Soyu tükenmiş canlıların genetik bilgileri bize ne anlatır? 

-
Aa
+
a
a
a

“Fizyoloji/tıp alanında 2022 Nobel ödülünü kazanan Svante Paabo kimdir, çalışmalarıyla neyi göstermiştir?”, araştırmalarını aynı alanda sürdüren Prof. Ömer Gökçümen anlattı.

Nobel ödülleri bağlamında Svante Pääbo
 

Nobel ödülleri bağlamında Svante Pääbo

podcast servisi: iTunes / RSS

Yaklaşık 40 bin yıl önce, dünyanın çeşitli bölgelerinde yaşayan pek çok insansı türün yok olmasıyla yalnızca modern insanların atası olan tek bir türün hayatta kaldığı düşünülüyor. Peki bu dönemin öncesinde yaşayan insansı canlılar neye benziyordu, nasıl bir hayatları vardı? 

Genetik bilimlerin öncesine, artık soyu tükenmiş olan insansı canlılara, örneğin neandertallere veya Denisova sakinlerine ait bulgular yalnızca kullanılan maddi araç gereçlerin kalıntılarından veya kafatası/kemik parçalarından oluşuyordu.

Oysa bu yıl Nobel kazanan Svante Paabo'nun yaptığı araştırmalar, genetik bulgular üzerinden soyu tükenmiş de olsa geçmiş zamanların insansı canlı türlerinin biyolojik özelliklerini ve modern insanlarla ne ölçüde karışmış olduklarını nesnel ölçütler üzerinden belgeledi.

insan

Paabo'nun soyu tükenmiş insansı canlıları anlamamız yolunda yaptığı katkıları özetleyen yazısı (İng.):

Evrimci biyolojinin bir alt kolu olarak görülen ve genetik bilimler temelinde yükselen fiziksel antropoloji, doğrudan tıbbi uygulaması olmasa da pek çok yönden çığır açıcı bulgular içeriyor. Nobel Komitesi’nin bu tür temel bilim araştırmalarına ilgi göstermesi sevindirici.