‘Kaymaz Bölgesinde siyanür havuzu istemiyoruz!’

-
Aa
+
a
a
a

‘Eskişehir de İliç Gibi Tehlike Altında, Kaymaz Bölgesinde Siyanür Havuzu İstemiyoruz!’ talebiyle bir kampanya başlatıldı.

Gezegenin Geleceği: 01 Mart 2024
 

Gezegenin Geleceği: 01 Mart 2024

podcast servisi: iTunes / RSS

Üniversite öğrencisi Nilay Şentürk, change.org/KaymazıSiyanürdenKurtar adresinde ‘Eskişehir de İliç Gibi Tehlike Altında, Kaymaz Bölgesinde Siyanür Havuzu İstemiyoruz!’ talebiyle bir kampanya başlattı. “Erzincan İliç Çöpler Altın Madeni’nde birkaç hafta önce yaşanan çökme nedeniyle dokuz madenci göçük altında kaldı. Bölgenin tarımsal sulamasının yapıldığı Fırat Nehri’ne, toprağa, havaya çok çok büyük miktarda siyanür karıştı,” diyen kampanyacı aynı felaketin Eskişehir’deki altın madeninde de yaşanmasını istemiyor. Kampanyacı durumu şöyle açıklıyor, “Eskişehir Sivrihisar bölgesine bağlı Kaymaz Mahallesi’nde 1997’den beri faaliyet gösteren altın madeni bulunmaktadır. Kaymaz bölgesi sahip olduğu biyoçeşitliliği ve ev sahipliği yaptığı 13 endemik bitki türü ile Türkiye’de önemli bir yere sahip. Bu bitki türleri ve biyoçeşitlilik yok olma ile burun buruna. Kaymaz Altın ve Gümüş Madeni’nin bölgede kapasite artış talebi ve üçüncü siyanür havuzunu yapma talebi kabul edildi. Olası bir felakette yeni gölet ve diğer iki siyanür göletinde kullanılan siyanürün Kaymaz Barajı’na ulaşarak içme ve sulama suyuna karışmasıyla bölgedeki tarım ve toplum sağlığını riske atmaya devam edecek. Atık siyanür havuzlarının yerleşim yerine 500-600 metre uzaklıkta bulunması konum açısından tehlikeyi arttırmakta. Yıllardır süre gelen faaliyetleri yüzünden yerel halkın geçimini sağladığı tarım, hayvancılık ve mera alanlarının birçoğunun işlevsiz hale geldiği ve üretimin azaldığı görülmüştür. İşletme çevresinde yaşayan yüzlerce insanın, yıllardır başta kanser olmak üzere çeşitli hastalıklarla mücadele etmekte. Bölgedeki faaliyet yüzünden ağır metaller ve siyanür toprağa, suya, havaya geçerek insan yaşamını ve doğayı yok etmeye devam etmekte.” Eskişehir Sivrihisar Bölgesi'ndeki Kaymaz Mahallesi’nde yer alan altın madeni de aynı riskleri taşıyor. İliç'te yaşanan felaketten ders alalım, ‘Kaymaz Altın ve Gümüş madeni kapatılsın’ talepli kampanya change.org/KaymazıSiyanürdenKurtar adresinde.

Yerel seçimler için adaylara çağrı: İklim politikalarınızı açıklayın

change.org/iklimdostukentler adresinde ‘Belediye başkanı adayları iklim politikalarını açıklasın’ talebiyle kampanya yürüten genç iklim hareketi, adaylarla görüşmeye başladı. İlk aday ise Türkiye İşçi Partisi Bakırköy Belediye Başkan Adayı Bilge Seçkin Çetinkaya idi. ‘İklim Dostu İstanbul’ için söz veren ve Genç İklim Hareketi'nin kampanyasını imzalayan Bilge Seçkin Çetinkaya daha sonra kampanyaya yayınladığı destek mesajında, “Yalnızca insan odaklı yaklaşımların ötesinde, tüm canlıların bir arada yaşayabileceği, kent-doğa ilişkisini doğru yöneten kent planlama yaklaşımını benimsiyoruz. Gezegenimizin güzelliğini yalnızca parası olan ayrıcalıklı kesimlerin değil, tüm emekçilerin hissedeceği kentsel mekanlar tasarlayacağız. Dünyamız şimdiden yakıcı sonuçlarını görmeye başladığımız iklim krizi sürecine girmiş bulunmakta. Geri dönüşü olmayan noktaya gelmeden ivedilikle yapılması gereken şey, düzensiz-şiddetli hava olaylarının ve doğal afetlerin sıklığını artıran iklim değişikliğinin ana nedenlerini ortadan kaldıracak adımlar atmak. Bu doğrultuda fosil yakıtların kullanımını sınırlandıracak gerçekçi önlemler alınmalı. Ancak bunlar suni ve yama yapmaya yönelik geçici, salt teknik yöntemleri ile değil ekolojik tabanlı, toplumsal etkileri de gözeten, bütünlüklü çözümler olmak zorunda. Bir ilk adım olarak yerel yönetimlerde toplu taşıma ve belediye hizmeti sağlayan araçların elektrikli araca dönüştürülmesi için gerekli çalışmaları yapacağız. İçinde yaşadığımız hayatımızın kaynağı olan gezegeni ve tüm canlıların bir avuç zenginin akıl almaz çıkarları için bildiğimiz hali ile yok oluşa sürüklenmesine izin vermeyeceğiz,” dedi. Kampanya change.org/iklimdostukentler adresinde.

Van Gölü yok olmasın!

‘Van Gölü'nün Yok Olmasını Durdurun ve Koruma Altına Alın’ diyen Muhammed Yeşilgül, change.org/vangölüyokolmasın adresinde bir imza kampanyası başlattı. “Ben bir Vanlıyım ve çocukluğumda yüzme keyfi yaşadığım, doğanın en güzel renklerini sunduğu Van Gölü'nün yok oluşunu izlemek beni derinden üzüyor. Suların iki kilometre çekildiği, her gün sekiz on ton çöp toplanan bu göl, kuraklık ve kirlilik tehlikesi altında. Yetkililer suların çekildiği yerleri kara parçasına dönüştürerek üstünü kapattılar. Bu durum, bataklıklar ve mikrobiyalitlerin yeryüzüne çıkmasına neden oldu, iğrenç kokular meydana getirdi. Van Gölümüz avaz avaz bağırıyor. Kuraklık ve kirlilik tehlikesi Van Gölü’nü yok ediyor! Buna izin veremeyiz. Bu göl sadece bizim değil, aynı zamanda bölgenin en büyük ekosistem alanı,” açıklamasında bulunan kampanyacı, kirliliğin durdurulmasını, su kaynaklarını korunmasını ve gölümüzdeki canlı yaşamı yeniden canlandırmaya yönelik adımların atılmasını talep ediyor. “Bu konu sadece Vanlılar için değil, tüm Türkiye ve dünya için önemli. Çünkü doğa hepimizin ve onu korumak hepimizin sorumluluğudur” mesajını taşıyan kampanya change.org/vangölüyokolmasın adresinde.