"Öğrencilere Temiz Su"

-
Aa
+
a
a
a

Öğrencilerin temiz su kaynaklarına erişimi için çağrı başlatıldı.

Gezegenin Geleceği: 12 Mayıs 2023
 

Gezegenin Geleceği: 12 Mayıs 2023

podcast servisi: iTunes / RSS

Ayça Berra, change.org/OgrencilereTemizSu adresinde ‘Öğrencilerin Temiz Su Kaynaklarına Erişimi için Çağrı’ başlıklı imza kampanyası başlattı. “Yıldız Teknik Üniversitesi’nde eğitim gören ve Cevizlibağ Atatürk öğrenci yurdunda kalan bir öğrenci olarak sizlerin bir konuda dikkatinizi çekmek istiyorum. Özellikle yurtta kalan öğrencilerin temiz suya erişimi oldukça zor ve sağlıksız bir şekilde gerçekleşmekte. Sürekli olarak plastik pet şişelerde satılan suyu almak, tüketmek zorundayız ve bu durum bizler ve gezegenimiz için sürdürülebilir değil,” açıklamasında bulunan Berra, “Plastik tüketimini azaltmaya yarayacak ve bizler için daha ekonomik bir çözüm sunan Yıldız Teknik Üniversitesi'nin Yıldız ve Davutpaşa Kampüslerinde ve İstanbul Beşiktaş Meydanı’nda ‘İçilebilir Su Alanı’ uygulaması dikkatimi çekti. Bu uygulama tüm kampüslerin ve öğrenci yurtlarının ihtiyacı olan bir çözümdür,” mesajını iletti. Dünya genelinde her yıl yaklaşık 500 milyar adet plastik şişe üretildiğine, bugüne kadar üretilen plastiğin yalnızca %9’unun geri dönüştürüldüğüne, %12’sinin yakıldığına ve geri kalanının da doğa çözülmeden biriktiğine dikkat çeken kampanyacı, “Tüm kampüsler ve yurtlar için ‘İçilebilir Su Alanı’ uygulamasının genişletilmesini talep ediyorum. Bu konuda gereken çalışmaları yapılması ve öğrencilere daha sürdürülebilir, sağlıklı ve ekonomik çözümler sunulması gerektiğine inanıyorum” dedi. Kampanya change.org/OgrencilereTemizSu adresinde.

Granit ocağı ruhsatına hayır!

“Gümüşhane İli Merkez ilçesi Gökdere Köyü'nde granit ocağı ruhsatına HAYIR diyoruz” çağrısıyla Gökdere Köyü Doğayı Koruma Platformu, change.org/Gokdere adresinde imza kampanyası başlattı. “Madencilik faaliyetleri, bölgenin özel ekosistemi üzerinde yıkıcı etkiler yaratabilir ve doğal mirasımızı kaybetme riski taşır. Tam bu bölgede 180-190 milyon yıllık fosiller rapor edildi. Buna ek olarak bölge Jeolojik Miras Derneği tarafından listelendi,” açıklamasında bulunan kampanyacı, “Bölgede nesli tükenme tehlikesi altında olan vaşak, yaban keçisi, Arap tavşanı, ağaç yediuyuru, gelengi, orman ağaçkakanı, ibibik gibi birçok canlı türü yaşamakta. Maden ocağının faaliyete geçmesi bu canlıların yok olmasına neden olacak.” dedi. Maden ocaklarının doğal yaşam alanlarının yok edilmesine, su kaynaklarının kirlenmesine, hava ve gürültü kirliliğine neden olabileceğine değinen kampanyacı, “Maden ocağı bölgede yaşayan insanlar ve doğal yaşam için ciddi bir tehdit oluşturacak. Maden ocağı faaliyetleri, çevreye zararlı toksik atıklar ve kirleticiler bırakır. Bölgedeki insanlar, bu kirleticilerin zararlı etkilerine maruz kalacaklar. Ayrıca maden ocağı faaliyetleri, bölgedeki ormanlara, su kaynaklarına zarar verir ve tarım arazilerinin verimliliğini düşürür,” çağrısında bulundu. Kampanya change.org/Gokdere adresinde.

Kömür madenine hayır!

Denizli Avdan’da 13 Ocak 2022 tarihinde verilen acele kamulaştırma kararı ile birlikte açık kömür madenciliği yapılmaya başlandı. Rant uğruna birçok tarım arazisi artık kullanılamaz hale geldi, yüzlerce ağaç söküldü. Change.org/avdandamadenehayir adresinde başlatılan kampanyadan geçen haftalarda güzel haber gelmişti. Topraklarını vermek istemeyen yerel halkın mücadelelerinden sonra, mahkeme kamulaştırma işlemi için yürütmeyi durdurma kararı aldı. Ancak, iş makineleri hala alanda çalışmalarına devam ediyor. Kampanyacı, “Avdan Platformu ve Avdan halkı olarak her zaman hukuka uygun mücadelemize devam ettik ve devam edeceğiz. Biz ilgili karar doğrultusunda şirketin bir an önce faaliyetine son vermesini ve hukuka uygun şekilde Avdan’ı terk etmesini istiyoruz,” açıklamasında bulundu. Mahkeme kararının ivedilikle uygulanması için kampanya change.org/avdandamadenehayir adresinde sürüyor.

Gençlerin Seçim Çağrısı: İklim afetleri ve depremlerle mücadele edin

Change.org/iklimvaatleri adresinde adayların iklim afetleri ve depremlere yönelik etkin politikalar oluşturmalarını ve iklim krizi ile mücadelede somut vaatler vermeleri için kampanya yürüten altı gençlik ekibi, taleplerinin dikkate alınması için seçim sürecinde birçok partiden karar vericilerle görüştü. Talepleri; şehirler depremlere ve iklim krizi kaynaklı afetlere dirençli hale getirilsin, karar alma ve politika yapma süreçlerine, özellikle İklim Kanunu sürecine; Türkiye Genç İklim Hareketi’nden gençler ve sivil toplum kuruluşları dahil edilsin. Tüm süreçler şeffaf bir şekilde ilerlesin. Karbonsuz gelecek ve karbonsuzlaşma eylem planları ile eko-kırımlarla mücadele seçim vaatleri arasına eklensin. Türkiye’nin 2022 yılı Kasım ayında COP27’de açıkladığı ulusal katkı beyanı güncellensin ve 2053 karbon nötr olma hedefi ile uyumlu olarak 2030’a kadar %35 mutlak azaltım olarak yeniden belirlensin. En geç 2030’a kadar adil dönüşüm kapsamında, başta kömür olmak üzere fosilden çıkmak için harekete geçilsin, termik santraller kapatılsın ve yeşil enerjiye geçiş hızlansın. Orman yangınlarıyla etkin mücadele edilsin, yangın söndürme teçhizatlarının aylık denetlensin ve eksikler giderilsin. Kampanya change.org/iklimvaatleri adresinde devam ediyor.