‘İklim krizi ile mücadelede kadının adını unutma’

-
Aa
+
a
a
a

Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı verilerine göre, kadınların ve çocukların afetler sonucu ölme ihtimali erkeklerinkinden 14 kat daha fazla.

Gezegenin Geleceği: 22 Aralık 2023
 

Gezegenin Geleceği: 22 Aralık 2023

podcast servisi: iTunes / RSS

Değişim Elçileri programına katılan Serap Cinoğlu, change.org/iklimvekadin adresinde bir kampanya başlattı. “Hayatımızda karşılaştığımız her konuda olduğu gibi iklim krizi de toplumsal cinsiyetten bağımsız değil. Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) verilerine göre, kadınların ve çocukların afetler sonucu ölme ihtimali erkeklerinkinden 14 kat daha fazla,” diyen kampanyacı, “İklim krizinin kadınlar ve çocuklar üzerindeki etkileri sadece can kaybı ile sınırlı kalmıyor. İklim felaketleri kadınları ve kız çocuklarını şiddete, cinsel istismara açık hale getiriyor; güvenli ve hijyenik koşullarda barınma ve eğitim haklarını ellerinden alıyor,” açıklamasında bulundu. “2024’te Meclis’te Türkiye’nin iklim krizi ile mücadele politikasını belirleyecek ilk İklim Kanunu’nun tartışılması planlanıyor. Benim talebim, bu politika metninin toplumsal cinsiyet perspektifli politikalar barındırarak iklim krizinin etkilerine karşı daha savunmasız haldeki kadın ve kız çocuklarını korumak için önlemler alması,” diyen Serap Cinoğlu, taleplerini şu şekilde açıkladı, “İklim Kanunu’nun toplumsal cinsiyeti merkeze alan bir perspektifle oluşturulmasını ve kanuna kadınları ve kız çocuklarını iklim krizinin etkilerinden korumak için maddeler eklenmesi; Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nın iklim krizini kadın hakları ve çocuk hakları krizi olarak tanıması ve krizle mücadele kapsamında koruyucu önlemler alması.” Kampanya change.org/iklimvekadin adresinde.

‘Bodrum Gerenkuyu'daki ormanlık alan katledilmesin!’

Bodrum Kızılağaç Gerenkuyu’da denize sıfır ormanlık alana beş yıldızlı otel yapılması projesine karşı change.org/gerenkuyuyadokunma adresinde bir imza kampanyası başlatıldı. “Kömür için Milas Akbelen Ormanı'nı katleden şirket, şimdi de Bodrum Gerenkuyu'da beş yıldızlı otel yapmak için ormanlık alanı katledecek. Şirket, 354 milyon lira yatırımla araziye 214 odalı, beş yıldızlı otel yapmayı planlıyor. Turizm tesisinde konaklama birimlerinin yanı sıra; havuzlar, ana restoranlar, alacarte restoranlar, lobi bar, havuz barı, fitness, sauna, spa, teknik alanlar, depo ve idari ofisler gibi birimler yer alacak. Bodrum Kızılağaç Gerenkuyu'da denize sıfır alanın katledilerek beş yıldızlı bir otel yapılmasını kabul etmiyoruz,” diyen kampanyacı, projenin iptal edilmesini talep ediyor. Adı son dönemde kömür temini için İkizköy ormanlarındaki kesimlerle gündeme gelen şirketler grubu, Kültür ve Turizm Bakanlığı Yatırım ve İşletmeler Genel Müdürlüğü tarafından ‘Turizm Yatırımcılarına Kamu Taşınmazı Tahsisi’ kapsamında yapılan ihaleyi kazanarak 8 Aralık 2023 tarihinde Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) sürecini başlattı. Şu an, ÇED sürecinin sonuçlanması bekleniyor. Kampanya change.org/gerenkuyuyadokunma adresinde.

‘Çiftçileri iklim krizinin etkilerinden koruyun’

Nilay Şentürk, “Eskişehir - Sarıcakaya’da çiftçileri iklim krizinin etkilerinden koruyun,” talebiyle change.org/CiftcileriKoru adresinde imza kampanyası başlattı. “Eskişehir - Sarıcakaya, Türkiye'nin önemli mikroklima bölgelerinden biri olarak bilinir. Yani Eskişehir’in hem önemli bir doğal alanı hem de önemli bir tarım bölgesidir. Ancak bu sene yaşanan olağanüstü yüksek sıcaklıklar, bölgeyi etkisi altına almış durumda. Eskişehir’in yegane doğa ve tarım alanlarından birini iklim krizinin etkilerinden korumak için Eskişehir’de iklim eylem planı yapılmasını ve bu planın aşırı sıcaklarla mücadeleyi kapsamasını istiyorum,” diyerek talebini açıklayan kampanyacı, “Eskişehir Büyükşehir Belediyesi bir süredir iklim eylem planını oluşturmak için istişare toplantıları düzenliyor. En son Kasım 2023’te düzenlenen çalıştayın ardından, daha fazla gecikmeden belediyemizin iklim eylem planını, karbon nötr olacağı tarihi açıklamasını ve özellikle Sarıcakaya gibi iklim krizinin etkilerine karşı kırılgan bölgelerini korumak için sıcak dalgalarıyla mücadele etmesini istiyorum,” açıklamasında bulundu. Kampanya change.org/CiftcileriKoru adresinde.

‘Kent Gözcüleri başlıyor

Change.org - Türetim Ekonomisi Derneği İklim Projesi’nin hayata geçirdiği Değişim Elçileri Programı’nın ikinci ayağı ‘Kent Gözcüleri’ başlıyor. Program, etrafındaki ekolojik sorunlara duyarlı ve bunun için harekete geçmek isteyen, Ankara, İstanbul, Zonguldak, Konya, Urfa, Eskişehir ve Kayseri illerinde yaşayan, 30 yaş üstü katılımcılarla gerçekleşecek. “Şehrimdeki ekolojik sorunların farkındayım ve bunun için harekete geçmek istiyorum,” diyen, Türkiye’nin iklim krizi ile mücadele için güçlü hedefler belirlemesi gerektiğini düşünen, net sıfır emisyon bir gelecek için kampanyalara destek olmak ve değişim yaratmak isteyenler, Değişim Elçileri programı kapsamında Kent Gözcüleri’ne katılabilir. Program sonunda ‘Kent Gözcüsü’leri, şehrindeki ekolojik sorunları tespit etme, kent konseyi gibi oluşumlarla toplantılar yaparak farkındalık artırma; düzenli Resmi Gazete ve iklim haberlerinin takibi ile çevre örgütlerini bu konuda haberdar etme alışkanlığı kazanacaklar ve programın ilk ayağında başlatılan kampanyalara destek verecekler. Son başvuru tarihi 3 Ocak, saat 15:00. Detaylar ve başvuru formu Change.org Türkiye İklim Instagram hesabında.