Orman geri gelmiyor

-
Aa
+
a
a
a

Muğla Valiliği’nin maden sahalarının rehabilite edileceği açıklamasına tepki geldi.

Gezegenin Geleceği: 03 Ağustos 2023
 

Gezegenin Geleceği: 03 Ağustos 2023

podcast servisi: iTunes / RSS

İklim Haber’den Erhan Arca’nın haberine göre, Muğla Valiliği 30 Temmuz akşamı yaptığı basın açıklamasında kesim işleminin bittiğini iddia ederken, bundan sonra yapılacak işlemler hakkında, “Maden çıkacak sahalar, tıpkı diğer maden sahalarında olduğu gibi izin sahibi tarafından rehabilitasyon projesine uygun olarak rehabilite edilecek ve mevcut alanda benzer özelliklerde 130 bin fidan dikimi gerçekleştirilecek,” cümlesine yer vermişti. Rehabilitasyon işlemleri hakkında yorumda bulunan Bartın Üniversitesi Orman Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Erdoğan Atmış, işlemlerinin çıplak olan, daha önce yok ettikleri yerlerde başlatılmasını gerektiğini söylerken, “Ancak rehabilitasyonla olacak bir şey değil, yalan yani. Orman geri gelmiyor, rehabilite edilmiyor. Orada başka bir yeşillendirme yapıyorlar,” ifadesinde bulundu.

Maksimum sıcaklık normallerin 1,7 derece üzerine çıktı

Türkiye, Haziran ve Temmuz aylarını aşırı sıcakların etkisinde geçirdi. 2023 Haziran ayı ortalama maksimum sıcaklığı, 1991- 2020 maksimum sıcaklık normallerinin 1,7 derece üzerine çıktı. Haziran ayındaki ekstrem sıcaklıklar ise en düşük 0 derece ile Isparta'nın Senirkent ilçesinde, en yüksek ise Cizre'de 42,5 derece olarak gerçekleşti. Meteoroloji Genel Müdürlüğü'nün 2023 Haziran ayı ortalama sıcaklıklarının, 1991-2020 normallerine göre mukayesesine yönelik raporu yayımlandı. Rapora göre, 2023 Haziran ayı ortalama maksimum sıcaklıkları ise 1991-2020 maksimum sıcaklık normallerinin 1,7 derece üzerine yükseldi.

Barajlardaki doluluk oranı %36,95 oldu

İstanbul'a su sağlayan barajlardaki doluluk oranı, son bir haftada %1,88 azalarak %36,95 oldu. En düşük baraj doluluğu %4,68 ile Pabuçdere'de kaydedilirken, en yüksek doluluk ise %70,05 ile Ömerli'de ölçüldü. Uzmanlar, Eyyam-ı Bahur'un etkisiyle doluluk oranının daha da azalmasını bekliyor. İstanbul Su ve Kanalizasyon İdaresi (İSKİ) verilerine göre, 26 Temmuz'da %38,52 olan barajlardaki doluluk oranı, bugün itibarıyla %36,95'e kadar düştü. Söz konusu veri, son dokuz yılın aynı dönemine göre en düşük oran olarak kayıtlara geçti. Azami 868 milyon 683 bin metreküp su biriktirme hacmine sahip kente su sağlayan baraj ve göletlerdeki su miktarı ise 320 milyon 68 bin metreküp seviyesinde bulunuyor.

Akbelen biyolojik orman özelliğini yitiriyor

Dozerlerin Akbelen Ormanı’ndaki çalışma nedeninin şu anda bölgenin hem biyolojik hem de hukuksal anlamda orman statüsünü devam ettirmesi olduğunu Prof. Dr Atmış şöyle açıkladı, “Bu işlemi yapanlar, burasının biyolojik olarak orman oluşunu ortadan kaldırmak istiyorlar. Bunun için öncelikle orada kestikleri tomrukları soyup, parçalara ayırıp çıkartacaklar. Çünkü bu aynı zamanda orman idaresi ve şirketler için bir gelir. Ardından oradaki diğer bitkileri sökecekler. Daha sonra da toprağı kaldıracaklar. O zaman Akbelen Ormanı’nın biyolojik olarak orman niteliğini ortadan kaldıracaklar. Bunu yapmadıkları sürece, orası hem biyolojik hem de hukuki olarak orman statüsünde olmaya devam edecek." Akbelen Ormanı’ndaki kesime rağmen ormandaki biyoçeşitliliğe de dikkat çeken Prof. Dr. Atmış, toprakta şu anda milyonlarca tohum, binlerce fidan olduğunu ve Akbelen Ormanı’ndaki işlemlerin şu an durdurulması durumunda alanın filizlenerek büyüyeceğini ve eski ormanın kendini onaracağını aktardı. Ancak işlemlerin bu imkanı yok etmek için yapıldığını paylaşan Prof. Dr. Atmış, “Oradaki yöre halkı da bunun farkında olduğu için nöbetini devam ettiriyor. Biyolojik orman özelliğini yitirmesi için orayı tamamen katletmeleri, toprağı da kaldırıp çıkartacakları kömüre ulaşmaları gerekiyor,” derken, bu işlemi yapsalar dahi Akbelen’in orman statüsünün hukuki olarak devam edeceğini aktardı. Prof. Dr. Atmış, Akbelen’in biyolojik orman niteliğini kaldırmak için devam eden işlemlerin nedenlerini ise şöyle açıkladı, “Söz konusu kesim izinlerinin 2021’de bittiği ve daha sonra tekrar izin alınmadığı söyleniyor, şu an ortada bir izin yok. Yapılan işlem, hem Anayasa’ya aykırı bir suç hem de Orman Yasası’na ve ilgili yasalara aykırı bir suç. Yani ceza gerektiren bir eylem. Burada bu izinler yokken şirket yine fırsattan yararlanıp, ormanı yeniden geri getirebilecek şansı ortadan kaldırmak adına çalışmalar yapıyor,” dedi.

Yüzülebilir Körfez hedefiyle yürütülen çalışmalar aralıksız sürüyor

İzmir’e gelelim. İzmir Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğü (İZSU) Genel Müdürlüğü tarafından ‘Yüzülebilir Körfez’ hedefiyle yürütülen çalışmalar aralıksız sürüyor. İzmir Planlama Ajansı (İZPA) tarafından Körfez’deki sualtı canlılarındaki değişimi belgelemek üzere kapsamlı bir izleme çalışması başlatıldı. Bu çalışmayla Körfez’de yaşayan canlı türlerinin dağılım ve nüfusundaki değişim izlenerek iyileşmenin ekolojik göstergeleri belgelenecek. Körfez Sualtı Araştırma ve İzleme Çalışmaları çerçevesinde İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından kurulan İZPA, İzmir Körfezi’nde düzenli olarak sualtı araştırmaları yapacak ve Körfez’de bulunan sualtı biyolojik çeşitliliğin kaydını tutacak. Dalışlar sayesinde Körfez’de hangi türlerin bulunduğu, yeni eklenen veya sayısını artıran türler gibi birçok konuda veri toplanacak. Körfez seferberliği, İzmir Körfezi’ni atık arıtma sistemleri gibi birçok unsurla temizlemeyi amaçlıyor.