‘Talan değil yaşam’

-
Aa
+
a
a
a

Çeşme Turizm Projesine karşı mücadele devam ediyor.

Gezegenin Geleceği: 26 Eylül 2023
 

Gezegenin Geleceği: 26 Eylül 2023

podcast servisi: iTunes / RSS

İzmir’in Çeşme İlçesi’nde Kültür Bakanlığı tarafında başlatılan ve kentin %55’i yapılaşmaya açan Çeşme Turizm Projesine karşı mücadele devam ediyor. Yarımada Talanını Durdur Koordinasyonu, Atatürk Meydanı’na kurduğu bilgilendirme ve imza çadırında yerel halkı, günü birlikçi ve dışarıdan turistleri Çeşme Turizm Projesi’nin kente vereceği tahribat konusunda bilgilendirdi ve imza kampanyalarına destek istedi. Çadırın kuruluşunun 22. gününde bir basın açıklaması gerçekleştiren Yarımada Talanını Durdur Koordinasyonu birleşenlerine, birçok dernek, kurum ve kuruluşun yanı sıra sendikalar ile siyasi parti temsilcileri de destek verdi. Sık sık, “Talan değil yaşam”, “Birleşe birleşe kazanacağız,”, “Ormanlar, sahiller, sermaye değiller,” sloganları atılan basın açıklaması sonrası müzik dinletisi gerçekleştirildi. Basın açıklamasını okuyan koordinasyon üyelerinden Murat Parıltı, projenin oluşum sürecini anlatarak Çeşme Yarımadası’nda ‘bir doğa katliamı’ yapılacağını belirtti. Projenin Anayasa’ya açık bir şekilde aykırı olduğunu aktaran Parıltı, “Projenin önünü açan son karar Danıştay’da ikiye karşı üç oyla alındı. Kararın iptali için Danıştay İdari Dava Daireler Kurulu’na 23 Haziran’da temyiz davamızı da açtık. Davayı yakından izliyoruz. Danıştay tarafından alınan kararın tamamen politik olduğunu biliyoruz,” diye konuştu. Projeyle kentin inşaat şantiyesine döneceğini aktaran Murat Parıltı, “Bizler Çeşme Yarımada projesi ile iktidarın cari açığı kapatmasına izin vermeyeceğiz. Mücadeleyi, dayanışmayla büyüteceğimize inanıyoruz. Bu karara karşı, hukuk önünde gücümüzü, kitlesel tepkilerle büyütebileceğimize, birlikte başarabileceğimize inanıyoruz. Seslerimizi birleştirdiğimizde, güçlü olacağımıza, çoğalıp, başaracağımıza biliyoruz. Son sözümüz kamuya ait olan 166 milyon m²’lik bu alanın, Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından satışa çıkartılmasının önünü açan kararı bilimsel dayanaktan uzak, yerelin taleplere kulak vermeyen, şeffaf, katılımcı, şehircilik ilkelerine, planlama esaslarına, yasal mevzuata, kamu ve doğa yararına aykırı buluyor, ret ediyoruz,” ifadelerini kullandı.

ABD’de gençler, temiz enerji ve iklim direncine katkı sağlayacak

ABD’de yeni hayata geçen American Climate Corp (Amerikan İklim Birliği) kapsamında gençler, temiz enerji ve iklim direncine katkı sağlayacak sektörlerde çalışmak için eğitim görecek. Beyaz Saray, temiz enerji ve iklim direnci sağlayan sektörlerde 20 binden fazla ABD’liye iş sağlayacağını söylediği American Climate Corps’un kurulduğunu duyurdu. Beyaz Saray iklim politikası danışmanı Ali Zaidi yaptığı açıklamada, “Bu önemli çünkü sadece cesur iklim eylemine giden, karbondan arınmanın yollarını açmıyoruz. Bir yandan da iyi maaşlı kariyerler ile toplumların daha sürdürülebilir, daha adil ve değişen iklim karşısında daha dirençli olmasını sağlayacak kapıyı açıyoruz,” dedi. Zaidi’nin basın açıklamasına çevre grubu Sunrise Movement başkanı Varshini Prakash da katıldı. Sunrise Movement, daha önce ABD Başkanı Joe Biden’ı iklim değişikliğinin etkilerine karşı ulusal acil durum ilan etmeye çağırmış ve 41 binden fazla destekçi toplayan bir imza kampanyası başlatmıştı. Prakash, American Climate Corp’u, 1933’te Yeni Düzen’in bir parçası olarak oluşturulan Başkan Franklin D. Roosevelt’in Sivil Koruma Birlikleri’ne benzetti.

Kentsel ortamlar, birçok vahşi hayvan için çekici değil

Yeşil Gazete’de yer alan habere göre, fare gibi bazı canlıların şehirleri tercih etmesi sizi yanıltmasın. Bazı türler şehirlerde gelişse de betonla kaplı ve araç trafiğinin yoğun olduğu kentsel ortamlar, birçok vahşi hayvan için çekici değil. Bilim insanları, binalar yükseldikçe ve yollar açıldıkça bazı türlerin buralarda gözden kaybolduğunu ve hayvan topluluklarının genellikle daha az çeşitlilik gösterdiğini saptadı. Ancak tüm şehirler aynı değil. Bu ay Nature Ecology & Evolution dergisinde yayınlanan yeni bir çalışmaya göre, kentleşme daha sıcak ve daha az bitki örtüsüne sahip bölgelerdeki yabani memeliler üzerinde daha serin ve daha yeşil şehirlerdekilere kıyasla daha fazla olumsuz etkide bulunuyor. The New York Times’ın aktardığına göre bulgular, iklim değişikliğinin kentleşmenin yabani hayvanlar üzerindeki etkilerini daha da tırmandırabileceğini gösteriyor. Araştırmacılar, genel olarak yabani memelilerin daha az kentleşmiş bölgelerde daha yaygın ve daha çeşitli olduğunu tespit ederek diğer çalışmalardan elde edilen bulguları destekledi.

“Muğla’mızı korumak için mücadele etmeye devam edeceğiz”

Muğla'nın Milas ilçesine bağlı Kıyıkışlacık Mahallesi’nde İasos Antik Kenti sınırlarında özel bir şirket tarafından yapılmak istenen 'Yük Tahmil ve Tahliye İskelesi ile Dip Tarama Projesi' için 23 Haziran 2022 tarihinde Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) Olumlu kararı verildi. İasos Mahalle Meclisi ve yöre halkı da projenin iptali ve yürütmenin durdurulması istemiyle dava açmıştı. Muğla Büyükşehir Belediyesi, projeye karşı ilk davayı açtığı için yargılama belediyenin dosyası üzerinden yürütüldü ve Muğla 1. İdare Mahkemesi projeye verilen ÇED Olumlu kararını iptal etti. Mahkeme kararının ardından sosyal medya hesabı üzerinden açıklama yapan Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Gürün, “Milas Kıyıkışlacık’ta yapılması planlanan iskele ve ilave projelerinin denize ve doğaya zarar vereceğine yönelik açtığımız davada ÇED olumlu kararı İdare Mahkemesi tarafından iptal edildi. Denizimizi, ormanımızı, doğamızı, Muğla’mızı korumak için mücadele etmeye devam edeceğiz" dedi.