Açık Radyo’dan gündeme dair okuma önerileri - 36

Editörden
-
Aa
+
a
a
a

Ülke ve dünya gündemi ve iklim krizi üzerine yazılmış makale ve analizleri takipçilerimizle paylaşıyoruz.

İklim-Çevre

Uzun yıllardır iç savaşın yaşanmakta olduğu Libya’da Daniel fırtınası nedeniyle iki barajın patlayarak en az altı bin kişinin ölümüne neden oldu. The Guardian gazetesi felaketin sadece bir doğa olayı değil aynı zamanda insan yapımı bir felaket olduğunu anlatıyor. Sel felaketinin uydu görüntüleri yıkımın boyutlarını çarpıcı bir şekilde gözler önüne seriyor

Birleşmiş Milletler, COP28 iklim zirvesinde müzakerelerin temelini oluşturacak raporunu açıkladı. Rapor, iklim hedeflerine varmak için fosil yakıtlardan açıkça çıkılması gerektiği yazıyor. Böylece ilk kez resmi bir belgede fosil yakıtlardan çıkış kavramı yer almış oluyor.

Boğaziçi Üniversitesi İklim Değişikliği ve Politikaları Uygulama ve Araştırma Merkezi Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Murat Türkeş, Artı Geçrek’ten İrfan Aktan’a verdiği mülakatta Paris İklim Anlaşması’nın öngördüğü önlemler alınmazsa dünyanın 2100 yılında Amerikan felaket filmlerindeki gibi olacağını anlatıyor.

Dünya

New York Times, 7 büyüklüğündeki depremin ardından en az üç bin kişinin öldüğü Fas’taki kurtarma çalışmalarını ve insanların çaresizliğini yazıyor.

Artı Gerçek yazarı Aris Nalcı, Karabağ’da Azerbaycan ve Ermenistan arasında artan askeri gerilimin yeni bir savaşa doğru gitmekte olduğunu anlatıyor

Türkiye

Bianet muhabiri Tuğçe Yılmaz, muhalefetin seçimde yaşadığı yenilgiyi Türkiye İnsan Hakları Vakfı kurucu üyesi ve barış akademisyeni Prof. Dr. Cem Kaptanoğlu ile konuşuyor. Prof. Kaptanoğlu, söyleşinin ikinci bölümünde muhalefetteki yenilgici ruh halini “gücenme sendromu” kavramıyla açıklıyor

BBC muhabiri Fundanur Öztürk, Suriyeli kadın işçilerin düşük ücretler, cinsel taciz ve ırkçı ayrımcılıkla çevrili hayatlarını ve her şeye rağmen verdikleri yaşam mücadelesini mikrofonu bizzat Suriyeli kadınlara uzatarak anlatıyor.

İzmir Mülteci Dayanışma Platformu, 75 mülteci ile görüşerek hak ihlallerini raporlaştırdı. Raporda anlatımlarına yer verilen mülteciler, kamu görevlilerince darp edildiklerini, ters kelepçe takıldığını, kötü muamele gördüklerini anlatıyor.

Artı Gerçek yazarı Yıldız Tar, Geri Gönderme Merkezleri’nde statüsüz bırakılan, herhangi bir korumaya sahip olmayan göçmenlerin durumunu anlatıyor.

Geçtiğimiz yıl 'bellekmuzesi.org' adıyla açılan ve 12 Eylül darbesi konusunda tarihsel bir arşiv çalışması olan arşivler şimdi de  'Tarihsel Adalet İçin Bellek Müzesi' olarak Tütün Deposu’nda sergilenmeye başlandı. Proje direktörlerinden Eylem Delikanlı ve Aylin Tekiner, Gazete Duvar’a bellek müzesini anlatıyor