Türkiye Pavyonu’nda Hayalet Hikâyeleri: Mimarlığın Çuval Teorisi

-
Aa
+
a
a
a

Venedik Bienali 18. Uluslararası Mimarlık Sergisi 26 Kasım'da sona erdi. 20 Mayıs’tan bu yana devam eden bienal, 285 bini biletli olmak üzere toplamda 300 bine yakın kişiyi ağırlayarak tarihinin en çok ziyaretçi alan ikinci mimarlık bienali oldu.

 Hayalet Hikayeleri: Mimarlığın Çuval Teorisi
 

Hayalet Hikayeleri: Mimarlığın Çuval Teorisi

podcast servisi: iTunes / RSS

 Günümüzün önemli mimarlık etkinliklerinden biri olan Venedik Bienali 18. Uluslararası Mimarlık Sergisi, 26 Kasım’da sona erdi. 20 Mayıs’tan bu yana devam eden bienal, 285 bini biletli olmak üzere toplamda 300 bine yakın kişiyi ağırlayarak tarihinin en çok ziyaretçi alan ikinci mimarlık bienali oldu.


Türkiye Pavyonu’nda Hayalet Hikâyeleri: Mimarlığın Çuval Teorisi

Bienalin ana mekânlarından biri Arsenale’de yer alan Türkiye Pavyonuydu. Türkiye pavyonu, Sevince Bayrak ve Oral Göktaş küratörlüğünde 'Hayalet Hikâyeleri: Mimarlığın Çuval Teorisi' projesini ağırladı.

Proje, terk edilmiş binaları dönüştürmeyi odağına alarak, mimarlıkta yaşanan köklü değişimler ile yapay zekâ ve robot gibi yeni teknolojilerin yardımıyla umut dolu öneriler sundu. 
 
Serginin hazırlık döneminde Türkiye genelindeki hayalet yapıları belgelemek üzere yapılan açık çağrı yoğun ilgi gördü. Toplanan 900’ü aşkın bina fotoğrafı ve videosundan oluşturulan arşivden bir seçkiye sergi alanında ve projenin kitabında yer verildi.

 

 

Projeye eşlik eden yayın, Sevince Bayrak ve Oral Göktaş tarafından İngilizce ve Türkçe olarak hazırlandı. Kitabın İngilizce edisyonu yoğun ilgi gördü ve ikinci baskısını yaptı. Tasarımı, projenin grafik tasarımını da üstlenen Esen Karol’a ait olan kitap, seçili kitabevlerinden alınabiliyor. 

 


Projenin kitabı ise Güney Kore'deki Suseong Uluslararası Bienali’nin Pre-Biennale Suseong etkinliğinde sergilendi. Kitaptaki metinler, Avusturya’daki Voralrberger Mimarlık Enstitüsü’nün “Refuse, Reduce, Re-use, Recycle, Rot” sergisinde yer aldı. Sergide yer alan “Test Drive” videosu ise Japonya’daki Century Museum of Contemporary Art Kanazawa’da “Digital Transformation Planet: Towards the Next Interface” etkinliği kapsamında gösterildi. 
 
Venedik Mimarlık Bienali Türkiye Pavyonu
 

  
Venedik Bienali 19. Uluslararası Mimarlık Sergisi ise 2025 yılında düzenlenecek. Türkiye Pavyonu’nda yer alacak projeler için açık çağrılar 2024’ün yaz aylarında başlayacak.