Sinematek'in kuruluşunun 57. yılında Onat Kutlar'a saygıyla

Editörden
-
Aa
+
a
a
a

25 Ağustos 1965'te Onat Kutlar ve arkadaşları tarafından İstanbul’da kurulan ve 1980 Darbesi'nin ardından kapanan Sinematek'in geçtiğimiz kasımda tekrar kapılarını açması vesilesiyle kurumun yeni program koordinatörü Senem Erdine'yle Açık Dergi'de gerçekleştirdiğimiz röportajı yeniden paylaşıyoruz.

Kadıköy'deki yeni binasında Sinematek/Sinema Evi
Kadıköy'deki yeni binasında Sinematek/Sinema Evi (Kaynak: Sinematek/Sinema Evi)

25 Ağustos 1965 tarihinde Onat Kutlar ve arkadaşları tarafından İstanbul’da kurulan ve 1980 Darbesi’yle birlikte kapanan Türk Sinematek Derneği’nin mirası, derneğin ilk üyesi olan Jak Şalom’un girişimiyle Sinematek/Sinema Evi projesiyle sürüyor.

Sinematek/Sinema Evi pandemi koşullarının dayattığı uzun bekleme sürecinin ardından yeni binasında gösterimlerine başladı. Aralık'ta yapılacak açılış töreni öncesi Kadıköy Belediye Başkanı Şerdil Dara Odabaşı ev sahipliğinde bir tanıtım gecesi düzenlendi. Geceye Onat Kutlar’ın eşi Filiz Kutlar, Yılmaz Güney’in eşi Fatoş Güney, Türk Sinematek Derneği’nin kurucularından şair, yazar ve çevirmen Cevat Çapan, sinema dünyasından tanıdık simalar, yönetmenler ve sinema eleştirmenleri katıldı.

“Uzun hasret bugün bitiyor”

Gecede konuşan Kadıköy Belediye Başkanı Şerdil Dara Odabaşı Sinematek/Sinema Evi projesini hayata geçirmenin mutluluğu ve gururunu yaşadığını belirtti ve sözlerini şöyle sürdürdü:

Türkiye’de Sinematek’in acısıyla tatlısıyla uzun bir macerası var. Bu maceranın tamamı mutlu ve iyi hatıralar üzerine kurulmuş değil. Ama bugün mutluyuz. 12 Eylül’ün gadrine uğramış bu eşsiz kurumun 40 yıl sonra Kadıköy Belediyesi’nin çatısı altında yeniden hayata dönmesinin gururunu yaşıyoruz.

Sinematek/Sinema Evi’nin genel sanat yönetmenliğini yapan yönetmen, akademisyen, senarist Emin Alper ise konuşmasında şu sözleri dile getirdi:

Sinematek kapandıktan 40 sene sonra bu uzun hasret bugün burada bitiyor. Bu Jak Şalom’un bir rüyasıydı, kendisinin Kadıköy Belediyesi’ne götürdüğü teklif sonucunda Sinematek proje hâline getirildi.

“Sinematek özgür filmlerin sesi”

Sinematek/Sinema Evi 13 Kasım’dan itibaren iki ya da üç aylık programlarla seyircisine sinema tarihinin kilometre taşlarından örülü seçkiler ve onlara eşlik eden panel, konferans, sergi gibi etkinlikler sunacak. Seçkilerde sinema tarihine yön veren ve modern sinema dilinin oluşmasına büyük katkılar sağlamış akımlar ve ekollere; toplu gösterimlerle Türkiye ve dünya sinemasının büyük ustalarının filmlerine yer verilecek.

Sinematek/Sinema Evi biletleri internet adresinden ve Sinematek/Sinema Evi gişesinden satın alınabilir. Çalışma gün ve saatleri: Pazartesi hariç her gün 10:00 – 22:00

Sinematek/Sinema Evi neler yapar?

Sinematek/Sinema Evi 160 kişilik tam donanımlı Onat Kutlar Sinema Salonu’nda sinema sanatının seçkin örneklerini sunumlar ve söyleşiler eşliğinde seyirciyle buluşturmayı hedefliyor. Film programında sinema tarihine geçmiş büyük klasiklerin yanı sıra yeni sinemacılara, keşif değeri taşıyan filmlere, ticari salonlarda izleme imkânı bulunmayan canlandırma, belgesel ve kısa film alanındaki eserlere yer veriyor. Sinema salonunun yanı sıra sergi ve etkinlik salonları, sinema kütüphanesi ve kişisel film izleme köşeleri de sinemaya ilgi duyan ve bu alanda çalışan herkese açık. Ayrıca randevuyla hizmet verecek Sinematek/Sinema Evi Arşivi de sinemaya ilişkin belge, fotoğraf, afiş ve benzeri film dışı materyalleri koruma altına almak ve erişime açmak üzere hizmet vermeye başladı. Sinematek/Sinema Evi sinemacılar, sinema profesyonelleri, sinema yazarları ve sinema üzerine çalışan akademisyenlerin araştırma, tartışma ve üretme süreçlerinde bir araya geldikleri bir buluşma noktası olacak. Arşiv ve kütüphane çalışma gün ve saatleri: Pazartesi hariç her gün 10.00-18.00. Kütüphane, okuma alanı ve arşiv randevuyla hizmet vermekte.

Açık Dergi'de Sinemaktek’in program koordinatörü Senem Erdine'ye mikrofon uzatıyor ve ayrıntıları alıyoruz.


Bu vesileyle 9 Aralık 2021'te Sinematek'in sanat yönetmeni Emin Alper’le Fasikül'de gerçekleştirdiğimiz söyleşiyi ve 25 Aralık 2017'de Babil’den Sonra'da Onat Kutlar anısına yapılan programın özetini paylaşıyoruz.