ABD'nin Suriye politikası değişiyor mu?

Nereye Doğru
-
Aa
+
a
a
a

Nereye Doğru’nun bu haftaki gündeminde ABD-Suriye ilişkisi, Türkiye-Suriye toplantıları ve devletler arası yeni ilişkiler vardı.

Fotoğraf: AFP
Fotoğraf: AFP
Nereye Doğru: 23 Ağustos 2023
 

Nereye Doğru: 23 Ağustos 2023

podcast servisi: iTunes / RSS

Suriye'de ki gelişmeler ile haftaya başlayan Cengiz Aktar, ABD Hazine Bakanlığı'nın, Suriye Millî Ordusundaki (muhalif ordu), Süleyman Şah ve Hamza tümenleri için önlem amaçlı yaptırım kararları aldığı bilgisini aktardı. Bu kararlar ile, bu grupların hareket kabiliyetlerini kısıtlayıcı şekilde önlemler geliştirildiğini söyleyen Aktar, ABD'nin Şam rejimine karşı olduğu gerçeğini hatırlatarak, 2011 den bu yana ABD'nin muhalefete karşı tarzı kabul ve sessizlik arasında iken şu anda gerçekleşen sürecin farklı bir seyir izlediğini belirtti.

Aynı Adımlarla Farklı Sonuçlar Bekleyen Bir Ülke; Gerçekleşemeyen Türkiye – Suriye Toplantıları

Aktar, Türkiye'nin Suriye politikası bağlamında, Türkiye'nin hiçbir şey yapmayan tavrına dikkat çekerek, Beşar Esad üzerinde her ne kadar Moskova'nın baskısı olsa da yine Türkiye ile aynı masaya oturmayı faydasız bulan ve dahi oturmayan bir Beşar Esad gerçeğini, Beşar Esad'ın “alkolsüz içecek içmek için mi toplantı yapalım” cümlesi ile hatırlattı.

Devletler Boyutunda Yeni Siyasi Oluşumlar: Macaristan, Libya, Azerbaycan ve Türkiye

Muammer Kaddafi'nin öldürüldüğünden bu yana birçok karmaşaya maruz kalan Libya için hala bir barış ortamının söz konusu olmadığını söyleyen Aktar, ülke fiilen ikiye bölünmüş durumda ve Batısı resmiyette olmasa da Türkiye'nin kontrolü altında diyerek, ikili hükümete ülkedeki karmaşaya ayrıca da kaynakların (petrol) bolluğu nedeniyle bunların yönetilebilir sınırlarda olduğuna dikkat çekti. Aktar, bu bağlamda Türkiye ile Libya'nın yarısı (Trablus Hükümeti) arasında bir devlet ortaklığı teklifinin Ankara tarafından yapıldığını söyleyerek, bunun önemli bir gelişme olduğunu vurguladı. Aktar, bu projenin benzerinin Azerbaycan için olan yüksek olasılığını da ekledi. Bunları teyit edecek şekilde Aktar, Recep Tayyip Erdoğan'nın yakın zamanda gittiği Macaristan devletinin kuruluş müsamerelerine katılımını hatırlatarak, bu yapıdaki toplantılara Macaristan'ın düzenli olarak katıldığını, geçmiş bir geleneksel aktarım ile “Macarlar Türktür” alt okumasını yapmanın da mümkün olduğunu belirtti. Aynı toplantıya katılan Katar'ı ve toplantı kararları arasında yerini alan “Macaristan'a Türkiye üzerinden Katar doğal gaz yollayacak” şeklindeki kararı vurguladı. Aktar; “Türkiye’yi ortaya alırsak Macaristan, Libya, Azerbaycan, Orta Asya Türkiye Cumhuriyeti ülkelerinin bazılarını da kapsayan bir siyasi oluşuma gidiliyor hissiyatı oluşuyor” dedi. 

Azerbaycan, Ermenistan topraklarına “Batı Azerbaycan” dedi

Aktar, Azerbaycan'ın Ermenistan (sadece Zengezur koridoru değil) üzerindeki emellerine değindi ve Azerbaycan devlet organlarının ve Azerbaycan basınının Ermenistan'dan, Ermenistan topraklarından “Batı Azerbaycan” olarak bahsettiklerini belirtti. Aktar, Ermeni toprağının başına bir şey gelirse, Türkiye ve Azerbaycan arasında konfederasyon kuracak şekilde toprak devamlılığı oluşuyor dedi ve şekillenen yeni bir siyasi boyuta dikkat çekti.