Hatay’da asbest ortalamanın üç kat üzerinde

-
Aa
+
a
a
a

Deprem bölgelerinde ‘Hava, su, toprak kirliliği acilen ölçülmeli ve kamuoyu ile paylaşılmalı’ talebiyle kampanya başlatıldı.

Gezegenin Geleceği: 03 Kasım 2023
 

Gezegenin Geleceği: 03 Kasım 2023

podcast servisi: iTunes / RSS

Remzi Çelik’in deprem bölgelerinde ‘Hava, su, toprak kirliliği acilen ölçülmeli ve kamuoyu ile paylaşılmalı’ talebiyle change.org/AfetBolgesindeKirlilik adresinde yürüttüğü kampanyaya yönelik bir gelişme var. Hatay’dan sonra Kahramanmaraş ve Adıyaman’da da asbest tespit edildi. Türk Tabipleri Birliği (TTP) ve Temiz Hava Hakkı Platformu (THHP), bölgede yaptığı asbest analizlerinin sonuçlarını kamuoyuna duyurdu. TTB’nin Hatay’daki hava kirliliğine ilişkin çalışmasına da değinen TTB Merkez Konseyi Başkanı Dr. Şebnem Korur Fincancı, etkinlikte, Hatay’daki partikül madde yoğunluğunun Dünya Sağlık Örgütü’nün belirlediği ortalamanın üç kat üstünde olduğunun altını çizdi. Sonuçları, Türk Akreditasyon Kurumu’ndan onaylı bir laboratuvarda analiz ettirilen yeni çalışmaya göre, Kahramanmaraş merkezinden alınan 21 örneğin sekizinde, Kahramanmaraş’ın Elbistan ilçesinden alınan 15 örneğin ikisinde ve Adıyaman’dan alınan 30 örneğin yine ikisinde farklı türlerde asbest tespit edildi. THHP Koordinatörü Deniz Gümüşel, asbestin herhangi bir güvenli limit değeri olmadığını yani kanserojen olduğu bilimsel olarak kanıtlanmış bu tehlikeli maddenin tek bir lifinden bile tamamen kaçınmak gerektiğini belirterek, asbestin dünya genelinde her yıl 255 bin ölüme neden olduğunu vurguladı. “Başta deprem bölgesinde olmak üzere, ülke genelinde Asbestle Çalışmalarda Sağlık ve Güvenlik Önlemleri Hakkında Yönetmelik’te tanımlandığı şekliyle ‘asbest söküm çalışanı’ ve ‘Asbest söküm uzmanı’ yetiştirmek üzere daha sık, yaygın ve hızlandırılmış eğitim programları düzenlenmeli; sertifikalı çalışan ve uzman sayısı artırılmalı,” önerilerinde bulundu. Kampanya change.org/AfetBolgesindeKirlilik adresinde.

Değişim Elçileri programına başvurular devam ediyor

Change.org ve Türetim Ekonomisi Derneği’nin ortak İklim Projesi kapsamında, ‘Değişim Elçileri’ programına başvurular devam ediyor. Programa, iklim kriziyle mücadele ve karbonsuz bir gelecek için etki yaratmak isteyen üniversite öğrencisi gençler katılabilir. Programın ilk pilot uygulaması farklı şehir ve üniversitelerden, cinsiyet dengesini ve eşit dağılımı gözeterek ve dezavantajlı bölgelere öncelik vererek 10 genç ile gerçekleştirilecek. “Türkiye iklim krizi ile mücadele için güçlü hedefler belirlemeli,” diyen; net sıfır karbon bir gelecek için kampanya başlatmak, değişim yaratmak isteyen; daha çok insana iklim krizini anlatmak ve onları da çözümün bir parçası olmaya teşvik etmek isteyen ama nereden başlayacağını bilemeyen herkes, Değişim Elçisi olabilir. Programa son başvuru tarihi 5 Kasım Pazar, 15:00. Detaylar ve başvuru formu Change.org Türkiye İklim Instagram hesabında.

İklim Vapuru kalkıyor!

350.org Türkiye, 4 Kasım ‘İklim İçin Güç Ver’ Küresel Eylem Günü’nde, İstanbul’un sembollerinden Paşabahçe Vapuru bir günlüğüne iklim vapuruna dönüştürüyor. 11:40’ta Kadıköy’den başlayacak ve 13:40’ta Kadıköy’de sonlanacak ilk seferini ücretsiz gerçekleştirecek vapurda, iklim krizi ve mücadeleler hakkında yerleştirmelerin yanı sıra etkinlikler ve canlı müzik olacak. Bu seferin ardından iklim vapuru, yerleştirmelerle birlikte gün boyu rutin seferlerine devam edecek. İklim seferinin bilgileri şöyle; 11:40 Kadıköy – Tarihi Kadıköy İskelesi’nden kalkış. 12:20 Beşiktaş – Barbaros Hayrettin Paşa İskelesi’nden kalkış. 13:40 Kadıköy – Etkinlik sonu ve Tarihi Kadıköy İskelesi’ne varış. Sefer öncesinde yaşanabilecek yoğunlukları engellemek için 4 Kasım 10:00’a kadar kayıt olunması gerekiyor ve öncelikle kayıtlı katılımcılar vapura alınacak. Kayıt formuna ve detaylı bilgiye 350 Türkiye’nin Instagram hesabından ulaşabilirsiniz.

"Havai fişekler tamamen yasaklansın"

Simurg Kuş Yuvası Derneği change.org/HavaiFisekYasaklansin adresinde "Havai Fişekler Tamamen Yasaklansın. Bu İlkel ve Ölümcül Eğlence Artık Son Bulsun,” talebiyle yürüttüğü kampanya devam ediyor. Kampanyacı dernek, kuşların havai fişeklerden nasıl etkilendiğini şöyle anlatıyor, “Gecenin sessizliğinde, önceden tahmin edilemeyen bir anda yüksek bir patlama sesi ile kuşlarda bir panik meydana geliyor. Bu panikle uyku tüneklerini terk eden kuşlarda karanlığa ve açığa çıkan dumana bağlı görüş azlığı temelli binalara, enerji iletim hatlarına, ağaçlara çarpıp yaralanma hatta ölüm yaşanırken, hayvanların yanma nedeniyle öldüğü de kanıtlandı. Üreme dönemlerinde, yuvada yavruları olan kuşlar, gece serinliğinde üşümemeleri için yavrularının üzerinde uyurlar. Havai fişek patlaması paniği ile yuvayı terk ettiğinde yuvaya geri dönene kadar geçen sürede yuvada kalan yavrular soğuk ve yırtıcılar gibi nedenle hayatları tehlikeye girerken, ebeveyn kuşların panik ile çırpınmaları sonucu yumurtalar ve yavrular yuva dışına itilebiliyor, yuvalar zarar görebiliyor. Bu gibi durumlar özellikte düşük popülasyon büyüklüğüne sahip kuşlarda, sürü yapan kuşlarda ve üreme kolonisi ile üreyen kuşlarda popülasyonu tehlikeye sokuyor.” Kampanya change.org/HavaiFisekYasaklansin adresinde.