yaşamı ve doğayı savunuyoruz!” dendi.

En sıcak sekiz yıl, son sekiz yıl

Avrupa Birliği (AB) iklim gözlemcisi yaptığı açıklamada, Kuzey Amerika, Avrupa, Asya ve diğer yerlerde haftalarca sğren kavurucu yaz sıcağının, Temmuz'u dünyanın en sıcak ayı olma rekoru yolunda ilerlettiğini söyledi. Geçen ay gezegen, kayıtların başladığı 1850'den bu yana en sıcak Haziran ayını yaşadı. 6 Temmuz, en sıcak günüydü ve 2023'ün en sıcak yıl olarak 2016'nın yerini alması ihtimali artıyor. Şu anda kitaplardaki en sıcak sekiz yıl, son sekiz yıl. Dünya Meteoroloji Örgütü Genel Sekreteri Petteri Taalas yaptığı açıklamada, "Sera gazı emisyonlarını azaltma ihtiyacı her zamankinden daha acil," dedi.

Belgrad Ormanı'ndan 18 ton çöp toplandı

İstanbul'da sıcaktan bunalanlar özellikle hafta sonu Belgrad Ormanı'na akın ediyor. Ancak piknik yapanlar çöplerini bırakarak ayrılıyor. İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nden (İBB) alınan bilgilere göre 22, 23 ve 24 Temmuz'da Belgrad Ormanı'ndan 18 ton çöp toplandı. Belgrad Ormanı'na en çok giriş üç bin 85 araç ile pazar günü oldu. Pazar günü bırakılan çöp ise yedi ton oldu.

Pestisitlerin kullanımı hala devam ediyor

Tarım zehirleri (pestisitler) nedeniyle 2023 yılının ilk yarısında AB’den Türkiye kaynaklı 103 bildirim yapıldı. Bildirimlere göre ülkemizde yasaklanan pestisitlerin kullanımı hala devam ediyor. Gıda güvenliği ve sağlıklı bir gelecek için mücadele eden Zehirsiz Sofralar Platformu, Tarım ve Orman Bakanlığı’ndan iç pazarda yapılan denetimler ve sonuçlarına dair açıklama bekliyor. Gıda veya yemde belirlenen ciddi risklere karşı alınan önlemler konusunda bilgi alışverişini sağlayan Gıda ve Yemler için Hızlı Alarm Sistemi’nin (RASFF) 2022 raporunda, Türkiye menşeili meyve ve sebzede pestisit kaynaklı 430 bildirim yapmıştı. Bu bildirimlerin sayısı 2023’ün ilk yarısında 103’e ulaştı. Bildirimlerden 80 parti ürün, sınırda reddedilerek ülkemize iade edildi ve neredeyse yarısı yasaklı pestisit aktif maddeler içeriyor.

Pestisitler yasaklansın!

Tarım ve Orman Bakanlığı’nın Resmî Gazete’de yasaklı ilan ettiği aktif maddelerin ülkemizde kullanımının devam etmesi, konuya ilişkin gerekli önlemlerin alınmadığını, denetimlerin yeterli ve uygun şekilde yapılmadığını, bu maddelerin piyasadan uygun şekilde toplatılmadığını ve sonuç olarak bir şekilde hala kullanılabildiğini gösteriyor. Buğday Ekolojik Yaşamı Destekleme Derneği ve Zehirsiz Sofralar Platformu çatısı altında faaliyet gösteren Pestisit Eylem Ağı’nın tüm canlılara zarar veren pestisitlerin yasaklanması ve doğa dostu yöntemler ile bunları kullanan üreticilerin desteklenmesi için başlattığı Zehirsiz Kampanya’ya bugüne kadar 180 bini aşkın kişi imza desteği verdi. Tarım ve Orman Bakanlığı, AB geçiş sürecinde 200’ün üzerinde, kampanya döneminde ise 27 pestisit aktif maddesinin kullanımını yasakladı. Ancak kampanya talepleri arasında yer alan Dünya Sağlık Örgütü’nün ‘son derece tehlikeli’, ‘yüksek seviyede tehlikeli’ ve ‘muhtemel kanserojen’ olarak belirlediği 13 aktif maddeden dokuzu hala yasaklanmadı. Zehirsiz Sofralar Platformu Tarım ve Orman Bakanlığı’ndan, Pestisit Eylem Ağı tarafından hazırlanan ‘Zehirsiz Sofralar İçin Yol Haritası’nı dikkate almasını talep ediyor.