Enerji santralleri 2030’ların ilk yarısında kapanacak

-
Aa
+
a
a
a

Yedili Grup’un (G7) enerji bakanları, kömürle çalışan enerji santrallarını 2030’ların ilk yarısında kapatma konusunda anlaşmaya vardı.

Gezegenin Geleceği: 01 Mayıs 2024
 

Gezegenin Geleceği: 01 Mayıs 2024

podcast servisi: iTunes / RSS

Yedili Grup’un (G7) enerji bakanları, fosil yakıtlardan uzaklaşmaya yönelik önemli bir adım olarak, kömürle çalışan enerji santrallerini 2030’ların ilk yarısında kapatma konusunda anlaşmaya vardı. Torino’daki G7 bakanlar toplantısına başkanlık eden İtalya Enerji Bakanı Gilberto Pichetto Fratin, “Teknik bir anlaşma var, nihai siyasi anlaşmayı Salı günü imzalayacağız,” dedi. Bakanlar, G7’nin ekonomilerini karbondan arındırma taahhütlerini detaylandıran nihai bir bildiri yayımlayacak. Pichetto, bakanların aynı zamanda Avrupa Komisyonu’nun kısa vadede önereceği Rusya’nın Avrupa’ya sıvılaştırılmış doğal gaz ithalatına yönelik potansiyel kısıtlamalar üzerinde de düşündüklerini söyledi. Bakan, gazetecilere verdiği brifingde, “Konu G7’nin teknik ve siyasi gündeminde. Bunun üzerinde çalışıyoruz, daha fazlasını şu an için söyleyemem. Nihai bir karar olursa bunu ileteceğim,” dedi. İtalya, geçen yıl toplam elektriğinin %4,7’sini kömürle çalışan santraller aracılığıyla üretti. Roma, şu anda son tarihin 2028 olduğu Sardunya Adası hariç, santralleri 2025’e kadar kapatmayı planlıyor. Nükleer enerji ve biyoyakıtlar, İtalya’nın toplantı gündeminin en üst sıralarında yer alan diğer iki konu ve Pichetto, her ikisinin de nihai bildiride G7 ülkelerinin enerji üretimi ve ulaştırmayı karbondan arındırmak için seçebilecekleri opsiyonlar arasında belirtileceğini söyledi.

Türkiye gıda israfında üçüncü sırada

Milliyet’ten Aleyna Sevim’in haberine göre, 783 milyon insanın 2022’de açlıkla karşı karşıya kaldığı ve israf edilen gıdanın %25’inin dünyadaki 795 milyon yetersiz beslenen insanı doyurabileceği belirtildi. Dünya genelinde kişi başına en çok gıdanın israf edildiği üçüncü ülke olan Türkiye’de, her yıl evlerde kişi başı 93 kg gıdanın çöpe atıldığı aktarıldı. Raporda, dünyada her yıl 931 milyon gıda israf edilirken Türkiye’de de 18,1 milyon ton gıda israf ediliyor ve bu her yıl 603 bin çöp kamyonunun taşıdığı miktarda çöpe karşılık geldiği aktarıldı. Çöpe giden her yemekle birlikte, tarladan sofraya kadar kat edilen serüvende harcanan su, yakıt, enerji, zaman ve iş gücü de israf olurken, küresel ısınmaya da olumsuz etki ediyor. İsraf edilen gıdalar, her yıl 2.3 milyar ton karbondioksit salımına denk geliyor. Gıdanın tarımda kullanılan suyun dörtte birinin israf olmasına yol açtığı kaydedilen araştırmada, çöpe atılan her 1 kg etin yanında 15 bin 500 litre, her 1 kg domatesin yanında ise 184 litre suyun israf edildiğine dikkat çekildi. Gıda israfının, küresel sera gazı emisyonlarının yaklaşık %8 - 10’unu oluşturduğu bilgisi verilen araştırmada, Türkiye’de yıllık gıda israfının ortalama 10 milyon aracın bir yılda oluşturduğu CO2 emisyonu ile aynı etkiye sahip olduğu aktarıldı.

İklim krizinden etkilenecek ülkelere 900 milyar dolar toplanacak

Vakti gelmişti. Büyük fosil yakıt üreticilerinin vergilendirilmesiyle, iklim krizinden en çok etkilenen ve bu krize en az neden olan ülkelere finansman sağlamak için 2030 itibarıyla 900 milyar dolar toplanabileceği tahmin ediliyor. Diyoruz ki, ne duruyorsunuz. Dünyanın en zengin ülkeleri merkezli fosil yakıt üreten şirketlere uygulanacak yeni bir vergilendirme ile milyarlarca dolar gelir elde edilebilecek ve bu para da artan iklim kriziyle başa çıkmakta zorlanan ülkelere yardım için kullanılabilecek. Aşırı yoksulluk ve iklim krizi için fon oluşturmaya çalışan Stamp Out Poverty adlı STK’nin ‘İklim Zararları Vergisi’ adlı raporunda, OECD ülkelerindeki fosil yakıt devlerine uygulanacak ek verginin 2020’lerin sonu itibarıyla toplamda 720 milyar dolara, 2030’da 900 milyar dolara ulaşabileceği öngörülüyor.

İkizköylüler susuz bırakıldı

Akbelen Ormanı’nın maden için yok edilmesine karşı mücadele eden İkizköylüler, bu sefer de susuz bırakıldı. İkizköy’ün muhtarı Nejla Işık, köye üç gündür su verilmediğini duyurdu. Devlet Su İşleri ve Muğla Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğü’nü defalarca aramalarına rağmen sağlıklı bir yanıt alamadıklarını aktaran İkizköylüler, su sorunun acilen çözülmesini talep etti. Bölgedeki Yeniköy - Kemerköy Termik Santrali suyun öncelikli kullanımına sahip. İkizköylüler daha önce de neredeyse deprem şiddetindeki dinamitlere ve nefes alamayacakları toza mahkum edilmişti. İkizköy’ün muhtarı Nejla Işık, yaptığı açıklamada iki haftadır özellikle hafta sonu sularının kesildiğini söylerken şöyle devam etti, “Üç gündür gerekli mercileri aramamıza rağmen bu sorun aşılamadı. Şehirde üç saat sularınız kesilse hayat durur. Köyde üç gündür su yok. Bahçe dikimi yaptı insanlar, fideler sulanamadığı için kurudu. Hayvanlar üç gündür susuz. Patlak var dediler ancak nerede patladı bulamadılar. Arıza, eğer doğruysa santralın deposundaki pompadaymış. Dün akşamüzeri fark etmişler,” diyerek açıklamasını sürdüren Işık, “İki elimiz yakanızda. Gerekirse santralı, o depoları basacağız. İkizköy’ün su ihtiyacını acilen giderin. Yeter artık. Size boyun eğmeyeceğiz. Bu köyü terk edelim diye yapıyorsunuz. Topraklarımızı terk etmeyeceğiz. Sularımızı da kesseniz, dinamit de patlatsanız, kanser derdine tutulsak da burada onurumuzla öleceğiz. İkizköy’ün bir karış toprağını vermeyeceğiz,” dedi