İkizköy direniyor!

-
Aa
+
a
a
a

Akbelen’de kömür madenini genişletmek için başlatılan ağaç kesimi, son hızla devam ediyor.

Gezegenin Geleceği: 28 Temmuz 2023
 

Gezegenin Geleceği: 28 Temmuz 2023

podcast servisi: iTunes / RSS

Muğla Milas’ta Akbelen Ormanı’nı kömüre feda etmemek için mücadele eden ve change.org/IkizkoyDireniyor adresinde 134 binden fazla imza toplayan İkizköylüler, 24 Temmuz Pazartesi sabahı jandarma, TOMA ve kesim ekipleriyle uyandılar. İkizköy Kardok Derneği Başkanı Nejla Işık, “05:30’da jandarmalar müdahalede bulundu. Alanı askerlerle sardılar. Evlerimizin yanını dahi tuttular. Telefonlarla hiç kimseye ulaşamadık, mesaj atamadık. Ören’de, Beçin’de, Çamköy’de yol kesimleri var, buraya insanların gelmesini engellemeye çalışıyorlar. Kesime başladılar, motor testere seslerini duyuyoruz. Ne olur buranın çığlığına ses verin, buraya yığılın, buraya akın akın gelin. İki senedir burada ormanımız gitmesin kesilmesin diye nöbet tutuyoruz. Bugün birlik beraberlik içinde olmak zorundayız. Bu ormanı korumak zorundayız. Bir ağaca muhtaçken bu iklim krizinde, gıda krizinde, burada onlarca ağaç kesiliyor, katliam var burada! Ne olur yetişin ne olur!” çağrısında bulundu. Kömür madenini genişletmek için başlatılan ağaç kesimi, son hızla devam ediyor. Polis ve jandarma kuvvetleri kesimleri engellemek isteyen köylülere, aktivistlere ve alandaki gazetecilere biber gazı ve TOMA’lardan sıkılan tazyikli sularla müdahale ediyor. Kesim alanına jandarma barikatlarını aşıp girebilenler ise daha kesilmeyen ağaçlara tutundu, sarıldı. Eylem sonrası bazı aktivistler gözaltına alındı. İkizköy avukatları Muğla 1. İdare Mahkemesi Başkanlığı’na yürütmeyi durdurma talebiyle başvurdu. Türkiye’nin birçok şehrinde eylemler organize edildi. Türkiye’deki tüm çevre sivil toplum kuruluşları, doğa ve insan hakkını hiçe sayan ağaç kesiminin acilen durdurulması için ortak çağrıda bulundu. Tarkan gibi büyük isimler sosyal medya aracılığıyla #AkbeleneDokunma hashtagi’yle direnişe destek oldu. İkizköylülerin yürüttüğü kampanya change.org/IkizkoyDireniyor adresinde.

"Anneanne, babaanne ve dedelerimizi koru, aşırı sıcaklarla mücadele et!"

Çevirmen ve sanatçı Seçkin Selvi, change.org/DirenAnneanne adresinde ‘Anneanne, Babaanne ve Dedelerimizi Koru. Aşırı Sıcaklarla Mücadele Et’ başlıklı imza kampanyası başlattı. Kampanyacı, “Ben 84 yaşında bir kadınım, bir anneanneyim ve iklim krizini sonuna kadar hissediyorum. Bu havalar, bu sıcaklar normal değil, biliyorum, etkileniyorum, endişe ediyorum. Torunlarımla yaşayacağım daha yıllarım var, iklim krizinin ömrümden çalmasını istemiyorum. Dünya çapında milyonlarca yaşlı insan her yıl yaşa dayalı ayrımcılık, sosyal ve politik dışlanma, bakım evlerinde suistimaller ve toplumsal hayata katılmayı engelleyen birçok konuda hak ihlallerine maruz kalıyor. Bir de bunların üstüne iklim krizini ciddiye almayan, sera gazı emisyonlarını azaltmayarak iklim krizini daha büyük krizlere sürükleyen, sıcak dalgalarına karşı tedbir almayan devletler yaşlıların yaşam hakkını ihlal ediyor,” açıklamasında bulundu. Sıcak dalgalarının solunum yolu ve kalp hastalıkları olan yaşlılar için büyük risk oluşturduğunu hatırlatan Selvi, “Yaşlı insanların yaşam süresinden çalan iklim krizine karşı Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nı, Aile ve Çalışma Sosyal Bakanlığı’nı ve belediyeleri yaşlılar için iklim planı hazırlamaya çağırıyorum,” çağrısında bulundu. Kampanya change.org/DirenAnneanne adresinde.

“Talanı durdur!”

change.org/TalanıDurdur adresinde Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın Çeşme Yarımadası'nda meralar, kıyılar, tarım alanları, deniz ve adalarını satışa hazır parsellere dönüştürüp satışa açmasını öngören projeye karşı Yarımada Talanını Durdur Koordinasyonu imza kampanyası başlattı. Bilirkişi raporuna rağmen ‘hukuka uygundur’ kararının verildiğini açıklayan kampanyacı, “Soyu tükenme tehlikesi altında olan yaban hayvanları, balıkları ve bitki türleri ile doğal bitki örtüsüne ev sahipliği yapan önemli habitatları, zengin tarihsel dokusu ve arkeolojik özellikleri, geleneksel kent dokusu, yöreye özgü tarımsal ürün deseni ve kadim üretim kültürü gibi özellikleri ile bölge bir bütün olarak doğal ve kültürel mirasımız. Bu nedenle biz aşağıda imzası olanlar, nüfusu yoğunlaştırıp, doğanın dengesini bozacak, tüm canlıların yaşam alanlarını elinden alıp, ölümcül etki yaratacak, her şeyiyle sorun olan bu talan projesini istemiyoruz,” mesajını iletti. Kampanya change.org/TalanıDurdur adresinde.

"İzaydaş Fabrikası Kapatılsın!"

“İzaydaş fabrikasının kapatılması için sen de imza ver!” diyen Yunus Sandık, change.org/İzaydaş adresinde imza kampanyası başlattı. 1997’de faaliyete geçen tesisin evsel ve endüstriyel atıkları, çevre ve insan sağlığını tehlikeye atarak ve Çevre Mevzuatı’nı göz ardı ederek bertaraf ettiğini açıklayan kampanyacı, “İlgili kuruluş amacı dışında, hava kirliliğine yol açıp insan sağlığına zarar verir noktaya geldi. Söz konusu tesiste patlayıcı maddeler, radyoaktif maddeler, mezbaha atıkları, dışkı, kadavra ve pillerin depolanıp imha edildiği sistem var. İzaydaş’ın çevreye yaydığı kötü koku, bölge halkı nazarında kaldırılamayacak boyutta. Tüm bu açıklamalar ışığında ilgili tesisin kapatılması zaruret halini aldı,” açıklamasında bulundu. Kampanya change.org/İzaydaş adresinde.